Hát figyelj.. én meg teréő táborba járok és ott minden tele van borderekkel! Az egyik csóválja a farkát, majd amikor hátatfordítunk beleharap a kutyánk fnekébe, a másikat be kell zárni mert másik kan a közelébe nem mehet, szinte az összes olyan hogy képes meghalni a szaladgálástól, csak azért mert a kerítés másik végén 100 méterre birkák vannak, az okos kutyák meg majd pattognak amikor ott a birka, amikor meg csak messze van és nem kell semmit csinálni, akkor nem ártanak magunknak, mindegyik akit ismerek akaratos, egész nap azt hallom Buksi hool vaagy, neem szabad. Egyszer rámborították a sátrat a nagy verekedésben... Szóval csak azt akarok kihozni, hogy ahány bordert láttam, minddel rossz volt a tapasztalatom! DE attól még nem nézem le őket, és nem mondom, hogy ilyen kutyát ne vegyél! MINDEN kutya kellemetlenné válik ha nem megfelelő kezekbe kerül. Lehet, hogy a mudinál ez idegesség lesz. A border collie meg harapni fog, egy harmadik meg megint más rossz szokást vesz fel!És ez mind a gazda miatt van! A mudik alapból rendkívül erős kutyák (tudod a mudi terelt szürke marhát, nem a border collie), ha pedig idegesek lesznek az nem az állomány rosszasága miatt van, hanem a gazda miatt! A mudinak egészségesnek, bátornak és erőnek kell lenni, különben már nem létezne a fajta! Érdekes módon nekem 3 mudim van, még csak törzskönyvük sincs, ennek ellenére akár a villám is lecsaphat melléjük, ők alszanak tovább, volt amikor csoportosan támadtak meg nagykutyák, és elkergették őket, éjszaka megvédenek a "csúnya" emberektől, nem zavarnak a mániáikkal (tehát terelnek amikor kell, amikor meg nem kell, akkor nem idegeskednek, hogy ott a birka 100 méterre a kerítés mögött- ez sokkal logikusabb) és még sorolhatnám... A mudik azért romolhatnak el, mert elég ritka fajta, és nem tudják, hogy mire van szüksége! Te sem nagyon ismerheted, mert úgy látszik nem tudod, hogy a mudi tipikusan nem mindenki kutykája, nem fog elájulni egy idegentől, mint más kutyák... És nem díjazza a bizalmaskodást... Ilyen kutyák is kellenek még azok mellé, akikről egy hét figyelés alatt nem tudom eldönteni, hogy ki kutyája, mert mindenkinek ugyanúgy örül... Az én kutyám is gondolkodás nélkül harap, ha idegen nyúl hozzá. Tegyem hozzá, hogy fülét-farkát fölcsapva, egyenesen az idegenre nézve, és első szóra leáll ha kérem. De ha nem elég, etológiai teszten is megjegyezték, hogy ilyen bátor kutyát még nem láttak (merthogy nem rezelt be ellenséges idegentől a távollétemben sem). Azt meg kell jegyeznek, hogy érdekes módon Mo. legképzettebb kutyája is mudi volt, és ott van a frizbiversenyeken is. Az enyém kutyaiskola nélkül haladó osztályban megverte a többi rég versenyző bordert. Van két titka: a lényeg a gazda, és a feltétlen engedelmeésség. Érdekes módon ahol ismerik a mudikat, ott mindenhol ott vannak az élvonalban! Ez nem lehet véletlen! Az egyetlen talán ami miatt a borderek győznek néhány helyen többször, az az hogy a mudi úgy gondolja, hogy jó-jó élvezzük a dolgokat és bármit megteszünk, de kéremszépen, miért hajtsam magam annyira, hogy ártok magamnak? Bzitos, hogy a mudi fut gyorsabban hiszem a z agárral is felveszi a versenyt... Szóval nem kell néhány mudi után ítélni. Vagyis kell- a GAZDÁT. De az a gazda a csodás borderből is rosszat csinálna, legfeljebb máshogy nyilatkozna meg a dolog... Különbenis a kutyás körökben (akik nem csak hobbi célra veszik) divatkutya a border, rengeteg embernek van ilyen, én nem állnék be a sorba... Azt meg nem tudom, hogy ha a spicceket z egyik legszebb kutyának mondják, és a német juhász is mindenkinek tetszik, akkor a mudi miért nem szép? Mivel ezeknek a rokona, és nem is kicsit hasonlít rájuk... Ja, persze, mert magyar... És mert nem divatos... Bocs...