Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az mitől lehet hogy a kutyánk...

Az mitől lehet hogy a kutyánk csak akkor nem ugat ha én jövök haza?

Figyelt kérdés
ajtónyitásra még akkor is ha a férjem jön haza ugat, de ha ketten jövünk haza egyszerre akkor nem vagy ha csak én jövök haza akkor sem. idegenekről ne is beszéljünk, attól teljesen kikel magából. más rokonoknál akiknél volt hogy több napot töltöttünk együtt, ismeri öket, mégis amikor bejönnek, már látja őket mégis még mindig ugatja. ha eléjük megyünk és egyszerre jövünk be bárkivel is, semmi baja.
2011. ápr. 8. 17:16
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
férjemnek már akkor is amikor a hangját hallja , hiába szól neki hogy nyugi csak én vagyok vagy maradj nyugton vagy bármi amikor kulcsoz, engem egyszer sem ugatott meg, de amikor csengetnek akkor köztem meg az ajtó között rohangál és ugat nekem is meg az ajtónak is, hiába simogatom, hiába mondom nyugodt hangon neki a dolgokat, kapott már falatot is érkezőktől...
2011. ápr. 8. 17:18
 2/13 anonim ***** válasza:

Szia!

Ez érdekes.Nem tom milyen kutyid van,de az enyém ha vki jön lépcsőházban akkor ugat ha bejön vki akkor már nem.Minket meg megismer lépésünkről ha jövünk haza, minket nme ugat meg ha lépcsőházba jövünk ez érdekes ahogy megérzik.párom is jön haza akkor megy farok csóválva a bejárati ajtóhoz onnan tom én is, hogy ő az.Lehet téged jobban szeret, elfogad azért nem ugat meg.nem tom mit csinálj vele, mer tmi erélyesebb hangon rászólunk és abba hagyja.Szerintem, ha kilehet csukni(ha nem kertes házi)akkor arra az időre tedd azt, vagy vannak anyagból készült szájkosarak, az is féken tartja.Mi is gondolkodtunk azon a szomszédok miatt nehogy valaki beszóljon 1x, hogy zavarja pl. ha nem vunk otthon és akkor ugat, de Ő még csak 6 hónapos Shetlandi juhász és mivel juhász fajta így ugatós is.De próbáljuk lenevelni.

Sok sikert.

2011. ápr. 10. 10:03
 3/13 anonim ***** válasza:
Egyedül tőled nem őrzi a házat.
2011. ápr. 10. 11:53
 4/13 hell-ikon ***** válasza:

"hiába simogatom"

"kapott már falatot is érkezőktől..."

Ezzel csak a nem kívánt viselkedést sikerült erősítenetek...:) Ha ugat v. izgatott v. bármi olyan viselkedés mintát mutat a kutya, ami nem kívánatos, soha nem simogatással próbáljuk elérni azt, hogy azt elhagyja v. hogy egyáltalán megnyugodjon.

Akár hiszed akár nem, sokkal többet számít az, hogy az illetőnek aki érkezik, milyen a fellépése. (Főleg ha a falkasorrendre egyébként is különösen érzékeny fajta).

Egy természetesen magabiztos, nyugodt fellépés sokkal többet segíthet, mint egy zsáknyi jutalomfalat, ezt saját tapasztalatból mondom. Próbáljátok ki, hogy mikor a párod hazamegy, az ajtón kihúzva magát lépjen be és rá se hederítsen a kutyára, akármit csinál. Nem kell megfeszülni, csak azt az egyébként is egészséges egyenes test tartást kell felvenni. (sokan észre sem veszik magukon, hogy egy picit meggörnyedtek v. előredőlnek, viszont a kutyák azonnal, ez pedig meghunyászkodást, megalázkodást, bizonytalanságot kommunikál a kutya felé). S bármit is csinál a kutya (ugatás, ugrálás) nem szabad figyelembe venni, csak elmenni mellette. Ha már lenyugodott, akkor lehet foglalkozni vele, de addig semmiképp.

2011. ápr. 10. 13:34
 5/13 A kérdező kommentje:

De láttam kutyás műsorba hogy az érkező vendégek már messziről dobnak valamit a kutyának amit szeret hogy barátként kezelje őket. Azért gondoltuk hogy kapott valamit azoktól akik jöttek.

Tudom miért mondod hogy ha simogatom megerősítem őt abban mintha jól viselkedne, csak ezt azért gondoltam mert úgy hiszem fél amikor csöngetnek hogy valaki bejön, mert azt nem szereti és akartam hogy lássa, én nem félek, hanem nyugodt vagyok és neki sem kell félni. Ez rossz gondolat?

Amikor a férjem jön haza, akkor amikor kulcsoz akkor ugat, amikor bejött már rá sem, viszont másokat hiába ismert még akkor is ugat amikor már rég bejöttek.

Először erőteljesen rászóltam, amikor ugatott de úgy láttam hogy ez csak még inkább idegesíti, ezért gondoltam talán azt hiszi én is félek, ezért próbálom mostmár halkan , megfogom próbálom megsimogatni, miközbe kicsit lefogom őt, ne rohangáljon mint a hülye. Egyébként nem mutatja dominancia jeleit, legalábbis,mostmár nem csak egyszer a férjem megharapta kaja miatt. Akkor kapott egy pofont tőle, azóta nem csinálta. Úgy próbáltuk nevelni hogy a férjem kiment az ajtón, rátettem a pórázt a kutyára, ő becsengetett, kutya ugat megrántottam, fel is emeltem kicsit, kellemetlen volt neki, 4x-re már csak szaglászott kiérdeklődve, de többször eljátszottuk, elég sokszor, ideiglenes a hatás. Egyébként soha senki sem bántotta. Itt nálunk biztos nem. 2hónapos kora óta van nálunk, elhoztuk az előző gazdától, de mire hozzánk került márt 2x cserélt gazdát. Fogalmam sincs mi történt vele azelőtt.

2011. ápr. 10. 16:29
 6/13 A kérdező kommentje:
Már van hogy az asztalon se kopoghatok vagy ha bárminek kopogó hangja van mert odajön és ugat mint az őrült.
2011. ápr. 10. 16:31
 7/13 hell-ikon ***** válasza:

"fél amikor csöngetnek hogy valaki bejön, mert azt nem szereti és akartam hogy lássa, én nem félek, hanem nyugodt vagyok és neki sem kell félni. Ez rossz gondolat?"

A gondolat alapjaiban nem rossz, (sőt kifejezetten jó!) hogy láttatni akartad vele, hogy nincs mitől félnie, a simogatás (ami könnyen lehet, hogy pont rossz (stresszes) pillanatában történt) az volt bibi (meg az esetlegesen rossz pillanatban kapott jutifalat).

Pont ennyi lenne/lett volna csak a dolog, ha valóban félelemről és nem valami berögzült, megszállott viselkedésről van szó, hogy nyugodtnak és határozottnak mutatkozni a kutya előtt. Ha ő látja, hogy a gazdája nem fél, akkor ő sem fog.

"Először erőteljesen rászóltam, amikor ugatott de úgy láttam hogy ez csak még inkább idegesíti, ezért gondoltam talán azt hiszi én is félek, ezért próbálom mostmár halkan"

Egyik sem jó. Nyugodtan, de határozottan. Sem a kiabálás, sem a halk megnyilvánulás nem vezet eredményre, a kutya számára ezek minimum komolytalan megnyilvánulások. Olyan "éllel" kell szólni neki, amiből érzi, hogy komolyan elvárod tőle, azt amit szeretnél.

"4x-re már csak szaglászott kiérdeklődve"

Ezt a viselkedést remélem jutalmaztátok, ez lenne a minimálisan elvárható viselkedés.

Azt hiszem a baj részben abból is fakad, hogy össze zavartátok a kutyát az érkezőktől rossz időben kapott jutalomfalatokkal, a szintén rossz időben kapott simogatásokkal.

Kicsit olyan érzésem van, hogy több módszernek ugrottatok neki, s nem vittétek végig következetesen őket, hanem ha nem hozott a várt időn belül eredményt átváltottatok másikra.

"Már van hogy az asztalon se kopoghatok vagy ha bárminek kopogó hangja van mert odajön és ugat mint az őrült."

Ilyenkor álld el az útját, és szólj rá, hogy "elég" vagy utánozd az ostor "sercegését" ahogy hasítja a levegőt. A lényeg, hogy soha ne ingerülten tedd, hanem magabiztosan és normál hangon. Ha nem használ bökd meg az oldalát, gyorsan és határozottan. Vagy ha ezt nem mered akkor test torlasszal próbáld meg kiszorítani a helyiségből, a lényeg az, hogy érezze a környezetetekben nem eltűrt viselkedés a hiszti és addig nem is tartotok igényt a társaságára amíg le nem nyugszik.

De... és ez egy nagyon nagyon de.

Úgy gondolom, hogy ha megtehetitek akkor jobb lenne egy szakember segítségét kérni. Pont azért, amit fentebb írtam. Ha túlságosan keveritek a különböző módszereket, de már azzal is ha rosszkor és rosszul alkalmazzátok a fegyelmezést és a jutalmazást, azzal csak össze zavarjátok szegény kutyát és nagyobb lesz a baj, mint most.

2011. ápr. 10. 17:52
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszi a hosszú választ, az nagyon is igaz, hogy több módszert próbáltunk ami engem is zavar mert a kutyát is biztos összezavarta hogy ugyanabban a helyzetben mi mindig máshogy viselkedünk, viszont engem is "összezavar" az hogy nem tudom épp melyiket "válasszam", amikor épp becsenget mondjuk a postás, és közbe még ajtót is kellene nyitnom meg vele is beszéljek meg kutyát nyugtatni meg minden.

Lehet túl sok féleképp próbálkoztunk, és igaz az hogy lehet túl hamar vártunk tőle eredményt. Az, hogy ha idegen csenget és akkor ugat, az még nem is zavar annyira, mert úgy gondoltam hogy ez végülis "természetes" viselkedés lehet, de az, amikor a szüleim jönnek látogatóba, akiknél hosszú hétvégéket meg ünnepeket töltöttünk együtt, ismeri őket, mégis, már be is jöttek még mindig ugat és úgy ugat hogy közbe hátrál, berohan a legtávolabbi szobába kidugja a fejét és onnan ugat (ezért gondoltam hogy fél) ... de sosem bántották őt pl szüleim sem. Amikor hozzájuk megyünk látogatóba farokcsóválva rohan be. Tehát szerintem nem "személyes ügy" már csak azért sem mert másokkal, barátokkal is ezt csinálja. Egy kisebb-középtermetű terrier ő egyébként. És minden más esetben egy angyalka, de azért makacs is,van hogy látom rajta hogy ÉRTI amit akarok, de nem akarja megcsinálni. Szerintem ez a "testi kitessékelés" jó ötlet, előbb volt alkalmam kipróbálni remélem jól csináltam. Nénikék beszélgettek a folyosón ő "nagyon haragudott rájuk", odamentem és határozottan közé meg az ajtó közé álltam, és kb annyit mondtam neki hogy NEM. Elöször jobbra majd balra akart menni az ajtóhoz engem megkerülve, ez nem sikerült neki majd elkullogott. EZ igy lehet hogy jó volt? ...

Most lehet hülyén hangzik, de én sem szeretem amikor olyan csenget akit nem várok, és jehova tanuitól kezdve a nyílászáró cserés manuson át bárki is van hogy napu 2x is csenget. Lehet ez is "átragadt rá" ? ...Csak nem...

Amikor "4x-re már csak nézett kiérdeklődve" akkor persze össze vissza lett nyalva falva utána (mármintközvetlenül utána nem fél óra múlva)...

Mi szeretnénk őneki a legjobbat de nem állunk nagyon úgy hogy megengedhetnénk magunknak ezt a dolgot. Furcsa személyiség ő egyébként, nagyon nehezen bízik az emberekben, csak hozzánk jön oda, senki sem tudta eddig megsímogatni a többi gazdi közül sétákkor. Ezzel csak arra gondolok, lehet még jobban zavarná ha valaki más próbálna meg rá hatni? Nem tudom ez nem valószínű hogy kiderül. A pórázra még nagyon kényes. Nem veheti le róla senki csak mi. Közös sétán voltunk a szüleimmel apuval előreküldtük a kutyát, hogy vigye be, addig még elmegyek boltba. És azt mesélte hogy amikor hazaértek (kb 5 percig volt nélkülem a kutya) le akarta venni a pórázt róla és konkrétan megmorogta a kutya, letelepedett a bejárati ajtóhoz és várt engem. Pedig előtte két órán át zökkenőmentesen sétált apukámmal. Csak azért írom ezeket hátha le lehet szűrni ezekből valamit a kutyáról.

2011. ápr. 10. 18:33
 9/13 A kérdező kommentje:
Egy éve van nálunk kb ő és akitől elhoztuk túl akart rajta adni, mert a kisgyerekének hozta, aki kb 3 éves volt és nagyon akart egy kutyát, de elmondása szerint nem tudott vele bánni és a kutya a körmével kárt okoz a gyereknek azt nem akarja, így meg akar tőle szabadulni. Azt is mondta hogy fél éves múlt akkor, de még nem volt orvosnál mert a jó erőben lévő kutyáknak nem kell oltás mert ellenállók. (na persze, mi utána rögtön beoltattuk) Annyit mondott még hogy ő egy ismerősétől kapta akinél csak úgy véletlenül lett. Amikor elhoztuk még kullancsok is voltak benne. Az orvos kérdezte mennyi idős (az eü könyvhöz) mondtuk nem tudjuk azt mondták 6 hónapos, a doki azt mondta kizárt, maximum 2 hónapos. És fogváltás idejéből is gondolva teljesen igaza volt az orvosnak. És furcsa hogy nem vitték előttünk orvoshoz, ha ez igaz akkor elég baj mert a fakra csúnyán rövidre van csonkolva, bele se merek gondolni hogy esetleg "házilag" csinálták...és ezeknél a fajtáknál nem is szokták csonkolni úgyhogy nem is értem miért lett. Nem akarok mindent a "rossz gyerekkorra fogni" de talán köze lehet?
2011. ápr. 10. 18:51
 10/13 anonim ***** válasza:

A terrierfélél nem könnyű eset és nem kezdő kutyásnak való. Rájuk fokozottan vonatkozik mindaz, ami a munkakutyákra. Kell neki elfoglaltság, kell hogy tanuljon, hogy legyen feladata, kell, hogy nem csak fizikailag, de szellemileg is le legyen fárasztva. Különben önellátó lesz és felvesz egy rakat rossz szokást. Mert mindig kell történnie körülötte valaminek, ez beléjük van kódolva.

Nagyon ajánlom a kutyasulit, mert sok bajotok lesz még vele.

Egyébként felnőtt kutyának kell két év, mire teljesen családtaggá válik, mire teljesen kiismeritek egymást és ki tudjátok alakítani a házi szabályokat.

Addig mindannyiótoknak meg kell küszködni.

De megéri, mert remek kutyusok.

2011. ápr. 10. 20:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!