Melyik a legokosabb kutyafajta?
Attól függ mit értesz okos kuty alatt.
Ha azt, hogy melyik az a kutya, amelyik legszivesebben tanul meg feladatokat és szívesen csinálja, a pásztor és juhászkutyák.
Ha azt, hogy melyik kutya látja el a feladatát önállóan gondolkozva, akkor a vadászkutyák.
én második
Nem azt mondtam, hogy a pásztorkutyák nem gondolkoznak önállóan. De a pásztorkutyák az emberrel együtt szeretnek dolgozni, erre is tenyésztették ki őket (egyik szemük mindíg a gazdin)
Míg a vadászkutyák fizikailag is egyedül, látótávolságon kívül dolgoztak, tehát jobban mérlegelnek egy egy döntés előtt. (Makacsabbak is, jobban hajlamosak "felülbírálni" az erélytelen gazdi utasításait)
Pumi, puli, mudi.
Border Collie filmes célokra a legalkalmasabb, ezért gondolják sokan, hogy a legokosabb mert felül van reprezentálva.
Na, most itt a válaszomra elvittétek a vitát a "gondolkozik-e önállóan a pásztorkutya" irányba.
Nyugi.
Először is van juhászkutyám és vadászkutyám is, sőt még örző védő is, nemhiszem, hogy elfogult lennék.
Igenis van különbség a kettő között, hiszen más feladatra tenyésztették évszázadokon keresztül őket.
Az hogy az "egyik inkább hajlamos az önálló gondolkodásra" az nem azt jelenti, hogy a másik nem.
Ez egy összehasonlítás.
És így is van jól, hogy különböző feladatokra különböző fajtákat tenyésztettek, ez az emberi tudatosság csodája.
Ezért mondtam már az első hozzászólásomban, hogy "attól függ mit értessz okos alatt" mert ezt így nem lehet összehasonlítani.
(És ne szűküljetek be egy fajtára /ez a legcsodálatosabb, legokosabb/ tartsatok többfajta kutyát és meg fogjátok mindegyikben találni, csodálni fogjátok azt, amiért a fajtát tenyésztették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!