Kiskutyások kontra nagykutyások?
Tisztelt Gazdik!
A véleményetekre lennék kiváncsi. Egy nagyon kedves barátomnak kellemetlenségei vannak kutyasétáltatás közben, ezzel kapcsolatba szeretnék hozzászólásokat, véleményeket, észrevételeket, esetleg saját tapasztalatot.
A barátomnak igen nagytestü kutyája van (60 kg) mindig pórázon viszi sétáltatni a kutyust. Sétáltatás közben igen sokszor kerül (néha veszélyes) helyzetbe, mégpedig a kiskutyák miatt. Én is nem egyszer nem kétszer tapasztaltam, hogy akinek kiskuytája van póráz ill. szájkosár nélkül sétáltat. Megdöbbenve tapasztalom, hogy nem a nagytestű kutyákkal van itt a probléma, hiába vannak ők beállítva agresszív, veszélyes, vérengző fenevadaknak, a kiskutyák sokkal hamarabb megtámadják a nagykutyákat. Miért gondolják a kiskutya tulajdonosok, hogy ők külömböző jogokkal vannak felruházva pl.: póráz nélküli, szájkosár nélküli sétáltatás!!! Ebből igen sok konfliktus helyzet alakult már ki, mikor a kiskutya támadt ránk. Minden esetben a barátom szóvá tette, hogy miért nincs megfogva a kutya ( az övé mindig pórázon van) és MINDIG a kiskutyások voltak felháborodva és fenyegetőztek. Úgy érzem hogy mi elkövetünk mindent annak éredkében, hogy ne történjen baj, akkor ők miért érzik, gondolják úgy, hogy nekik kiváltságaik vannak. Ezzel kapcsolatban várok észrevételeket, személyes tapasztalatokat, tanácsokat.
Előre is köszönöm.
Ildi
ma 20:32
Bajok vannak az értelmezési képességeddel.
A kérdező leírta: PÓRÁZON van a nagyobb kutya.
Honnan is kellene visszahívni az ő kutyáját?
Na,én mindkét oldalt ismerem. Van bernim,és 2 befogadott kistestű pincsiszerűségem. Az utcán mind3 pórázon van,a parkban mind3 szabadon,de a kicsik tényleg hebrencsebbek. Mondjuk én csak akkor engedtem el őket úgy,hogy ha más is volt ott,amikor már maximálisan behívhatóak voltak,illetve ha megbeszéltük az ottlévőkkel,hogy oké e,és ha új valaki jön,ugyan nem teszem őket pórázra, de lábhoz hívom,és ott tartom őket.
Szerintem ennek kéne a minimumnak lenni.
ma 20:32
honnan sikerült arra a következtetésre jutni, hogy az enyém nem visszahívható??? SZÖVEGÉRTELMEZÉS
írtam is a végén, hogy hiába ment rá a kutyáimra a vizsla, mikor én elengedtem őket, feléje sem néztek, mert VISSZAHÍVHATÓK! de ha konkrétan betámadják, akkor egyikük sem fogja azt birka pofával tűrni... főleg, ha ezért belemásznak az arcába.
de séta közben, ha kutyát látunk póráz is van rajtuk, sűrűbb területen pedig szájkosár is. és ahogy írtam, azzal is jól ki tudna lapítani egy kisebb méretű kutyát... de hiába van az enyémen póráz is, meg szájkosár is, hogyha a másik annyira nem képes, hogy nem engedi szabadjára a kutyáját... aki persze "nem árt senkinek", de azért szőrborzolva jön oda hozzánk, hogy megmutassa a pitemnek, hogy mennyire kemény legény...
és volt már olyan, hogy nyakörvénél fogva gyakorlatilag felakasztottam a pitet, hogy megmentsek egy póráz meg minden nélküli másik kutyát, aki elhatározta, hogy jól megeszi az enyémet... volt vagy öt kiló. ha nem rántom fel a sajátomat, akkor ki is lapult volna...
szóval kérdem én: miért is az én feladatom a szabályosan vezetett kutyámmal megmenteni a más kutyáját?
Én nem teljesen osztom az itt megjelent hozzászólásokat.
Egyik fél sem csinálja igazán jól. Az ide író (bár nem ismerem teljesen a körülményeket, tehát inkább azt mondom hogy az átlag) nagykutyások pórázon tartják a kutyájukat, mert tudják, ha elszabadul, akkor komoly sérülések keletkezhetnek emberben, kutyában egyaránt. A kiskutyások úgy gondolják h ugyan a kis fifike úgy sem tesz kárt senkiben, mer milyen aranyos, meg hát a termetéből adódóan egy nagyobb kutyát úgy sem tudna bántani. Ezért nem teszik pórázra. Viszont a nagy többség (van persze egy két üdítő kivétel, de sajnos a kisebbséghez tartoznak) nem ura a kutyájának. Majdnem teljesen mindegy, hogy pórázon van, vagy nincs a kutya, mindegyikből óriási baj lehet, HA nem visszahívható, kezelhető a kutya. 60 kilós állatot, ha megindul, ki fog meg? 100 kiló fölötti ember max. Szóval ott kezdődne szerintem, mérettől függetlenül, hogy megnevelni a kutyát, behívhatóvá tenni, megtanítani rendesen pórázon (nem flexin) sétáltatni, és akkor utána tulajdonképpen ilyne problémák nem is lennének, max ha a kutyafuttatón összekapnának a játék közben.
az itt leírtak persze még egyszer mondom nem mindenkire vonatkoznak, de az eddigi tapasztalatom azt mutatja h a 80%-ra rá lehet húzni.
(a pites vagyok)
természetesen találkoztam rengeteg idióta nagy kutyással is (az említett magyar vizsla se volt kicsi ugyebár), nem a mérettel van a hiba, hanem a hozzáállással...
kultúra... ami némelyekből teljesen hiányzik...
az említett tegnapi kirándulás alkalmával mesélte egy nem-kutyás ismerősünk, hogy ő megélt olyat kint a strandon, hogy egy kutyával érkező hölgy a spánieljét a strandra érve csak úgy szélnek eresztette, miközben ő napozott, a kutya meg le-fel slattyogott a strandolók között (már ez is kicsapja a biztosítékot annál, aki pl. nem szereti a kutyákat vagy fél tőlük), és utána az egyik család holmijában talált kaját, amit megevett...! hihetetlen...
szóval amíg nem alapvető a kutyás ember számára, hogy a strandon félrevonulok a kutyámmal, nem hagyom, hogy a vizesen a napozókra rázza magát, nem hagyom, hogy elkóricáljon, a sz.rt összeszedem, stb, addig ne várjuk, hogy megszűnjenek a széthúzások...
nem azon múlik, hogy hány kilós a kutya, hanem azon, hogy az emberek magasról sz.rnak egymásra...
21:23! Ez elég ellentmondásos volt, amit írtál.. ne engedje el senki a kutyáját, akinek agresszív. Te mégis elengeded?
Kistestű kutyámat is megtámadta egy németjuhász, nagyon csúnya sebei lettek, hátsó lába el is törött. Félt a nagykutyáktól sok ideig, de rengeteget vittem közéjük, és már játszik is velük. Ha nem tudod rendesen szocializálni a kutyádat miért engeded el?
Véleményem szerint közterületen tartsa be MINDENKI a szabályokat, rakjon pórázt a kutyájára. Nem olyan nagy fáradtság fogni.. ha kicsi, ha nagy. Ahol pedig elengedhetőek (kutyafuttató, erdő) egy ismeretlen kutya láttán tessék pórázra kötni, vagy legalábbis láb mellé hívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!