Szerintetek mit csinálja ha a gazda az agresszív kutyáját elengedi?
megkérheted, hogy közterületen pórázon sétáltassa a kutyáját ugyanis ez kötelező indenkire nézve!-ha nem megy akkor a közterületeseknek vagy a Jegyzőnek is szólhatsz!
kérdés, hogy miért a te kutyádnak megy neki mindenki?-alapvetően egy kiegyensúlyozott kutya konfliktuskerülő is, és nem jelent olyan kihívást semmilyen más egyednek, hogy nekimenjenek-ezt a kérdést is érdemes megvizsgálnod!
az ivartalanítást is megfontolnám (gondolom egy elkényesztetett, dominánsan viselkedő kanocskáról van szó)
Én azt veszem észre a környezetemben - és a te írásodból is - hogy az emberek (és ez nagy általánosságban a kistestű kutyák, mint bichon, yorkie stb., gazdáira igaz) nem vagy rosszul tudják értelmezni a kutyák egymás felé leadott jelzéseit, és általában ennek folyománya a kiskutyájuk túlféltése, kutyák közelébe nem engedése, szocializáció hiánya, így már maga a kutya is rosszul fogja értelmezni a másik kutya felé küldött jeleit, ill. ő is félreérthető jeleket mutat.
El tudom képzelni, h sok olyan ember van akinek a kutyája rosszul nevelt, esetleg agresszív. Ám sajnos ugyanennyi olyan ember van akinek a kutyája meg nem tud kommunikálni a fajtársaival, mivel nem volt lehetősége megtanulni.
A "ráront" az mit jelent? Vehemensen odaszalad?
Én a helyedben azért elgondolkoznék azon is h vajon te mit csinálhatsz rosszul. Jártok-e kutyaiskolába, mennyit hagyod h más kutyákkal, esetleg nagyobbakkal is játszol, kapcsolatot teremtsen, hányszor avatkozol be (úgy h elhúzod, felemeled, nem engeded oda stb) olyan dolgokba amit egymás között kéne lerendezniük? Te mennyire vagy tisztában a kutyák testbeszédével, a "kutyanyelvvel"? Tudod-e h sok kutya pórázon teljesen másképp viselkedik a másikkal mint elengedve?
(mielőtt megsértődnél - nem sértésnek szántam, hanem észrevételnek, építő jellegű kritikának. És ne felejtsd el h hangsúlyoztam, h tény h vannak olyanok akiknek agresszív a kutyájuk és el van engedve, de amiket leírtál az szerintem nem ez a kategória - a kutyák nagyon nagy százaléka ok nélkül nem fog odarongyolni és elkezdeni erőből tépni a másikat (nem kellenek az ellenpéldák, mert mindenre van, itt általánosságról beszélek, nem a kis százalékról))
Az előző nagyon jókat írt, tényleg gondolkodj el rajta. Az én kutyám is olyan volt, aki láthatólag nem csinált egyáltalán semmit sem, mégis mindenki betalálta magának, belekötött, mindig bunyóba keveredett, pedig sosem kezdeményezett.
Aztán mikor már komolyabb gondjaim is voltak vele, és elmentünk suliba, ahol az oktatók segítettek kicsit tudatosabban megfigyelni a kutyám viselkedését, testbeszédét, és megmutatták mit kell nézni, akkor én is megláttam, hogy a kutyám tipikusan olyan, mint az a fajta kocsmai verekedő, aki azt mondja: "Na gyere köss belém, szóljál be! Gyere üss meg ha mersz!"
MEg sem mozdul, mégis ezt kommunikálja a társai felé.
"MEg sem mozdul, mégis ezt kommunikálja a társai felé."
És sokszor ez nem a kutya alaptermészetéből adódik, hanem a gazditól jön, aki nem engedte oda kiskorában a többihez, mindig elhúzta, nem hagyta h lenyomják egyszer-kétszer. Az ilyen kutyák egész életük folyamán csak olyan jelzéseket kapnak h őket nem érheti semmi rossz, a gazdi mindig ott van, ha nagyon nagy baj van, egyszerűen nem tudják elhelyezni magukat a kutyatársadalom hierarchiájában. Pedig a legtöbb kutya szag ill. testbeszéd alapján fel tudja mérni, h melyik az aki felette áll és melyik aki neki alárendelt. De egy alapjellemét nézve, mondjuk nem is omega, de semmiképp sem alfa természetű kutyában folyamatosan azt erősíteni (akár nem tudatosan is!!), h ő alfa - nagyon nem szerencsés.
Erről beszélek én is ;o) A kutyának is és a gazdinak is meg kell tanulni a kutya testbeszédet, ha ez kimaradt vagy rosszul rögzült. Sok kellemetlenségtől kímélhetnék meg magukat a gazdák ha erre többen fektetnének nagyobb hangsúlyt.
Sajnos kevés az olyaqn gazdi mint ti... :o)
Igen és egyébként az is fontos, hogyha kitör a balhé, akkor nyugodtan lehet mindkét kutyát büntetni, nem érdekes ki kezdte. A másiknak MINDIG meg van a lehetősége elkerülni. Tehát tök mindegy ki kezdte, aki folytatta az ugyanolyan hibás.
Egyébként kérdező, mi a gond azzal, ha odarohannak a kutyádhoz? Az én kutyám is rohanva megy oda mindenkihez, aztán ha látom, hogy parázik a gazdi, vagy hülyén reagál a másik kutya, akkor visszahívom, és nem engedem el láb mellől. Ha vissza hívják akkor mi a gond?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!