Miért agresszív a rhodéziai ridgeback-ünk? És mit lehet ellene tenni?
Kedves utolsó, nyilván magadból indulsz ki... nem gondolom, hogy egy gyereket és egy kutyát ilyen szinten össze lehetne hasonlítani. Ha megkérhetlek az ilyen válaszokat inkább tartsd meg magadnak!
A többieknek köszönöm, mert mint írtam az építő jellegű kritikát teljesen elfogadom. Bár hozzáteszem, a kutya 4 éve van itt, én pedig egy éve kerültem a családba és költöztem ide. (egy közös udvaron több ház és családtagok) Nem gondolom, hogy az én hibám lenne, csak mivel látom ezeket a dolgokat és féltem a gyereket, ezért próbálok megoldást találni.
Az igazság az, hogy első lépésben mindenképpen a sétáltatást és az akörüli gondokat kell megoldani. Olyan pontokon kell először pozíciópontokat szerezni nála, ahol még nincs konkrét konfrontáció, nem kockázatos, tuti nem lesz belőle emberharapás.
Ugyanis a harapással az a baj, hogy ahhoz vérprofinak kell lenned, hogy egy ilyen helyzetet jól kezelj, mert az ember ösztönösen elrántja a kezét, befejezi amit csinált, tehát a kutya eléri a célját, és megerősítitek benne ezt a viselkedést.
Ha van időd, olvasd el Korom Gábor Neked ugatok című könyvét, és Jan fennel Kutyapszihológiáját. Sok mindenre rá fogsz jönni, és ha betartod a benne foglalt tanácsokat, akkor már sok minden javulhat. De sajnos ahhoz, hogy normális, tiszteleten alapuló kapcsolatot tudj kialakítani a kutyával, ahhoz kell rengeteg foglalkozás, méghozzá idegen terepen, kerten kívül.
Tehát elsődleges az lenne, hogy a mozgás és az ingerek iránti éhségét ki tudjátok elégíteni valahogy.
Egyébként én azt hiszem, hogyha azért aránylag normális kutya, és nem egy teljesen elfajult, félrenevelt idegroncs, akkor a gyereket nem kell félteni tőle, az viszont benne lehet a pakliban, hogy tőletek védi be a gyereket.
B@szogatás helyett inkább meg kéne próbálni segíteni, hamár kérdeznek! Az viszont tény, hogy kutyaiskola nélkül nehéz lesz, mert itt nem egy "ül" vagy "fekszik" tanításról van szó, hanem egy komplex kutya-ember kommunikációról, ami arról szól, hogy kinek mit szabad és ki hol helyezkedik el a családban. Ezt nem egyszerű interneten megtanulni. Nekem se ment volna kutyaiskola nélkül. A ti esetetekben egyértelműen látszik, hogy a kutya irányít, a kutya állít fel szabályokat veletek szemben és ezt keményen be is tartatja! Nem azért, mert rossz szándékú ebecske, hanem azért, mert nem volt senki, aki vele szemben állította volna fel ugyanezeket a szabályokat, és az ösztönei azt diktálják, hogy kell valaki, aki irányítson. Ha nincs senki, akkor majd ő! Lásd: "ő aludt és vki elment mellette" "Gondolom megijedt, de akkor sem hiszem, hogy ez normális viselkedés volna" Dehogy ilyedt meg. Ez a domináns egyed egyik kiváltsága, a "privát terület határa". Az a renitens illető pedig megsértette az ő privát területének a határát, amiért egy kemény rendreutasítás járt a falka nyelvén. Ezt a nyelvet kellene nektek megtanulnotok ahhoz, hogy változtassatok a jelenlegi helyzeten! Ez amúgy egy marha élvezetes tanulási folyamat a gazdi részéről is, és jó látni, ahogy a kutya változik, egyre kiegyensúlyozottabb lesz és beáll a családban számára fenntartott helyre.
Kedvcsinálónak javaslom, hogy nézd meg ezt a videót különös tekintettel a 14 perctől induló gondolatmenetre. Elég rövid, és épp ezért túlzottan leegyszerűsített:
http://www.youtube.com/watch?v=eDgkTfvJFNY
Ha kicsit több időd lesz, (úgy 80 perc), akkor pedig itt egy rádióinterjú ugyanebben a témában de jóval bővebben:
Végül egy könyv, ami szinte kötelező olvasmány minden kutyásnak:
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Köszönöm a segítséget, már akinek tényleg ez volt a célja és mondanivalója, igyekszem megfogadni a tanácsokat!
Kedves Little Red, látszik, hogy nincs gyereked, és tanácsolom, hogy ne is legyen, mert ilyen embernek, mint Te nem való a szülő "szerep"! Javaslom, hogy költözz ki a kutyaházba, vagy a kutyádat vedd az ágyadba, ha ez a véleményed, amit fent írtál!
bocs hogy hangot adok neki, hogy se gyereket se állatot nem kínzok hanem inkább törődök velük és nem csak elvárásokat támasztok feléjük anélkül, hogy segítenék nekik
miből gondolod, hogy törődés, gondoskodás, útmutatás nélkül javulhat a helyzet?
miből gondolod, hogy valamiféle internetes csoda lévén változik a kutyád állapota?
keress egy szakembert aki segíthet és áldozz energiát, időt, pénzt a megoldásra mert nem a kutya tehet arról, hogy eddig lesz@rták és csak akkor jut az embernek eszébe, hogy valami probléma lehet amikor már megharapja a saját kutyája!
a gyereket meg tartsátok távol a kutyától addig míg szakember nem látta az ebet!
nyugodt kiegyensúlyozott akkor lesz a kutya ha a körülötte élő emberek is fontosnak tartják a nyugalom megteremtését az életükbe ahelyett, hogy egymásra és más állatokra kényszerítenének teljesen természetellenes viselkedésmintákat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!