Hogyan beszéljem le a férjemet a KÁJ-ról?
Van egy németjuhász-roti keverék ivartalanított szukánk, nagyon jó apportos, mindene az akadálypálya viszont az örző-védő ösztöne kb a nullával egyenlő. Párom kitalálta, hogy vegyünk mellé egy közép ásiait, mert hogy az nagyon jó területvédő és kell egy házőrző kutya is nekünk. Kicsit utánaolvastam a KÁJ-nak és úgy gondolom, hogy a tudásunk nem elég ehhez a fajtához (főképp hogy az össz pásztorkutya tapasztalatom egy kanári-szigeteki volt, amim évekkel ezelőtt tartottam).
A férjem totál lebeszélhetetlen, neki ilyen kutya kell. A kutyánkkal mindig én foglalkozom, én járok vele kutyasuliba is (az oktató külön kérte hogy én vigyem a kutyát, mert a páromnak nem engedelmeskedik akármit csinál) és tudom, hogy a kezdeti lelkesedés után a másik kutya is rám maradna.
Ti mivel érvelnétek hogy nem kell az a kutya? Vagy mekkora az esélye ha mégis megveszi akkor nagy gáz lesz vele?
25/N
igen, abba igazad van, hogy nem ismerem a kérdezőt és pláne nem a férjét, nem tudom, hogy bánnának a kutyával...
ezért mondtam, hogy beszéljenek egy jó tenyésztővel...
mert azért egy 8 hetes alomban is látszik, melyik az elevenebb, dominánsabb kutya, és melyik a nyugodtabb...
de persze nem akarom erőltetni, de azért igyekeztem éreztetni, hogy betojni sem kell tőle, nem olyan nehéz kezelni, ahogy azt sokan írják.:)
de persze ha ennyire tart tőle a kérdező, akkor oda nem való.
meg ismerem, milyen, amikor a férjek így beindulnak...:D
szóval ha tényleg tudni lehet, hogy utána az ő nyakán maradna a kutya, akkor szerintem sem kell...
utolsó félre értettél, ÖSSZESEN neveltem fel 5 kutyát, most 1 kájom van, 2 menhelyim és 3 befogadott macskaméretűm:)
a mostani kájommal szívesen elmennék, de nem nagyon hoznak lázba az ilyesmik, és általában őt sem:D
boldog vagyok vele, tudom, mire képes, minek menjek ilyen találkozóra?:)
nagyobb öröm neki, ha együtt megy a falka a közeli tavacskába fürdőzni:)
Nekem semmi bajom a KÁJ-al, minden pásztorkutyát szeretek és tiszteletk. Hozzám közelebb áll a két magyar fajta, de ez egyéni ízlés kérdése. Sokan tartanak a komondortól és a kuvasztól, mert sok durva történet van róluk, ahol egyébként szintén a gazdák hibáztak. Valamint tény, hogy a kuvasz egy kisebb típus, a komondornak pedig a bundájától sokan tartanak és ezért inkább kaut vagy kájt tartanak.
Szóval a lényeg, hogy szeretem ezeket a kutyákat és nem szeretném azt látni, hogy boldog-boldogtalan ilyen kutyát akar, mert hogy "milyen durván néz ki és ez aztán bárkit széttép". Az ilyen gazdák miatt ezek a fajták csak veszíthetnek, ezért én csak olyannak ajánlom bármelyiket is, aki nem kezdő kutyás, akit érdekelnek a pásztorkutyák, aki tudja, hogy ezek se nem édi-bédi labradorok, sem ŐV munkakutyák, hanem ősi, önálló gondolkodású és (bocsánat a többi fajta tartónak) még nem elkorcsosult és csak küllemre tenyésztett kutyák. Bár sajnos már mindegyik fajtának megvan ez a változata is. Főleg az eszetlen méretnöveléssel.
Hát pedig ha megvan benne még az igazi pásztorkutya vér, akkor lázba hozná, és legalább lemérnéd, hogy milyen szinten van a kutyád.
Tavaly kb. 10-12 KÁJ volt, különböző kennelekből. Az abszolút győztes kan és szuka is KÁJ volt, mozgásban egy kau nyert, küllemben egy komondor.
Idén erősebb lesz a mezőny, megy néhány olyan kutya aki korábban nem volt. Ismerem őket, ott lesznek a Top5-ben, talán az első helyen is valamelyik.
tudom én, hányadán áll a kutyám, köszönöm.:)
a mostani jelenleg 6 hónapos lesz, tehát szerintem még korai neki a dolog, de felkeltetted az érdeklődésemet...:)
mivel falun lakom, itt jó pár pásztor legelteti a nyáját azon a mezőn, ahol én meg sétálok a kutyáimmal...
sokszor lovasok is jönnek.
+ Rasidot el sem mozdul mellőlem, hiába rohangál a többi kutya össze-vissza, neki az a séta, hogy leül mellém és fürkészi a rétet.:D
na mindegy, most megyek van egy kis dolgom, majd visszanézek ide:)
de abban nagyon egyet értek veled, hogy vigyázni kell, nehogy rossz ember kezébe kerüljön egy ilyen kutya, aki felvágásra, stb használná...
annak katasztrófa lenne a vége.
A második kérdésem, hogy mi a frászt tudok csinálni, ha a férjemet mégsem tudom lebeszélni? Elmondtam neki mindent, amit a fajtáról olvastam (eléggé utánanéztem) és amiket ti itt írtatok, de neki ilyen kutya kell, mert hogy hú az mennyire kemény.
Egyrészt nem szeretném hogy ha meglesz akkor gáz legyen a szukánkkal. Egyszer-kétszer összebalhéznak és tuti áshatom el a mostani kutyánkat az erőviszonyokat figyelembe véve (bár mondtam a férjemnek, ha mégis káj-t akar, akkor készüljön fel, hogy egy sérülés a kutyámon és pakolhat). Amúgy a szuka abszolút nem domináns jellem, de így is összeugorhatnak bármin.
A másik, hogy lovaink vannak. Azt tudom, hogy a káj elvileg ösztönösen nem bántja a lovakat. Viszont az egyik heréltünk specializálódva van bármilyen nála kisebb állara, tehát meglát egy kutyát akkor teper rá. A mostani kutyusunk + a macsekok elég jól veszik az akadályt, de egy káj mondjuk ha másképp viszonyul a dolghoz és visszatámad, akkor mi lesz?
Párom mindig azzal jön, h kollégájának meg kauja van és hogy hú milyen birka az a kutya meg mennyire kijön a családdal. Hát nem tudom. Ha nem tudom lebeszélni és hazahoz egy ilyen kutyát mégis, akkor tudtok valamit javasolni, mik a legfontosabb alapelvek? (Hogy azért mindenre fel legyek készülve...) gondolom minden káj-os kezdte valahol egy első kutyával :D
nnya.:)
szia, én az "5 kájos" vagyok, megint.:)
így ismeretlenül most a férjed vagy "kemény vagyok, felvágok, mindjárt ráduszítom" kategória - akkor tényleg felejtős a káj, vagy normális észérvek alapján akar egy megbízható házőrzőt.
a kauval - bárki bármit mond -, összehasonlíthatatlan.
hasonló feladatot láttak el, de teljesen másképp, és tök más körülmények között.
a káj teheneket is terelt, a lovakkal sem lesz gondja, az ingerlékeny lóval pedig szépen lerendezik majd egymás közt a dolgokat.
falkában érzi igazán jól magát, a másik kutyádat nem fogja bántani.
és titeket sem.
nagyon ellene vagyok az erőszaknak, ha már felemelem a hangom, ott már komoly okkal teszem - ez azért jó, mert a kutyák tudják, hogy feleslegesen nem jártatom a számat, tehát jó lesz vigyázni...
(amúgy verhetitek a kutyát, meg sem érzi - viszont megjegyzi!)
amire még figyelj:
- műanyag tálban ne adj neki kaját, mert valószínűleg a tálat is megeszi.
- a vastag láncnál vastagabbat tegyetek rá.
a folytó szerintem felesleges, nem ajánlom.
- a kerítés legyen olyan, hogy a kisfejű kutyák se tudjanak beugatni rajta, mert letépi az arcbőrüket.
más kerítéshez se engedd közel ugatni, mert a kutya kilógó testrészét fogja leharapni.
- ÖV-re, kiképzésre, kutyasuliba tök felesleges járatni, neki nem kell tudnia, hogy "ül".
- teljesen önálló döntéseket hoz, ettől még te vagy a vezér. de ne akard neki megmondani, mit csináljon, tudja ő a dolgát.
- most mennem kell, majd folytatom.:)
ez most így elég vadnak tűnhet, de nem az, majd ha visszajöttem a kutyasétából, folytatom és meglátod, ez egy csodakutya:)
ma 19:56
ahhoz képest, hogy akkora szaktekintély vagy a fajtában, eléggé szűklátókörűen közelíted meg a dolgot...
egyrészt igaz, amit leírtál a fajtáról, másrészt HIÁNYOS. ugyanis az ázsiának két vonala van. az egyik az autentikus pásztorkutya, a másik a bunyós vér. és bizony Mo-n bunyósból több akad, szóval ha már ázsia a kérdés témája, akkor alapból azzal illene kezdeni, hogy jól nézze meg honnan veszi, mert lehet, hogy rossz alomba nyúl...
a bunyós vonal sajnos nem, vagy csak nagyon ritka esetben tartható falkában - hisz kutyák elleni harcra lett szelektálva, sőt, tudok olyan kutyáról, ami csak kutyára megy (mint a pit bull), embert nem bánt.
ha sikerül egy igazi pásztorkutyát venni, akkor kevéssé valószínű, hogy akár a lovakkal, akár a másik kutyával gond lenne (főleg, ha a másik kutya nem generálja). de azt mondom megint, hogy KERÍTÉS!!! ás, ugrik, a drótot meg felszabja! és hiába van "megnevelve", az ő szemszögéből a terület az nem korlátozódik a telekkönyvi határokra, hektárnyi területeket szoktak ezek a kutyák őrizni, általában még az utcafrontot minimum magukénak érzik, de néha még a környező utcákat is, és bizony megvédik az általuk illetéktelennek vélt behatolóktól. már, ha ki tudnak menni...
az őrző-védő valóban felesleges ezeknek a kutyáknak, legalábbis olyan értelemben mindenképp, ahogy a kutyaiskolákban a kiképzők 99%-a csinálja. de az, hogy nem kell tanítani, az szerintem hülyeség... ok, nincs rá szükség, hisz ösztönállat, őrizni őriz akkor is, ha rá se nézünk, de a kutya-gazda kapcsolatot szorosabbá teszi, a kutyát agyban lefoglalja, illetve a mindennapi élet során hasznos, ha tanítva van az állat. ugyanígy a séták is. ott egyébként szintén érvényes, hogy az ismert területeket magáénak tudja és bevédi! viszont az ismeretlen, semleges területen megint máshogy viselkedik.
elég aggasztónak tartom ezt a "mert hogy hú az mennyire kemény" hozzáállást... alapvetően tudomásul kell venni, hogy egy pásztorkutya későn érő. nagyon későn... 2-3 éves korában még bőven gyerek, vagyis barátságos mindenkivel, később erősödnek meg benne ezek az ösztönök. ha a keménység kell a gazdának, akkor jó eséllyel egy túlvadított, szocializálatlan boldog-boldogtalannak nekiugró kutya lesz már siheder korára.
ezeket a kiskutyákat ahogy lehet szocializálni kell, ráadásul mindenre, amire csak tudod (a lovakra is, minél hamarabb), és lehetőleg tartani ezt a dolgot 1-1,5 éves koráig (mármint a rendszeres szociális kirándulásokat). következetesen nevelni, és nem várni tőle csorgó nyállal az első kitámadást. hagyni kell, hogy barátkozzon emberrel, kutyával, aztán majd ha ő egy nap úgy dönt, hogy többet nem partizik, akkor azt tudomásul venni (az átmenet lassú, észre fogjátok venni, hogy már nem kezdeményezi a játékot, vagy az ismerkedést). hagyni kell gyereknek lenni, és fokozatosan tanítgatni. nem szabad tőle sokat várni, de ha az ember odafigyel, akkor egy BH szint simán kitelik egy pásztorkutyától is. 2-3 éves korára lesz igazán felnőtt, addig bizony csak előnevelés lesz. szóval hacsak nem egy felnőtt kutyát hoztok haza, még jó 2 évnyire vagytok attól, hogy a kiskutya őrizze a házat...ezt is mondd el a férjednek. meg azt is, hogy neki kell majd heti 2-3x kilométereket legyalogolni a kutyával :P (mert ahogy írtam a lelabdáztatás náluk nem alternatíva)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!