Kérdező, annyi a lényeg, hogy azért ajánlgatja mindenki a tenyésztőket folyamatosan, mert pl vannak fajtára jellemző betegségek, melyek öröklődnek. A tenyésztő ezen betegségekre szűret, pont azért, hogy a legkisebb esélye legyen annak, hogy a születendő kölykökben megjelenjenek ezek.
A tenyésztésbe állított kutyáknak kellene tenyésszemle, pont azért hogy csak olyan kutyákkal tenyésszenek, amelyek valóban beletartoznak a standardba.
A törzskönyvet pedig gondolom nem kell elmagyarázni. Sokaknak csak egy papír, viszont igazolja, hogy a kutyád valóban az ami, tehát egyféle személyi igazolvány.
Tenyésztő nem ad oda 6 hetesen kutyát mivel 8 hetes korukig a kölykök nagyon sokat tanulnak az anyjuktól és egymástól, ez az időszak az első és legfontosabb szocializációs lépés.
Nem utolsósorban pedig szerződést írsz vele, amiben ő garanciát vállal bizonyos dolgokra, ami már egyfajta védelem.
Szaporító pedig mindennek az ellenkezője.
Amikor kutyákat tenyésztésbe állítanak, nagyon kellene figyelni arra, hogy milyen szukára, milyen kant raknak, ugyanis nem mindegy a végeredmény. Nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség. A lehető legjobbra kell törekedni, nem pedig a lehető legtöbbre.
Tény és való egy tenyészetből származó kutya 80ezertől kezdődik. Csak sokan nem jutnak el odáig agyilag, hogy a kutya vételára a legkevesebb. Oltások, állatorvos, megfelelő táplálás, esetleg táplálékkiegészítők, kutyaiskola(?), felszerelések és még lehetne sorolni.
Ezeken a dolgokon érdemes elgondolkodni. Persze nagyon sokan fognak azzal jönni, hogy szaporított kutyájuk van és semmi baja, élt 25 évet. Jó nekik. Viszont jónéhányan vannak olyanok is akik befürödtek ezzel.
Szia! Ha kiskutyát akarsz venni, nagyon de nagyon gondold meg, hogy honnan veszed. Ha nem akarsz úgy járni, mint én. Régen nemnagyon tudtam különbséget tenni tenyésztő és szaporító között, hála most már szinte mindenkinek van net, így jobban utána lehet nézni.
Én boxert vettem, egy tenyésztőnek hitt embertől, se törzskönyv, se szűrések semmi... Nagyon édes kis kutya volt, akkor nem is gondoltam, hogy bármilyen öröklött betegséget is hordozhat. Nemvolt még féléves sem, mikor összeesett az udvaron szerencsétlen, menni nemtudott, borzalmas fájdalmai voltak. Egyből orvos, infúzió, röntgen stb... Gyulladáscsökkentőket szedett, illetve szteroidot a fájdalmaira----->rendellenesen fejlődtek a csigolyái és nyomták az ideget. Azt mondta az orvos ha nem változik a kezelések után, akkor műteni kell. De szerencsére nem kellett. De így is rengeteg pénzbe került, de legalább él.
Azt hittem több baja nem lesz, de tévedtem... 2 éves lehetett amikor arra figyeltem fel, hogy sántít a hátsó lábára....csípőízületi diszpláziát állapítottak meg. Szegény már sosem futhat annyit mint egy rendes kutya.
Én ebből az esetből rengeteget tanultam, és az biztos hogy egy életre elment a kedvem az "olcsó" kutyától. Amennyit ráköltöttem simán vehettem volna egy tenyésztőtől egészséges szűrt kutyát. Nemhiába van a mondás olcsó húsnak híg a leve.
Inkább vegyél tenyésztőtől, vagy ha nincs pénzed menhelyről!
mintha csak a két véglet lenne: tenyésztőkből és szaporítókból áll a világ...
olyan lehetőség nincs, hogy hobby? :D
am meg ha a távolság megengedi, látogass el hozzá és csekkold a helyet, szerintem nem fog érte haragudni.
Utolsó!
Ezt tudod is bizonyítani vagy csak jól hangzott így kijelenteni?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!