140 ezerért yorkit vennétek? Nagyon jó vérvonalról van szó, de nekem csak hobbi célra kellene?
Egy minőségi kutya ennyibe kerül, főleg egy olyan, mint a yorki, ami teljesen tönkre lett téve a szaporítók által és igaz, hogy rengeteg van belőle, de minőségi annál kevesebb. Ne sajnáljátok érte a pénzt, akkor sem ha hobbi célra kell, ki tudja, lehet később elviszitek egy-egy kutyakiállításra és ha szép, típusos, egészséges képviselője lesz a fajtájának szabályos keretek között lehoztok pár jó almot.
Viszont valamit még gondoljatok át, ez a fajta nem igazán való kisgyerekek mellé, mert ezek a kiskutyák nagyon érzékenyek, alacsony a fájdalomküszöbük, nehezen viselik a nyomorgatást, nem érezné jól magát, ha folyton nyüstölnék a gyerekek. Szóval 4-5 év alatti gyerekek mellé nem igazán ajánlanám, inkább a közép vagy törpeuszkár. Viszont ha a gyerekek már nagyobbacskák, akkor semmi akadálya a yorkinak.
Persze, hogy megérti, viszont az ilyen kicsi gyerek még felbotlik, véletlenül kicsit durvábban nyúl a kutyához és már megvan a baj, vagy megsérül a kutyus, vagy odakap a gyereknek.
Múlt héten egyik rokonom csivavájára vigyáztam és eljött 3 éves unokatestvérem is megnézni a kutyust. Ő is nyugodt, értelmes gyerek, értette ő, hogy nem szabad bántani a kutyát viszont folyton emelgette volna szerencsétlent, hirtelen mozdulatokkal nyúlt felé. A csivi a végén már morgott rá, menekült a gyerek elől, tisztára stresszben volt, pedig nem bántotta, csak még kicsi.
Ti döntésetek, de egy 3 kilós, törékeny, érzékeny kutya szerintem nem való ilyen kicsi gyerek mellé, mert senki nem fog jól járni, se ti, se a kutya.
Esetleg az uszkárok nem tetszenek, mondjuk a közép méretű. Ők is hipoallergének, nem hullik a szőrük és sokkal gyerekszeretőbbek, nyugodtabbak, mint a yorkik.
Azt azért vedd figyelembe hogy egy tenyésztő mindig elfogult az általa tenyésztett fajtával szemben. Nem ismerem a yorki fajtát, de pár hónapja egy nagyon jó tenyésztőtől vettem egy border collie-t s bár mondtam hogy lakásban élek, ő bátran ajánlotta oda is a kutyát... és elkövettem az eddigi legnagyobb hibát, hittem neki. Nem mondom hogy nincs olyan border amelyik lakásban is jól érzi magát, de az enyém sajnos nem. Így lehetségesnek tartom hogy a tenyésztő is azért ajánlgatja gyerek mellé a kutyáját mert szeretné mihamarabb eladni. Sajnos a tenyésztésből nem igazán lehet megélni, főleg ha még azt a kevés, hozzá nem értő keresletet sem tudják némiképp befolyásolni.
Ha meg a kutya áráról beszélünk: 140 ezer ft nem sok egy jó kennelből származó kutyáért, ami ennél lényegesen olcsóbb az már sántít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!