Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan válasszak kiskutyát,...

Hogyan válasszak kiskutyát, mire figyeljek?

Figyelt kérdés
2011. nov. 13. 08:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

a jó tenyésztő már az alomban meg tudja mondani, hogy melyik kiskutya a domináns, melyik bátrabb, melyik tartózkodóbb, melyikük aki minden lében kanál, stb. ugyanígy a küllemet is nagyjából be tudja lőni, ki az aki inkább kiállítási kutyának ígéretes, és ki az aki inkább hobbira való. nyilván nem lehet 100%ra megmondani, ahogyan Akiteki is vázolta :) de sokszor bejön.

nálunk két kutyámat vettem küllemre, egyiküknél a színe tetszett meg, másikuknál a tenyésztő javasolta, hogy őt vigyük, mert szebb fejformát jósolt neki. mindkét eset bejött egyébként, küllemileg gyönyörűek lettek, sok serleget összegyűjtöttünk az évek során :) jellemben sincs hiba egyébként, egyeske esetén amúgy munkavonalú alomból választottam ki a legszebbet, gondoltam így semmilyen szempontból sem nyúlhatok mellé :D igazából bejött, "duál" a kutya. ketteske jellemén tudnék mit faragni, ha lehetne, de azért szeretjük így is, végül is nem munkára vettük.

hármaskát aztán kizárólag jellem alapján választottuk, ő volt a legpörgősebb, legaktívabb az alomban. no, 1,5 éves korára ő az, aki a legpörgősebb az összes kutyánk közül :D

négyeskét szintén így választottuk, nála viszont nem jött be sajnos. bár küllemre egy nagyon mutatós kutya lett.

szóval nálunk 4-ből három esetben sikerült a 8 hetes kori viselkedés alapján (és a tenyésztők elmondásai alapján) olyan kutyát választani, amilyet szerettünk volna.

küllemet talán egy picit könnyebb jósolni, főleg ha gyakorlott a tenyésztő szeme.

2011. nov. 13. 10:21
 12/20 Akiteki ***** válasza:
79%

Van olyan is, hogy nem lehet meggyőzni a gazdit.

Egyik lányzómban első látásra szerelmesek lettek a gazdik. Hiába mondtam, hogy meg fog gyűlni a bajuk vele, mert egy erőszakos liba, már 2 hetesen elszedte a kaját a tesóktól, nekik akkor is ő kellett. Azóta újra kellett gondolniuk minden kutyanevelési elvüket, mert az első kutyájuk pont az ellenkezője, egy bújós, kedves, totál gazdifüggő kutyus.

Sokféle választási szempont létezik, mindenkinek más az igénye. Ha kiállításra veszem, akkor szeretnék egy pörgős, izgága, de nem túl domináns kutyát, aki nem alszik el a ringbe, de nem is akar a másik kutyákkal foglalkozni. És persze akkor minden porcikáját megnézem.

Hobbyra vettek már tőlem úgy kutyát, hogy "az kell, akinek olyan szívecske minta van az oldalán." :))

2011. nov. 13. 10:28
 13/20 anonim ***** válasza:
61%

Az egy hatalmas nagy tévhit, hogy az életünk társa, aki belemászik az ölünkbe, nyalogat stb. (cesar millan minden könyvét olvastam) aki belemászik az ölünkbe, az nagyon domináns kiskutya lesz. Tesztelt úgy, hogy kérd meg a tenyésztőt, hogy válasszon ki pár kölyköt neked, miután elmondtad a feltételeidet (spot,hobbi,kiállítás stb.) a nyugodt-megadó energia a legjobb. amiket kiválasztott neked, rakd különböző, számukra még idegen helyre mondjuk egy padra. az lesz a nyugodt megadó, aki rögtön beilleszkedik a helyzetbe, elazul, várja a következő parancsot.

Szívből ajánlom neked Cesar Millan; hogyan neveljünk tökéletes kiskutyát című könyvé.t

2011. nov. 13. 11:27
 14/20 Akiteki ***** válasza:
Fordulj akkor az istenedhez. Egyáltalán nem biztos, hogy az lesz a domináns, aki az öledbe mászik és puszikat ad. Nem könyvből, hanem a saját tapasztalatomból tudom, hogy pont a falka alja, aki hízeleg és keresi a közelséget.
2011. nov. 13. 12:09
 15/20 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem már elhangzott a tökéletes válasz:

Mindegy, milyen kutyust választasz, úgyis szeretni fogod.:)

Nekem világ életemben "spontán", talált/befogadott kutyáim voltak (jelenleg 4 van), iszonyatosan különbözőek, de mindbe szerelmes vagyok!:):)

Mindegyik tökéletes kutya a szememben! - Na persze nevelni is kell őket!:D

Teljesen mindegy, milyen jellemű kutyát választasz, a lényeg, hogy TE tudd kezelni.

NEKED kell alkalmazkodnod!

Ha látod, hogy kicsit félősebb, zárkózottabb a kutya, akkor nyilván nem eltúlzott mozdulatokkal, hadonászva kell kommunikálnod vele...

Ha domináns, nyilván extra következetesnek kell lenned...:)

Minden kutyából jó kutya válhat - ez csak rajtad múlik!

És még egy!

Nagyon fontos, hogy Te milyen ember vagy!

Nagyon érdekes, de ha te alapvetően nyugodt vagy, a kutyára is hatni fog a kisugárzásod. (ez persze relatív.:))

Ha határozatlan vagy, a kutyád is szeleburdi lesz...

Én ezt magamon tapasztaltam, amikor káosz volt az életem, a falkám is megváltozott... Problémák voltak a kutyákkal, nem hallgatott rám az egyik, stb...

Most, hogy kiegyensúlyozottabb lettem, mintha kicserélték volna a kutyáimat...- na persze én is megtanultam egyet s mást a helyes nevelésről...:)

Olvass sok könyvet!

2011. nov. 13. 12:55
 16/20 anonim ***** válasza:
45%
2011. nov. 13. 17:13
 17/20 anonim ***** válasza:
19%

...azért megkérdőjelezném ha egy tenyésztő nem tudja megállapítani melyik kutyája milyen karakterisztikával, milyen energiaszinttel rendelkezik érdemes kikérni a véleményét, ha bizonytalan össze-vissza beszél mint pl. akiteki akkor ott kell hagyni és keresni egy valódi tenyésztőt aki csak megfelelő kutyát a megfelelő gazdinak ad és nem csak a pénzért szaporít...!

A vásárló meg olvasson, tanuljon és csak megbízható helyről vásároljon (szerződés, törzskönyv, eü. garancia, referencia alapvető dolgok egy tenyésztőnél!) energiaszintjének megfelelő kutyát

2011. nov. 13. 18:18
 18/20 Akiteki ***** válasza:

Most, hogy mondod, tényleg totál bizonytalan vagyok, és összevissza beszélek:)))

Örülök, hogy sikerült felvilágosítanod. Feltétlenül értesíteni fogom a gazdikat is róla. Biztosan olyan sok kutyát választottál már élőben és nem csak a netes olvasmányok alapján, hogy totál biztosan tudod, milyen lesz a 10 hetes kiskutya 2 éves korában.

2011. nov. 13. 19:16
 19/20 anonim ***** válasza:

hát én nem vagyok tenyésztő, de egy kutyát vemhesen fogadtam be (nem szaporítottam, már rég ivartalaníttattam!!!!!), és az alomban volt egy elég nagytestű kan kutyus, aki a legvisszahúzódóbb volt, majdnem széttépték a többiek...

egy másik szuka meg iszonyú nyitott volt, mindig ott volt, ahol én...

azt a szukát végül megtartottuk, mert nem volt szimpi egy gazdijelölt sem...

iszonyú higgadt, figyelmes kutya lett, amekkora arca volt, most olyan mimóza, pedig a legjobb kutyasuliba viszem meg minden, rengeteget foglalkozom vele, szóval ilyen a természete, nem a nevelését bénáztam el...

A másik kan kutyust pont ma láttam viszont...:)

akkora arca lett, hogy csak lestem!:D

a kutyaoviban első dolga volt meghágni egy nj-t...

ezzel csak azt akarom mondani, hogy hiába láttam, hogy kinek mi az alaptermészete, a nevelésen rengeteg múlik...

2011. nov. 13. 19:42
 20/20 Akiteki ***** válasza:

Pont ez merült fel bennem, hogy mondjon már valaki egy konkrét példát, mikor a kutya a nem megfelelő kiválasztás miatt és nem pedig a gazdi nevelési hibája miatt nem lett alkalmas arra a feladatra, amire vették.

Lehet, hogy olyan fajtáknál, akiknél a munkakészség nagyon fontos, esetleg előfordulhat ilyen. Pl. németjuhász.

2011. nov. 13. 19:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!