Tényleg ne vegyek törzskönyv nélküli kutyát?
Golden Retriever kiskutyát szeretnénk, de törzskönyvezve sajnos elég borsos az ára (kb 100 ezer Ft).. Van egy csomó "szaporító" akik 25-35 ezer Ft-ért is adnak el kiskutyákat, de törzskönyv nélkül. Tényleg ne vegyek tőlük kiskutyát? Azt mondják, hogy az ilyen szaporítók nem megbízhatók...
Légyszi, segítsetek! Mi a véleményetek? Esetleg tapasztalataitok vannak?
Köszi!
Azzal én is egyetértek, hogy attól ha teszem azt 200e kölyök nem garancia semmire. Azonban valamilyen formában csak megjelenik az ár/érték. Egy komolyabb tenyésztő, nem fogja bagóért odaadni a kutyáit, hisz rengeteg munkája fekszik benne. Nem feltétlenül csak a kölykökre gondolok, hanem szülőkre is. Mindig megfelelő állatorvosi ellátás, etetés, különböző szűrések, vizsgák, tenyéssz szemle, kiállításról nem is beszélve, és még sorolhatnám.
Nem vagyok tenyésztő, de sok tenyésztőt ismerek, és régóta foglalkozom kutyákkal, higgyétek el, ha valaki lelkiismeretesen teszi a dolgát, rengeteg pénzt felemészt.
Amikor először vásároltunk kutyát, sajnos belefutottunk egy szaporítóba. Nem volt törzskönyv, a kutyának harapáshibája volt, és az alap oltásokat féregtelenítést sem végezték el. Nem értettünk hozzá, sajnos a kutyus elpusztult 6 hónaposan, igaz ettől kívülálló okokból.
Az én tanácsom az, hogy egy lelkiismeretes tenyésztőtől vegyél kutyát, ne pedig egy szaporítótól.
Tudom ez annyira nem illik ide: „Olcsó húsnak, híg a leve”. De a drága hús is lehet sz@r....
Az utolsóval annyiból nem értek egyet, hogy egy komoly tenyésztő igen vállal garanciát, de ez sem biztosíték. Az Opel is vállal garanciát az autóira, de a meghibásodás lehetősége ott van. Szó szerint kitörölheted vele, ha DP-s a kutyád, és a tenyésztő visszafizeti az árát (mutatja a korábbi szűréseket, minden mentes), és az esetleges felmerülő orvosi költségeket, miközben a kutyád nyüszít a fájdalomtól.
Igen, egy jó tenyésztő vállal garanciát, de ez sem „garancia”.
A 17:39-es válaszoló tökéletesen összefoglalta mi a lényeg. Nem elsősorban a törzskönyv, hanem a szűréseredmények, a körültekintően kiválasztott tenyészpárok, a szerződés, a garancia.
Egy régebbi kérdésnél volt ez a válasz:
"Törzskönyv nélkül fajtatiszta kutyát venni annyit tesz, mint egy nagyot belerúgni abba a fajtába amit szeretsz."
Ezen szerintem érdemes elgondolkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!