Miért olyan főben járó bűn ha van egy szuka kutyám és szeretném ha lennének kiskutyái?
Blauschimmel spániel törzskönyvezett és egy törzskönyvezett spániel kannal párosítanám.
Miért vagyok ettől undok szaporító? Lenne is kinek odaajándékoznám egyet meg megtartanék.
16:43-as.
Az olyan tenyésztő, aki az általad felállított kritériumoknak megfelel, ritka, mint a fehér holló! Vagy még annál is ritkább! Sajnos!
nem főben járó bűn szerintem, de ha ilyen egyszerű lenne, akkor nem lennének tenyésztők :)
Amit itt a legtöbben írtak én is azzal értek egyet,hogy ha megvan a tenyészszemléje, meg a szűrései, és egy olyan kannal engeded össze, akinek szintén megvannak ezek a dolgok, törzskönyv természetesen, hogy még az esélyt is kizárjátok, hogy rokonok legyenek, akkor nem para szerintem a dolog, mert a legveszélyesebb dolgokat (amit a szaporítók lesz@arnak) már kizártuk. És akkor ennél vannak a magasabb fokozatok, amikor már tényleg figyelnek arra, hogy a különböző gének hogyan öröklődnek tovább, stb.
Ha megengedsz egy személyes véleményt, mindenféle rossz szándék nélkül, én egy kicsit ahhoz tudnám ezt hasonlítani, amikor a kutyákat mindenféle idétlen göncökbe öltöztetik, meg kifestik a szőrét stb.
Úgy igazán a kutyának ez nem jó, nem szükséges, sőt, az ellés meg a megtermékenyítés is elég kellemetlen, és sok veszéllyel járhat, még akkor is, ha odafigyelsz mindenre. Még akkor is benne van az esély, hogy meghal a szuka ellés közben, vagy utána lép fel valami komplikáció.
Ezeket gondold át. Ha neked megér ennyi szenvedést a kutyád részéről az, hogy téged jó érzéssel töltsön el a dolog, akkor semmi akadálya.
Remélem nem sértettelek meg, sok sikert a továbbiakban :)
no nézzük tényleg csak kérdezek nem cselekszek meg már valószinüleg elkéstem az eseménnyel.
Tehát: 3 éves fajtatiszta. Laikusan jó adottságai vannak nem beteges és normálisan tüzel. Ma van a 11 dik tüzelési napja. Szóval már lecsúsztunk az optimális párzási időtől.
Valóban nem volt még szűrésen, de díjnyertes tenyésztőtől vettük.
Akkor a következő kérdésem:
Várjam meg a tüzelés végét és ivartalanítsam ki növelve a kutya túlélési esélyeit (szaporítószervi betegségek)
Várjam meg a következő tüzelást és jól felkészülve rá (szűrések stb) egy tenyészkannal hozzam össze?
Az előző két kutyám nem ugyanattól a tenyésztőtől volt és mindig tüzeltek az első nagyon ritkán tuti volt valami baja de még kicsi voltam. A második 3 éves kora után feltehtőleg méhgyulladásban halt meg. Egyik sem párosodott és nem is volt ivartalanítva. Talán felelőtlenség volt.
Bevallom kicsit aggódom . De ez a kutya hangsúlyozom köze nincs az azelőtti tenyésztőkhöz, egészséges , még az illatán is érzem és még a széklete se volt soha híg.
Mit javasoltok?
Nagyon jo valaszokat kaptal.En is csak azt tudom mondani,hogy beszelj komoly tenyesztokkel,szamolj utana a koltsegeknek (tenyesszemle,szuresek,ultrahang,allatorvos,kolyoktap,oltasok,stb.),a varhato komplikacioknak,a rengeteg idonek es energianak,amibe egy alom lehozatala kerul,es utana donts.Biztos,hogy ekkora macerat akarsz azert,hogy par hetig "babazhass"? Ja,amugy a kutyad nem fogja fel,hogy neki most ezzel "tovabbmentek a genjei",a szuleto kolykok nem biztos,hogy ra fognak hasonlitani,es par ev mulva meg sem ismeri mar oket.Es akkor meg nem szoltam arrol a hercehurcarol,amit a gazdikereses jelent.Mi van,ha szuletik 10 kiskutya es ebbol 4 a nyakadon marad?
Ezeket gondold at,mielott paroztatsz.
Megkérdezhetem melyik kennelből van a kutyád?
Nem vagy szaporító, de így tenyésztő sem...és a mai világban minden megszületett alom sok-sok gazdikereső halálát jelenti. Nem véletlen hogy azok a tenyésztők akik a zívükön viselik nem csak a saját kutyájuk de a fajta sorsát is csak akkor hoznak le almot ha a szukájuk szűrt és mentes illetve olyan eredmények állnak a hátuk mögött hogy vétek lenne a tenyésztésből kivonni őket.
Nekem egy bluschimmel kanom van szintén tkv-es, fiatalabb korában ért el eredményeket dp mentes. Mégis inkább ivartalanítattam, soha nem bocsátanám meg magamnak ha az utódait menteni kellene és lássuk be ha tényleg lesz ebadó ( és ha az önkormányzatok megkapják a bevételt akkor lesz) kutyák tucatjai kerülnek majd utcára, és kölykök tucatjai maradnak majd a "tenyésztők" nyakán.
Amúgy pedig a kutyád vérvonala nem hal ki attól ha nálatok nem lesz alom hiszen vannak alomtesói akik közül esetleg van aki a tenyésztőnél maradt vagy ha el is adta akkor is ért el eredményeket esetleg már le is szűrette a gazdi és tőle vehetsz majd kölyköt ha aktuális lesz.
Egyébként ha csak neki futsz és kiszámolod mi mennyibe kerül olcsóbb is veni egy unokatesót..és kevésbé rizikós is akár a kutyádra akár a picikre nézve is...
De ha normális tenyésztőtől vn a kutya akkor érdemes megkérdezni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!