Melyik kutyafajták bizalmatlanok ösztönösen az idegenekkel?

Mint írtam, a falka ereje nagyon sokat számít, illetve természetesen nyáj mellett dolgozó pásztorkutyát nem is nagyon lehet összehasonlítani egy kultúrkörnyezetben felnevelt pásztorkutyával.
Erdélyben nagyon nagy farkasok vannak, a falkák még a medvét is elejtik. A kalibakutyák és az egyéb román fajták nincsenek olyan erőfőlényben, mint pl. egy kau, káj vagy kangal, viszont a falka ereje erőssé teszi őket. Ennek ellenére egyre több kau, káj, kuvasz és most már komondorok is vannak Erdélyben, mivel a méretük és az erejük nagyobb. Én is láttam már olyan videót, ahol a kangal feje a hóban volt, de hallottam kauról is, ami agresszív volt és a román kutyákat mind lenyomta, viszont mikor jöttek a farkasok és elkergették őket, az az ökör kutya utánuk ment, kergette őket tovább. Másnap néhány cafatot találtak csak meg belőle.

Bizonyos területeken vannak inkább kájok és kauk, nem mindenhol. Leginkább azért próbálkoznak velük, mert keményebbek és nagyobbak a kalibakutyáknál, hatékonyabbak lehetnek. Egy baj van velük, hogy néha túl agresszívak, emiatt vannak példányok, amik utánamennek a farkasnak, tehát elhagyják a nyájat, ami tilos egy pásztorkutyánál. Nem üldözhet. Általában ezek elő sem kerülnek, farkaskajaként végzik. Illetve az is baj, hogy nem tudnak beilleszkedni a falkába, mert agresszívek a többi kutyával. Ez inkább kaukkal fordul elő. Most már kangalok is fel-feltűnnek.
Komondort pedig talán azért nem láttál, mert mind le van nyírva, és úgy kissé máshogy néznek ki. :-) Azonban a munkra miatt muszáj a bundát lenyírni, és mivel Erdély hegyvidék, több a fa és a bokor, ezért még fontosabb. Alapvetően a komondor sztyeppei pásztorkutya, nem hegyi, a sztyeppén kevesebb a bokor és a fa, amibe beleakad a hosszabb bunda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!