Szabad ilyet csinálni?
Minap történt velem, hogy az egyik helyi bevásárló központból kifelé jövet, ki volt kötözve egy kutya (rottweiler, vagy legalábbis rottweiler keverék) mindenféle szájkosár nélkül a biciklitartóhoz, gondolom amíg a gazdája vásárol.
Gondoltam megsimogatom, és kishíjján megharapta a kezemet. Először arra gondoltam, hogy csak megijedt a fekete ruházatomtól (nem először fordult volna elő), viszont mikor hátranéztem, egy utánam kijövő, olyan öt éves forma kisgyerek járt ugyanígy.
Szabad egy kutyát így felügyelet vagy/és szájkosár nélkül kikötni egy ilyen forgalmas helyre? Jó, oké ne ingereljük az állatot, de mi van ha valaki a biciklijét akarta volna kikötni, vagy elvinni? Van erre valami törvény?
Eleve ilyenkor a kutya feladat teljesítésben van. Az én kutyámat amúgy bárki bármikor megsimogathatja, de ha mondjuk épp munka van, és koncentrál, akkor ő is figyelmezteti a közeledőt, legyen az kutya, vagy ember, hogy hagyja békén, csak ő vakkantással.
Amikor valahol kikötöm és ott hagyom, akkor az ott egy ül, marad feladat, amit el is várok, hogy teljesítsen. A múltkor a párom épp arra jött, ahol a kutya várt a patika előtt, odament hozzá, leemelte a pórázt, de a kutyám erre se kapcsolt be, pedig együtt élnek. Ott ült, és meredten figyelt, ahogy én azt elvárom.
És gy ilyen helyzetben ha zavarják, tök jogos, hogy odakap. A múltkor ugyanilyen szituban figyeltem meg egy vizslát, nagyon nehezen álltam meg, hogy ne simogassam meg, de aztán belegondoltam, hogy mekkora parasztság lenne kizükkenteni a kutyát a feladatból.
Kedves 11:34-es. Úgy érzem picit túlreagálod a dolgot, én nem feltételeztem a kutyáról semmi rosszat (eleve meg se próbáltam volna simogatni ha így lenne). Én a gazdáit érzem felelőtlennek.
Amúgy a kutya ellenem csak védekezett, ezt meg is értem, mivel elég nagy darab vagyok. Viszont a gyereket határozottan támadóan lépett fel, még mikor ott hagyták is ugatott és morgott utána, ráncigálta a biciklitartót is. Akárhogy is nézzük ez már nem természetes.
Azért nem kellene így leugatni a kérdezőt. Ha valaki társadalomban él, és ott kutyát tart, amivel egy kissebbség tagja, akkor neki kellene alkalmazkodni a társadalomhoz és nem fordítva. A kutyatartásban alap, hogy nem hagyom a kutyámat egy forgalmas helyen, egyedül, szájkosár nélkül. Márcsak azért sem hogy magamnak is megspóroljam az orvosi költségeket, és a macerát ha netántán valakit megharap. Mert akármennyire jólnevelt, azért csak kutya.
Nem lehet mindenkit kötelezni hogy tanulja meg a kutyák testbeszédét. A gazda dolga hogy szemmel tartsa a kutyát. Ő a falkavezér. Ha ezt nem tudja folyamatosan megtenni, ne vigye magával a kutyát.
1. nem helyes, hogy nem volt rajta kosár
2.Ha tudja, hogy nem barátkozó a kutyája, egy félreeső helyre kell kikötnie.
Felelőtlen gazda!
Kicsit off:
A szájkosár viseléséhez egy kis pszichológiai adalék, kísérlet:
Először a parkban szájkosár nélkül pórázon sétáltattak egy németjuhászt. Nyugodtan ment, ahogy kell, és volt is olyan aki meg szerette volna simogatni.
Másodszor ugyanezt a kutyát, ugyanott szájkosárral sétáltatták. A kutya ugyanolyan nyugodt volt, ám az emberek már kevésbé. Többen kitértek előle, vagy áthatóan más útvonalat választottak.
Hogy is van ez akkor a szájkosárral?
11:49:
Tehát az normális, hogy a szájkosárban lévő, bolt előtt kikötött kutyámat mindki megsimogatja, aki kijön a boltból, azért mert ők annak a társadalomnak a tagjai, akikkel egy fajba tartozom?
Nem tartom annak. A kutyám nem támadó típus (sőt!!!), de utálja hogy idegenek nyúlkálnak felé - valószínű te sem örülnél neki, ha pl. a kedves arcod miatt léptem-nyomon hozzádérnének idegenek -, de elhúzódik az idegen kezek elől. Volt akire már külön rá kellett szólnom, hogy hagyja már békén a kutyát.
Én ezt nem tartom normálisnak!
Kedves kérdező!
Meg kellene tanulni, hogy más kutyáját nem simogatjuk engedély nélkül. Persze, te ártatlan vagy. Csakhogy sohasem a kutya a hibás....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!