Hogyan beszéljem le a férjemet a KÁJ-ról?
Van egy németjuhász-roti keverék ivartalanított szukánk, nagyon jó apportos, mindene az akadálypálya viszont az örző-védő ösztöne kb a nullával egyenlő. Párom kitalálta, hogy vegyünk mellé egy közép ásiait, mert hogy az nagyon jó területvédő és kell egy házőrző kutya is nekünk. Kicsit utánaolvastam a KÁJ-nak és úgy gondolom, hogy a tudásunk nem elég ehhez a fajtához (főképp hogy az össz pásztorkutya tapasztalatom egy kanári-szigeteki volt, amim évekkel ezelőtt tartottam).
A férjem totál lebeszélhetetlen, neki ilyen kutya kell. A kutyánkkal mindig én foglalkozom, én járok vele kutyasuliba is (az oktató külön kérte hogy én vigyem a kutyát, mert a páromnak nem engedelmeskedik akármit csinál) és tudom, hogy a kezdeti lelkesedés után a másik kutya is rám maradna.
Ti mivel érvelnétek hogy nem kell az a kutya? Vagy mekkora az esélye ha mégis megveszi akkor nagy gáz lesz vele?
25/N
kedves utolsó, miért lenne hiányos?...
csak engem ismételsz.
mondtam, hogy tenyésztővel beszéljenek., na most egy normális tenyésztő hanyagolja a bunyós vonalat - ami egyébként nem fajtatiszta, csak megsúgom.
viszont a kájokat (eredetileg Türkmén juhász) is harcoltatták egymással, attól még nem viador kutya.
Viador a pitbull és általában az amerikai "kemény" fajták.
na de ez már nem az én asztalom.
ja viszont nem tudom, miért gondolod, hogy ennek a kutyának az agyát e kellene foglalni:D...
nyilván nem arra gondolok, hogy elvan magában a kertben oszt' csókolom.
de nem agilityvel meg apportozással fogja tudni lefoglalni a kedves gazdi.
hossszúúúúúú és még annál is hosszabb séta.
de meglátjátok, ha leültök a domb közepére, a másik kutya össze-vissza futkorászik, a káj akkor is leül valahol a közelben, és csak figyel.
a kerítésre (ahogy írtam) figyeljetek, legyen jó minőségű.
Én a helyetekben ivartalaníttatnám, mert ha egy kan (vagy tüzelő szuka) menni akar, menni fog.
(a szukám a 2 méter magas, szögesdrótos tetejű kerítést ugrotta át.)
- más állatokkat - macskával, stb nagyon jól megfér.:)
- a gazdáját imádja, de nem feltűnő rajongással, inkább visszafogottan, de forrón:)
- ha szuka a kutyátok, semmiképpen ne szukát vigyetek mellé. a (normális) kan egyébként sosem gyűri le harcban de még játékban sem nagyon a szukát, tehát lehet, hogy kívülről kicsit "papucsnak" fog kinézni, de valójában csak "lovagias":)
és nem kell megijedni attól, hogy kan.
pláne, ha te fogsz vele többet foglalkozni, sokkal szerencsésebb kant választani, a szuka sokkal vadabb tud lenni. (pont, mint az embereknél...)
szóval nem kell ilyen hülyeségeket csinálni, hogy úgy teszel, mintha beleennél a táljába, meg mittudomén, ami más kutyáknál viszont nagyon is helyénvaló lehet...
a kutya ösztönszerűen nem fog kunyerálni az asztalról semmit.
meg fogsz lepődni, milyen keveset kell majd fegyelmezned.:)
ha bármilyen gond adódik vele, csak írj ide, és biztosan kitalálunk valamit.:)
de ha megérzi rajtad, hogy nem örömmel és szeretettel fogadod, az semmiképp nem szerencsés.
bízz a természetben, bízz az ösztönökben, a a felmenői több ezer évre visszanyúló kemény munkájában - ami az ő vérében is ott van még.
már egész kiskorában vigyétek a lovakhoz, lehetőleg a másik kutyával együtt...
Dogjunk: sok mindenben egyet értek veled is és az 5 kájossal is (mondjuk vele sok mindenben nem is értek egyet). :-)
Veled csupán abban nem, hogy a kutya csak 2-3 éves kora után fog területet őrizni. 5-6 hónapos koruk körül a pásztorkutyák már őrzik a területüket, vagyis nálunk és jó néhány ismerősünknél így volt. Tény, hogy ekkor még nem megy neki feltétlenül a behatolónak, csupán jelzi és próbálja sakkban tartani. Viszont 1,5 éves korára már komoly területőrző (nemhiába 18 hónap a határidő a pásztorkutyás teszteken). Abban viszont egyértelműen igazad van, hogy 2,5-3 éves korukra lesznek igazán felnőttek. Az én komondorom 1 hónap múlva lesz 2,5 éves és még sokszor vannak kölykös vonásai, de éles helyzetben már nem tekinthető kölyöknek.
Az 5 káj-os hölgyet kissé elfogultnak tartom továbbra is és azzal egyáltalán nem értek egyet, hogy a káj oly nagyon sokban különbözne a kautól vagy más pásztorebtől. Ezek a kutyák nagyon egy húron pendülnek.
tegnap 22:22
akkor félreértetted - vagy én nem voltam egyértelmű :)
szerintem az, hogy ugat a háznál, még nem számít házőrzésnek. erre egy csivava is képes :D de az, hogy ténylegesen, hatékony őrző legyen, abban egyet értettünk, hogy idő. és addig bizony csak jelképes dísz a kertben, fejlődő lény - akiről a gazdái (ha odafigyelnek rá) pontosan tudják, hogy csak mímeli azt, amit várnak tőle, és ez nagyon sokszor vezet a kutya fiatalkori túlerőltetéséhez (amit már levezettem).
az 5 kájosra már ne is akarok reagálni, nem érti meg amit írok, és úgy látszik levakarhatatlan a szemüvegéről a rózsaszín köd... a fajtát sajnálom, hogy ilyen, a fajtának összesen EGY oldalát ismerő emberek miatt még több hozzá nem értő kézbe kerülnek kemény pásztorkutyák... pedig inkább lebeszélni kell a pásztorkutyákról az embereket, mint rá!
(aki igazán elhivatott, és tényleg kell neki ilyen, az úgysem tántorodik el :))
Ok, így már világos. Valóban akkor még nem őrző, csupán jelző. :-)
Hát az 5 KÁJ-os is kezdi belátni, hogy nem szabad mindenkinek ajánlgatni egy ilyen fajtát (vagyis remélem, hogy valóban kezdi belátni).
ha nem akarsz reagálni, ne is tedd.
és még mindig azt mondom, amit ezelőtt is mondtam.
a férje a kérdezőnek úgyis lebeszélhetetlen.
én a kérdésre válaszoltam, és elmondtam pár szerintem hasznos tanácsot, amire érdemes figyelni.
semmi katasztrófa nem fog történni, ha kájt tartanak, mint mondtam, egy jó tenyésztő a pár hetes alomból is megmondja, melyik kiskutyát válasszák.
ugyanúgy lehet szeretgetni, játszani vele (bunyósat, nem labdásat:)), annyira kell figyelni, hogy idegen élőlény jelenlétében ha nem muszáj, ne legyen szabadon.
+ ha nem munkakutyának akarják - és nem annak akarják -, érdemes minél korábban elkezdeni a szocializációját, szépen bevinni egy városba a nyüzsgésbe, stb...
úgy sem tudják kiölni belőle (nem is szabad) a területőrző ösztönét, tehát 10 percnél tovább ha ülnek egy helyben, akkor senki ne akarja megközelíteni azt a kutyát, de egyébként ha folyamatosan sétálnak, nem lesz vele semmi gáz.
azt hiszem, kicsit több tapasztalatom van a fajtával, mint Nektek.:)
és nem tudom, honnan veszitek, hogy boldog-boldogtalannak ajánlgatom, de pont az tetszett meg, hogy a férje ilyen eltántoríthatatlan.
és ha már úgy is lesz egy ilyen kutyájuk, jobban járnak, ha elmondom, mire számíthatnak.
nem????
"ha nem munkakutyának akarják - és nem annak akarják -, érdemes minél korábban elkezdeni a szocializációját, szépen bevinni egy városba a nyüzsgésbe, stb... "
Ezt nem értem. A munkakutyának szánt ebet nem kell szerinted szocializálni? Ugyanúgy kell. És egy jó munkavonalas pásztorkutyának közömbösnek kell lennie semleges területen, ha a gazda megáll egy csoporttal beszélgetni, a kutyának nyugodtan kell állnia és nem szabad senkire sem támadnia.
ma 14:20
engem is ez az általad idézett mondata "ragadott meg", és mutatja, hogy mennyire nem érti ezt az egészet. veled értek egyet, nagyon káros az a fajta hozzáállás, hogy akkor lesz jó munkakutya, ha nem szocializálják, meg a másik tipikus hiba, hogy nem hagyják, hogy ismeretlenek simogassák... a jó pásztorkutya akkor is profin fog dolgozni, ha rendesen szocializálják.
vicces az 5kájos optimizmusa is :D a magyar tenyésztőket nem nagyon ismerheti, a többség - ahogy ezt már írtam - bunyós vonalat tart, keresni (nagyítóval!) kell azokat, akik az autentikus vonalat tartják. nem kell a "jó tenyésztő" szöveggel jönni, egy olyan akinek lövése sincs a pásztorkutyákról, ezzel nem tud mit kezdeni. sajnos a mai napig az a trend a karakán fajtásoknál (tisztelet a csekély kivételnek), hogy minél vadabb, emberesebb-kutyázósabb a kutya, annál jobban örülnek neki, és sajnos ezt tartják a jó vézennek - hibásan. a jó pásztorkutya nem őrjöng ész nélkül, semleges területen semlegesen viselkedik, csak akkor vonul harcba, ha őt megtámadják, vagy ha a gazdája (falkavezére) is harcol. egy higgadtan várakozó gazdát szükségtelenül nem véd be a pásztorkutya, hisz a gazda maga sem lép fel támadólag, és a kezdeményezés joga mindenkor az övé. az ő jelenléte nélkül viszont a kutyáé a döntés. de sajnos a tulajdonosok java azt a látványt szereti, amikor fröcsög a kutyája nyála, és mozdul mindenre, ami mozog... és ez meglátszik a tenyésztési trendekben is. vannak persze kivételek, de nemigen hirdetnek az expresszen, és nemigen járnak kiállításra, szóval mint írtam, nagyítóval kell keresni!
Az ópusztaszeri és egyéb pásztorkutyás teszteken nemhiába van közömbösségi vizsgálat.
Én nagyon tartok attól, hogy a KÁJ és a KAU is arra a sorsra jut, amire a pitbull, hogy ész nélkül veszik az emberek, mert hogy ez aztán bármit széttép. A piac pedig természetesen hozzájuk idomul és csinálják a minél nagyobb méretű és vadabb szaporítást.
Mint mondtam a kangalnál a német dog/leonbergi vér lett belevíve, hogy legyenek 80cm feletti kanok, lehet is látni az ilyen kangalok mennyire elütnek az igazi sivas kangaltól, ami a nyájak mellett van. Ezen kutyák feje egyre masztiffosabb.
A KÁJ-nál pedig nápolyi masztiff és bernáthegyi vért vittek bele a méretnövelés miatt, ezért vannak 85+-os kutyák.
Ezek a kutyák rendkívül impozánsak, csupán a nyáj mellett hamar farkaseledel lenne belőlük, mert az idegen vérnek köszönhetően lomhák, többet is esznek (ami nem jó a pásztornak), valamint a vadság miatt leereszkedik a vörös köd és utána megy a farkasnak, elhagyja a rábízott nyájat, és 2-3 nap múlva csak a kutya feje kerül elő. A vadságra tenyésztéssel pedig még pont azt a remek tulajdonságát is elveszti, hogy falkaállat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!