Szerintetek helyes döntést hoztam?
1 hete befogadtam egy 4 éves mentett kutyust a fajtamentőknél. Sajnos az elmúlt 2 napban 3szor is rátámadt a fiamra. Annyira véd, hogy ahogy közelít a gyerek,a kutya nekiugrik. Ha ma nincs épp pórázon ( sétáltunk ), elkapja az arcát. Azt a javaslatot tettem,hogy "cseréljük" ki olyanra,amelyik vagy fiatal,vagy ismerik az előéletét,és tudják,hogy gyerekbarát?
Nagyon lelkifurdalásom van. Szerintetek ez helyes döntés?
Ő egy mentett vizsla.Nem örökben van itt,csak ideiglenesben,és eddig semmi kapcsolata nem volt emberekkel. Nagyon rossz körülmények között élt :(
A fajtamentők nem hibásak,én is tudtam,hogy ismeretlen az előélete, de elég tapasztalt kutyás vagyok,azt gondoltam nem lesz gond,de erre nem számítottam :(
A szívem szakad meg érte, de érzem,hogy nem bízom benne,és azt is,hogy nem hajladó engem elismerni falkavezérnek,pedig eddig ezzel sosem volt gondom, még domináns kutyákkal se :(
Nálam is van egy mentett kutyus, aki hajlamos volt eleinte bevédeni engem, ha épp simogattam mordult kutyára is, emberre is, aki közeledett felém. Nekem eszembe nem jutott emiatt visszaadni, mert simán azt csináltam, hogy ilyen helyzetben kizavartam a 10 méteres körzetemből, és nem engedtem vissza. Ez a fajta büntetés nagyon megviselte, hamar rájött, hogy rohadtul nem éri meg ezzel szórakozni. Én ezt azzal magyarázom, hogy egy mentett kutya hihetetlenül kötődik a megmentőjéhez, ugyanakkor bizonytalan, és így próbál biztonságra szert tenni. Pontosan emiatt nagyon jó bünti, hogyha nem engedem a közelembe jönni, ennél jobban semmi nem is viseli meg.
Persze nem tudom, hogyha lenne gyerekem, akkor is bevállaltam-e volna, hogy majd én megoldom, de így gyerek nélkül nem merült fel bennem kétség, és szépen helyre tettük a dolgokat, 3 hónap elteltével már álomkutya a kisasszony :)
A döntést neked kell meghoznod, nyilván nem érdemes a gyerek biztonságát kockáztatni, ha úgy rzed nem tudsz megbirkózni a feladattal.
A válasz írója 82%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:00
Az elzavarásos módszer egyébként tényleg hatásos tud lenni, a természetben a farkasoknál is ez a legnagyobb büntetés (nagyobb, mint ha csak simán odakapna és megharapná a másik farkast), mert ott egy falkán kívüli farkas nagyon kevés valószínűséggel marad életben. Ez a módszer nem mentett kutyáknál is beválik, de ha belegondolsz, embereknél is ez volt az egyik legnagyobb büntetés - ha csak kicsi rosszat tett valaki, megkorbácsolták, ha nagyon nagyot, száműzték.
Igen, helyesen döntöttél. Szerintem egy vizsla hamar kap majd új befogadót, akinek a körülményei adottak, hogy megnevelje.
Kevés olyan szituáció van, amikor azt mondom, hogy azonnal adjon túl valaki egy kutyát, de ez olyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!