Kölyökkutyát tényleg nem szabad magas (állati) fehérjetartalmú táppal etetni?
Nemsokára szeretnék egy kiskutyát, és nagyon gondolkodóba ejtett a sok rémhír, miszerint árt a fejlődésben lévő kölyöknek. Konkrétan az Acanára és az Orijenre értem. Amúgy már van egy kutyám 6 éves, 2 éve etetem Acanával, nincs is gond kivéve a szőrhullás, de betudom a rövidszőre miatt meg ugye ő nem kiskora óta kapja.
Adhatom nyugodtan a kölyökkutyának is az Acanát, vagy őt még ne etessem ezzel?
A válaszokat előre is köszönöm!
nyersfehérje minden fehérjeféleség és nitrogéntartalmú anyag,
valamint a vitaminok 18 - 24 %
nyerszsír zsiradékok, növényi és ásványi olajok, faggyú, viasz 8 - 13 %
nyershamu a táp 550 °C-on történő elégetése után maradó anyagok 4 - 7 %
nyersrost a kutya szervezete által nem megemészthető anyagok 2 - 4 %
Amennyiben a nyersfehérje és a nyerszsír menniysége magasabb a fenti értékeknél, a kutyavagy rohamosan hízni kezd, vagy valamilyen viselkedési formában kimutatja a több mozgásra, aktivitásra való igényét. A kutyás sportot űző vagy magas fizikai, testi igénybevételnek kitett munkakutyáknak természetesen magasabb a fehérje- (protein-) felhasználási igénye, tehát többet is kell a tápláléknak tartalmaznia.
Ha a táplálék nyershamu-tartalma alacsonyabb a fenti értéknek, akkor fönnáll a veszélye annak, hogy a kutyaszervezetének ásványi anyagokkal történő ellátása nem megfelelő. A túl magas nyershamu-tartalom vagy az ásványi anyagok káros mértékű túladagolásához vezethet, vagy a gyomorsav káros csökkenéséhez. Mind a kettőnek hátrányos következménye, hogy az állat emésztőrendszeri zavarait okozhatja.
A kutyatáp túl alacsony nyersrost-tartalma káros hatással lehet a bélműködésre, és sok esetben székrekedést okozhat. A túl magas nyersrost-mennyiség hatására viszont a táplálék túl gyorsan halad az állat emésztőrendszerében, ennek következtében a szervezet nem tudja megfelelően kiválasztani a működéséhez szükséges tápanyagokat.
Ha kevés protein jut a kutya szervezetébe, izomzata gyengébbé válik, immunrendszere gyengül, a test természetes méregtelenítési folyamata csökken, a szőrzet fénytelenné válik, az állat testsúlya csökken. A túlzottan magas mennyiségű proteintartalom következtében a kutya csontozata, mája és veséje fokozott terhelés alá kerül, aminek mellékhatásai különböző betegségekben jelentkezhetnek. Külső jele a kutya elhízása, vizeletének különösen erős szaga lehet. Nemritkán az ürülék és a talált dög elfogyasztásának viselkedési problémának gondolt jelensége mögött is a magas proteintartalmú táplálék lehet az ok, mert az állat ilyen módon próbál védekezni a túlzott gyomorsavtermelődése ellen. Kölyökkorban lévő, aktív testmozgást végző, valamint gyakorta stresszhelyzetbe kerülő munkakutyák, valamint a szoptatós anyakutyák szervezetének nagyobb arányban van szükségük fehérjére, proteinre mint a többi négylábú társaiknak.
Én nagyon sokat olvastam már a témában. A 40% os fehérje tartalom teljesen felesleges. Nagyon sok kutatási anyag van főleg angol és német nyelven ami ezzel foglalkozik de kutatások helyett elég csak a kutyára figyelni. Az én kutyáim nem bírják se az Orjent se az Acanát. Ha a fehérje tartalom 30% felett van már folyamatosan vakaródznak és megy a hasuk.
Évekig olvasgattam a témában mire eljutottam addig, hogy már nem etetek csak nagyon ritkán táppal. Jelenleg a menü: csirke (farhát, nyak, stb) marha vagy kecske belsőség és hús, joghurt, zöldségek, gyümölcsök, rizs, lazac olaj, luposan kúra rendszeresen nekem van időm ezeket megcsinálni de tudom sokaknak nincsen. Én senkinek se ajánlom a magas fehérje tartalmú tápokat mert főleg a fiatal kutyáknak szerintem többet árt mint használ
nekünk azt mondta a doki, hogy felnőtt táppal etessük a nagytestű kölyökkutyát zöldkagylókivonattal kiegészítve.
a kölyök tápoktól hamar nőnek, a súlyuk több mint amennyit az izüketeik elbírnak. a zöldkagylókivonat nagyon jó porc és izületvédő.
azt pl. tény , hogy sem az acana sem az orijen nem pénzeli az állatorvosokat ellenben sok más igénytelen minőségű de jó marketinggel rendelkező tápgyártó megvesztegeti a "szakértőket" hogy a drága sz@rt reklámozzák mindenhol mint a mellékelt ábra is mutatja...
nem probléma a magas fehérjetartalom csak az adagolásra kell odafigyelni és nem túletetni a kölyköket-pontosan szükségleteinek megfelelően kell adagolni az élelmet
bármilyen gabonamentes táppal lehet kölyökkutyát is etetni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!