NÉMET JUHÁSZ: Hibát követek el, ha pároztatok két gyönyörű törzskönyv nélküli (mindkettő törzskönyves szülőktől származó) Német juhász-t?
Van két hivatalosan nem fajtatiszta német juhász kutyám, törzskönyvük nincs, de mind a kettő szülei törzskönyvesek. Pároztatni szeretném őket, hogy kiskutyák legyenek, hobby célra adnám őket gazdihoz.. 4 ismerősömnél már lenne helye a kicsiknek..
Sokszor írták páran, hogy törzskönyv nélküli kutyákat ne nagyon pároztassanak. De kíváncsi lennék a véleményekre, hogy szerintetek hiba lenne, ha pároztatnám a két kutyusomat. (A kutyák természetesen nem rokonaik egymásnak)
Én nagyon nem támogatom a továbbszaporításukat, de ha semmilyen módon nem lehet róla lebeszélni téged, akkor legalább az egészségügyi szűréseket csináltasd meg nekik és csak akkor szaporítsd, ha azok rendben vannak. A NJ-hez nem értek, de azt tudom, hogy csípődiszpláziát kötelező szűretni náluk is. Ez olyan 20.000 forint/kutya. Ha a hivatalosan elbírált eredmény HD-A vagy HD-B akkor jó, ha rosszabb, akkor el kell felejteni a pároztatásukat! Hivatalos bírálat is kell, az általában nem mérvadó, hogy a röntgent készítő orvos mit mond. Nem lehet cél potenciálisan beteg kiskutyákat rásózni a leendő gazdira!
De ha rám hallgatsz, akkor inkább rábeszéled a gazdijelöltjeidet, hogy vegyenek törzskönyvezeztt kiskutyát tenyésztőtől, vagy fogadjanak örökbe a fajtamentőktől!
Nem vagyok tenyésztő,nem is leszek,mégis csúnyán megbüntetnék mindenkit,aki nem tenyésztő,és almot hoz le.Miért?Mert látom,mi lesz ezeknek a kutyáknak a sorsa.NJ fajtamentőknél annyi van,hogy folyamatos teltházzal üzemelnek.Gyepiken,menhelyeken szintén rengeteg nj van.
Nem kell növelni a számukat.Az meg mese,hogy mindnek lesz gazdája.Ezek a menhelyi szerencsétlenek is úgy születtek,hogy nekik is lesz,de lett helyette altatóinjekció.
És miért szeretnéd egyáltalán pároztatni őket?A kutyáknak nem lesz bajuk,ha egyszer sem lesz kölykük életükben,hanem ivartalanításra kerülnek.
A kutyáknak fájdalmas és kellemetlen a fedeztetés,a szukának az ellés és a kölykök felnevelése.
Az ismerőseid meg,ha kutyát akarnak,rengeteg már meglévő alomból válogathatnak.
szerintem is inkább küldd az ismerőseidet menhelyre, ott is sok aranyos kutya van.
És így akkor őket mentik meg az elaltatás elől.
Sajnos ez a "tenyésztés" sok gondot okoz, ha tul sok a kiskutya, kevés rá a kerselet, lecsökkennek az árak, romlik a minőség.
Hobbikutyának a menhelyről hozott kölyök is pont ugyan olyan jó, mint a házilag kevert.
És az oltások tényleg elég drágák.
olvasgass egy kicsit...
minden általad szaporított kutya leszármazottaiért is felelős vagy.
(nem vagyok tenyésztő, itt már milliószor leírtam hogy 2 exkóbor kutya gazdája vagyok. biztos volt gazdájuk, mert vki kidobta őket)
Köszönöm szépen a válaszokat! Olvasgattam több helyen is, és tényleg arra jutottam, hogy jobbat teszek akkor, ha ivartalanítom a szukámat.
Még egyszer köszönöm a válaszokat, főleg mert nem rögtön a torkomnak ugrottatok, hogy ilyet kérdezek.
Okos gazdi :D
Szebbé tetted a napom!
Örülök, hogy meggyőztek az észérvek!
Minden jót neked és a kutyáknak!
:-) azért kaptál normális válaszokat mert normálisan tetted fel a kérdést!
Még egy utolsó adalék, én sem tudtam de mostanában került hozzám egy cavi szuka ideiglenes gondozába aki elég furán jár. Orrba szájba fialtatták "megkereste az betevőjét" a vemhesség(ek) alatt a szuka ki esetleg előtte dp mentes volt lehet enyhe dp-s vagy enyhéből súlyos. Ami azt jelenti hogy ivartalanítva garantáltan megóvod a méhráktól és egyéb betegségektől plusz megóvod attól hogy öregkorára tönkre menjenek az izületei.
Jó döntés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!