Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit csináljak? (túl rövid)

Mit csináljak? (túl rövid)

Figyelt kérdés
Elszaladt a kutyám. Futkosot az úton, és ugatott egy kerítésen belüli kutyára. Kb. 5 percig egyfolytában futott, volt amikor az autóúton. Én folyton hívtam, de nem jött vissza. Néha elindult felém, de aztán 2 méterrel előttem megfordult, és futott tovább. Aztán leguggoltam, és hívtam miközben épp felém futott, és akkor odajött. Nagyon dühös voltam, borzasztóan dühös. Legfőképpen magamra, amiért ez megtörténhetett. A kutyára is, de igazából nem az ő hibája volt. Dühöngtem, és nagyon féltem egyszerre, akár el is üthették volna. Leszidtam. Nem tudom jól tettem-e. Most vajon azt gondolja, hogy rossz, mert visszajött? Gondolom ez falkavezérségi problémákra utal. Mit tegyek, hogy ez ne forduljon elő többet?
2011. dec. 27. 12:17
 1/7 Akiteki ***** válasza:
Először is menjetek el egy iskolába és addig ne engedd el a kutyádat, amíg nem tökéletes biztonsággal behívható. Minden más mellékes.
2011. dec. 27. 12:21
 2/7 anonim ***** válasza:
Vagy kutyaiskola, vagy vegyél egy jó hosszú pórázt. (Ne azt a rugós vackot, hanem több méteres bőrt.) Engedd hosszúra, ha menni akar, és utána hívd vissza. Ha nem jön, szídd le, de ha visszajön, jutalmazd meg, akár egy öleléssel, dögönyözéssel, amit szeret. Lehetőleg ugyanazzal a szóval hívd mindig.
2011. dec. 27. 12:25
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi az edigi válaszokat! Eddig sosem fordult elő ilyen... Szántóföldön szoktam elengedni, ot mindig visszajön, és a feladatokat is megcsinálja. Városban nem szoktam elengedni.
2011. dec. 27. 12:29
 4/7 anonim ***** válasza:

hát igen a legjobb megoldás a kutyaiskola, de ha nem szeretnél rá sokat áldozni, akkor tedd a következőket:

ha van udvarotok ott gyakorolj, vagy egy olyan helyen ahol nemsokan járnak

tedd hosszú pórázra a kutyust kezdetben, legyen nállad sok jutalomfalatka(vrsli, vagy ami nem drága de hús)

engedd hosszúra, hagyd h elmenjen tőled, majd hívd magadhoz, ha odamegy hozzád add neki oda a jutalomfalatot és dicsérd meg.

sétálj tovább és ismételd meg ezeket többször.

legalább 2 napig így csináld, ha két nap után még mindig nem rutinosan teszi, akkor még pár napot szentelj rá, majd ha már rutinosan csinálja, tehát rögtön megy hozzád, akkkor már ne adj neki jutalomfalatot, hanem csak dicsérd. ezekután egy teljesen biztonságos helyre vidd, ahol nem fenyegeti veszély és nem tud elkóborolni. ismételd meg vele ott is, vigyél magaddal oda is jutalomfalatokat. újra hosszan engedd el, adj neki jutalomfalatot ha visszament hozzád, majd engedd el a pórázról. ha elment tőled, hívd magadhoz, és ugyanaz az eljárás mint amikor pórázon volt. többször ismételd meg neki jutalomfalatokkal, és ennek több napot szentelj, hiszen ezt fogja véglegesen megtanulni, és tisztában kell vele lennie a kutyának h mit vársz el tőle. pár nap múltán megtanulja, de ahhoz h tényleg tudja rendszeresen tehát mindennap csináld meg vele. a kitartásnak meg lesz az eredménye, és nem is kellett hozzá nagy erőfeszítés. hasznos lehet még egy klikkelő vásárlása, megkönnyíti a kutyák tanítását.

2011. dec. 27. 12:31
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Annyit fűznék még hozzá az előttem szólókhoz, hogy most azt erősítetted benne, hogy nem jó, ha visszamegy, mert akkor leszidják. Ilyet nem szabad tenni, bármennyire is ideges vagy!
2011. dec. 27. 12:31
 6/7 anonim ***** válasza:
14%

Sétáltasd pórázon a kutyát addig amíg nem jön vissza az első hívásra.

Valószínűleg falkavezérségi és nevelési gondok vannak.

A falkavezérség problémájára ezt olvasd el alaposan: [link]

Tanítsd meg neki a behívást és az alapvető parancsokat ( ez segít benne, videó): http://www.youtube.com/watch?v=ozp-0JhG4nw

És ha ezek nem segítenek a helyzeten vagy nem tudod ezeket magadtól megtanítani a kutyának akkor menj el vele egy kutyaiskolába.

2011. dec. 27. 12:33
 7/7 anonim ***** válasza:

A minap a kutyám (teljesen szokatlan módon) elrohant a bozótosba egy vadcsapáson. Üvöltöztünk vagy 2 percig, mire méltóztatott visszajönni. Nekem persze fehéren izzott a fejem a pipától, úgyhogy apukámék nem győztek csodálkozni, mikor megdicsértem és megjutalmaztam a hozzám galoppozó kutyát.

Ez az igazi jellempróba. :) Ha kibírod, hogy ilyenkor nem hasítasz szíjat a hátából, akkor már bármit véghezvihetsz az életben. Mert ilyenkor sosem szabad leszidni.

Talán korábban is történt már ilyesmi, hogy visszajött és te megbüntetted, akár akaratlanul is (elég egy ingerült hangsúly vagy egy keményebb pórázrántás), valószínűleg ezért nem akart odamenni hozzád. Sok munkád lesz benne, mire helyrehozod, de persze nem reménytelen. Dolgozz jutalomfalattal az első hetekben, hosszú pórázon, aztán forgalomtól mentes, ingerszegény helyen elengedve gyakoroljátok a behívást. És MINDIG dicséret kövesse.

2011. dec. 27. 20:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!