Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Most jutott eszembe egy...

Most jutott eszembe egy ötlet, véleményeznétek?

Figyelt kérdés
Arra gondoltam, hogy ugyebár vannak fajták amiknek alapból nincs farkuk. Pl wels cardigan corgi( bocsi ha rosszul írtam). És vannak kutyák, amiknek csonkolták a farkát. Manapság ez a kupírozás kérdés eléggé vitatott. Mi lenne, ha gondos tenyésztői munkával elkezdenék mondjuk dobermannt keresztezni a corgival, majd a farok nélküli egyedeket visszakeresztezni dobival, addig amíg egy dobi jellegű kutya jönne létre farok nélkül. Így ez a probléma megoldva. A fül pedig, ha a méretét csökkentjük és előnyben részesítjük a minél felállóbb füleket, akkor hasonló eredményt lehetne elérni amint nj-nál. Ez megoldás lenne a problémára. Ti hogy látjátok?
2011. jún. 24. 17:18
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
szerintem hülyeség. alapból ezért mert a corgi kistestű, a dobi meg nagy.. és a farokvágás be van tiltva, úgyhogy tökmind1. fajtiszta dobit meg a végén úgyse kapnál megint, keveréket meg minek vegyenek az emberek, hisz csak hasonlít hozzá.
2011. jún. 24. 17:23
 2/15 anonim ***** válasza:
Dobermann Úr, amig a fajtán "dolgozott" sok ilyen próbálkozása kudarcba fulladt. Születtek ugyan rövidfarkú egyedek, de ez inkább egy rendellenesség volt, és az a példány a rövid farkat már nem örökitette .
2011. jún. 24. 17:28
 3/15 A kérdező kommentje:
írtam, hogy gondos tenyésztői munka. dobinál még nincs betiltva, csak tervezik. de ezek szerint szerinted teljesen felesleges minden új kutyafajta. elég lett volna vagy 5, minden feladatra különböző, nem? elfogadom a negatív véleményt is, de indokold meg rendesen. ha elég sok dobit vonnak vissza a tenyésztésbe, akkor megoldható lenne szerintem, hogy a corgiból csak a farok nélküliség maradjon meg mint jelleg.
2011. jún. 24. 17:31
 4/15 A kérdező kommentje:
azt tényleg kifelejtettem, hogy új fajta kialakításra gondoltam, nem a dobermann változtatására. a neten olvastam, hogy boxernél próbálkoztak ezzel Amerikában, de szerintem a boxer teste és jelleme tök jól elviseli, ha meg van hagyva a füle és a farka, de a dobermann így elveszti a tekintélyét, a komolyságát.
2011. jún. 24. 17:35
 5/15 anonim ***** válasza:

Vannak rá kísérletek ez igaz de ez más mutációkkal is együtt járhat (gerinc törés vagy egyéb gerinc rendellenességek) Igen vannak olyan fajták ahol ez létezik pl nálunk most egy kölyöknek se volt farka az alomban de egyes kutatások szerint ezt más gén okozza mint az alapból farokkal születő fajták rövid/törött farkát.

Valamint egyes tulajdonságok öröklődnek mások nem. Példa erre az amerikai colliek bevonása az európai állományokba. Az amerikai fejet szinte lehetetlen kiirtani több generáció múlva is előjön. De ugyanez sheltieben 2 generáció erejéig tart és már az unokáknál nincs meg a fej és egy szép európai fejet lehet látni macis Amerikai testű kutyán. Lehet ha másik fajtát kereszteznének bele akkor azt sok-sok generáción keresztül nem lehetne kiirtani.

Plusz szerintem nem véletlen az, hogy a farkatlan vagy rövid lábú macskákat se keresztezik egymással.. csak hosszú lábú/farkú példányokkal

2011. jún. 24. 17:43
 6/15 A kérdező kommentje:
értem, köszönöm a rendes válaszokat:)
2011. jún. 24. 17:48
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Nah megint jönnek az okosok akik megmondják, hogy a farkatlan kutya mutáns, fogyatékos és beteg... -.-"

Kérdező, szerintem ez tök felesleges lenne, azok a kutyák akik farok nélkül születnek, tudtommal nem emberi beavatkozás miatt lettek olyanok, habár utólag szándékosan a farkatlanokat tenyésztették tovább. Azon kívül mi a garancia, hogy ugyanolyan dobermann lenne belőle? Én úgy vagyok vele hogy a második kedvenc fajtám a dobermann és ha betiltanák a vágást akkor inkább nem tartanám mert nem tetszik, de ha bekereszteznék más fajtával akkor 100% hogy többet rá sem néznék. Az már nem dobermann. A probléma inkább abban hogy az állatvédők túllihegik a dolgot, és rossz helyre csoportosítják az energiáikat. Miközben a legtöbb ember még azt sem tudja hogy kell kutyát tartani és nevelni, de ők a vágáson problémáznak, amitől a kutyának semmi baja sem lesz...

2011. jún. 24. 17:54
 8/15 A kérdező kommentje:
fent írtam, hogy egy dobermannszerű, de új kutyafajtáról lenne szó. hasonló test, hasonló idegrendszer, csak mondjuk a neve lenne más, esetleg színbeli eltérések. nem dobermannt akarok fül és farok nélkül, hanem a dobermann jó tulajdonságait egyesíteni egy a személyiségéhez illő testbe. de látom rajtam kívül senki sem tartja megvalósíthatónak :/
2011. jún. 24. 20:23
 9/15 anonim ***** válasza:
Ha valaki a dobermannt szereti akkor neki nem haosnló kutya kell hanem olyan. És azért mint látod mások tudományos érveléssel megcáfolták az ötleted, ami nem azt jelenti hogy nem tetszik hanem hogy nehéz vagy lehetetlen megcsinálni.
2011. jún. 24. 20:27
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Hülyeség lenne több okból is. Ugye nem gondolod komolyan, hogy a rövid lábú, zömök corgit keresztezni kellene az atletikus, elegáns testfelépítésű dobermanna, ezzel kialakítva egy az eredeti dobira legkevésbé sem hasonlító keveréket, aminek talán rövid a farka. Rengeteg fajta így lett elrontva, hogy ráfókuszáltak a tenyésztésben egy lényegtelen részletre(például rövid farok, aránytalanul rövid orr, németjuhászok esetében pedig a csapott hát) és miközben erre szelektáltak rengeteg örökletes, genetikai rendellenesség jött elő: diszplázia, légzési, idegrendszeri problémák. Arra igencsak kevés az esély, hogy pont a rövid farkú egyedek lennének a legjobb idegrendszerű, munkaképességű és küllemű kutyák, szóval nagyon káros lenne, ha ez alapján lennének szelektálva. Német juhász füllel meg elég nevetségesen néznének ki, az nem lenne ugyanolyan, mint a vágott.

Nekem speciel semmi bajom nincs azzal, ha valaki levágatja a kutyája fülét/farkát, ha amúgy foglalkozik a kutyával és szereti. A dobermann meg tényleg sokkal jobban néz ki kupírozva, ez vitathatatlan.

2011. jún. 24. 21:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!