Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit kell tennem, hogy a saját...

Mit kell tennem, hogy a saját tenyésztésű fajtám az FCI által elfogadott legyen?

Figyelt kérdés

A szituáció a következő:

10 éve várok arra, hogy elég ismeretem, tapasztalatom és pénzem legyen egy új fajta kutya kitenyésztéséhez. 9 éve a zsebpénzemből egy fillért nem költöttem el, csak is az új fajta kitenyésztése hajtott.

Meg vannak a terveim("a" terv, "b" terv és "c" terv), az elképzelésem az új fajtáról. Mára már megvan van 3 kutyám, mind a 3 más fajta, tenyésztőtől, csak is a legjobb helyről, hogy a felmenők tökéletesek legyenek.

Egyedül azt nemtudom, hogy mennyit kell érte fizetni, vagy mégis mit kell tennem, hogy törzskönyveztessem majd az új fajta kutyákat. Egyébként kérdezhettek a leendő fajtámról bármit, ha kíváncsiak vagytok. Még annyit kérnék, hogyha kritizáltok, FINOMAN tegyétek.

Köszönöm!

2011. máj. 4. 14:31
1 2 3 4
 21/34 Akiteki ***** válasza:
51%
Ez semmi más, csak feltűnési viszketegség. 0 kihívással be akarja magát írni a történelemkönyvbe. Tenyéssz 1 fajtát, de úgy hogy a világon ismerjék és elismerjék a neved.
2011. máj. 4. 18:37
 22/34 anonim ***** válasza:
100%

Új fajta elismerési folyamata az FCI-nél

Az új fajta elismerésére irányuló kérelmet az FCI titkárságának kell benyújtani az ország FCI-hez tartozó nemzeti kennel klubjának. Az ország, melyből a fajta ered, és mely tagja az FCI-nek, megkérhet más FCI tagországot, hogy terjessze fel a kérését helyette. Ebben az esetben a származási ország megbízottját fel kell tüntetni a kérelemben.

Az új fajta lehet már máshol elismert kutyapopuláció, vagy más nemzeti kennel klub által elismert, vagy újraélesztett vagy újonnan létrehozott fajta.

Az új fajtát akkor lehet elismerni, ha megfelel a fajta definíciójának (ld. az FCI szabályozását a változatokon belül és a változatok között való tenyésztésről).

A populációban legalább 8 vérvonalnak kell jelen lennie, mindegyikben legalább 2 kannak és 6 szukának kell lennie (nuclear herd – szűk falka). Az egyik vérvonaltól a másikig nem lehet közös állat három generáción át.

Ezeknek a feltételeknek eleget lehet tenni kitűnően megtervezett tenyésztési programmal, ha minimum 1.000 (ezer) kutyát regisztrálnak.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell egy DVD-t, melynek mozgó és állóképeket kell mutatnia, képeket és egy írásos bizonyítékot arról, hogy a fajta megfelel azoknak a követelményeknek, melyeket a Madridi Közgyűlés támasztott az új fajtákkal szemben (8 független vérvonal, kutyák száma, csípő-diszplázia, PRA, epilepszia ellenőrzés, a viselkedés és a jellem fejlődésének ellenőrzése). Egy előzetes standardot kell készíteni az FCI hivatalos nyelveinek egyikén (francia, német, angol, spanyol), a Jeruzsálemi Közgyűlés által elfogadott formában és egy rajzot a kutyáról, melynek a standard első lapján kell szerepelnie.

Mielőtt a Standard- és a Tudományos Bizottság összeül, hogy megtárgyalja a döntést, egy delegáció helyszíni vizsgálatot folytat, melynek az egyik tagja az FCI Tudományos Bizottságából, a másik tagja a Standard Bizottságból érkezik. Ennek a vizsgálatnak a költségét az érintett ország nemzeti kennel klubja állja.

Miután tanulmányozták és megvitatták az anyagot, és miután lezajlott a helyszíni vizsgálat, a Standard- és a Tudományos Bizottság együttesen előterjeszthet az Elnökségnek egy a fajta ideiglenes elismerésére vonatkozó kérelmet.

Az ideiglenesen elismert fajták bekerülnek az FCI összes tagországában a megfelelő származási könyvekbe, részt vehetnek az FCI által patronált kiállításokon, bíráskodhatnak fölöttük, versenyezhetnek a CAC díjért, de a CACIB-ért egyelőre nem.

Minimum 5 generáció után, de leghamarabb 10 évvel az ideiglenes elismerés után az érintett ország kérvényezheti a fajta végleges elismerését.

Írni kell egy jelentést a fajta fejlődéséről (egyedek száma, egészségügyi állapota, a vérmérséklet fejlődése) és az esetleges nehézségekről, melyek a kísérleti idő alatt adódtak. Továbbá a következő feltételeket kell teljesíteni:

1) A Standard Bizottsággal együtt el kell készíteni a végleges fajta standardot.

2) A fajta származási országában éves születési statisztikát kell vezetni az ideiglenes elismerés napjától számítva. Legalább a származási országgal azonos szekcióba tartozó országokra vonatkoztatva legalább három évre visszamenőleg információt kell adni a születések számáról.

3) Tájékoztatást kell nyújtani a fajtába tartozó kutyák számáról, melyek megjelentek a származási ország nagyobb kiállításain/kiállításán és a világ- vagy szekció-kiállításokon, melyeket a végleges elismerést szorgalmazó jelentkezés előtti egy évben rendeztek.

4) Az alábbi tényeket el kell ismernie két szakértőnek, melyeket az Elnökség jelöl ki.

a) a fajta jelentkezése egy különösen fontos eseményre

b) a fajta homogenitása és a fajta standardnak való megfelelése

c) kiegyensúlyozott viselkedés

Miután a Bizottságok (Tudományos és Standard) új vizsgálatot végeztek, az ideiglenes fajtastandardot megváltoztathatják és az új fajta végleges elismerésére irányuló kérelmet felterjesztik a közgyűlés elé.

Ha 10-15 év letelte után nem terjesztenek be kérelmet a végleges elismerésre vonatkozóan, a fajta eltűnik az FCI listájáról.

2011. máj. 4. 19:15
 23/34 anonim ***** válasza:
Biológia érettségi...most ezt komolyan gondoltad? Genetikáról sőt mindenről csak nagy vonalakban van szó középiskolában, ne haragudj de ezt kb. úgy írtad mintha diploma lenne...Tenyéssz meglévő fajtát és arra koncentrálj, hogy a lehető legjobb fajtabeli egyedet tenyészd ki, erősítsd a vonalat, hogy minél kiválóbb kutyát hozz létre. Így is neves és elismert tenyésztő lehetsz! Felesleges szaporításba belekezdened, mert szerintem ebből az fog kisülni. Tenyésztőkkel konzultáltál már akik talán segíteni tudnának, ha igen mit mondtak, mert ha vkinek ilyen elképzelései vannak szintem az az alap h tenyésztőhöz fordul pl olyanhoz akit már régebb óta ismer...
2011. máj. 4. 20:33
 24/34 anonim ***** válasza:
Azt írtad,hogy a zsebpénzedből gyűjtögettél.....azt a gyerekek szokták!
2011. máj. 5. 08:24
 25/34 anonim ***** válasza:
52%
így van ezen még én s fenn akadtam csak annyira már nem akartam már belekötni... szal szintem ezt egy gyerek tette fel, csak nem akart beégni és kamuzik...
2011. máj. 5. 10:04
 26/34 anonim ***** válasza:
Kedves 10:04-es!Pont erre gondoltam én is!!
2011. máj. 5. 10:42
 27/34 A kérdező kommentje:

Könyörgöm, nem úgy zsebpénzre gondoltam a kisperselyből :)

Nem azon fogok fennakadni, hogy hogyan fogalmazzam a gyűjtögetés szót.

2011. máj. 5. 13:53
 28/34 anonim ***** válasza:
egy felnőtt úgy írná spórolt pénz v félre tett pénz v megtakarítás v simán pénzem stb. de mindegy nem ezen kell vitatkozni, a választ megkaptad, nagyon nehéz lesz, de ha belevágsz ezek után is akkor sok sikert és kitartást!
2011. máj. 5. 17:43
 29/34 anonim ***** válasza:

Na, akkor köszönhetően egy előttem szólónak most már pontosan tudod, hogy mi kellegy új fajta elismertetéséhez.

akkor már csak azt a kb. 10.000 embert kell megtalálnod akik ivartalanítva örökbefogadják a 1000 új fajta "kitenyésztése" közben keletkezett "selejtet".

és munkára fel!

2011. máj. 5. 17:49
 30/34 anonim ***** válasza:

Egyébként mit gondolsz, ki fogja megvenni vagy egyáltalán befogadni ezeket a keverék kutyákat?

Mert egy jó 100-150 évig senki nem fog egy fillért sem fizetni értük. Akkor meg miből gondolod fenntartani a nemes célod eléréséig keletkező rengeteg kutyát?

2011. máj. 5. 17:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!