Van egy 7 hónapos kutyusom. Ha nem azért ivartalanítanám, hogy ne szaporodjon, úgy is megéri?
Keress egy olyan orvost akiben 100%-ig megbízol, aki türelmes és mindent elmond neked részletesen. Általában az emberek attól félnek amit nem ismernek, nem tudják hogy működik. Az ivartalanításnak annyira kis kockázata van, ha egészséges a kutyusod, h szinte elhanyagolható a pozitív "mellékhatásai" mellett. Én biztos megcsináltatnám - a kutyám egészsége és életminősége miatt.
Egy tanulságos történet, az egyik barátunkkal esett meg pár hónapja:
ő nem akarta ivartalaníttatni a kutyáit soha, sőt még kölyköket is akart nekik. Majd kiderült az egyikről h súlyos dps. Azt belátta h így nem lehet tenyészteni, de még akkor sem vette rá magát. Telt-múlt az idő, a másik is kicsúszott az "anyakorból". 8 és 9 éves kutyák. Nyáron az idősebbik nagyon rosszul lett, nem evett, hányt. Nem volt semmi előjele. Doki. Diagnózis: gennyes méhgyulladás. Műtét, ami az utolsó előtti pillanatban jött, mert a kutya másnapra nem élt volna. Egy idősebb, beteg (legyengült immunrendszerű) kutyát kellett operálni. A lábadozás is sokkal hosszabb volt, és jobban megviselte a kutyát.
Ezt - és/vagy daganatos megbetegedéseket - kockáztatsz azzal ha nem most műtteted meg, hanem "amikor már nincs más megoldás". Szerintem nem éri meg várni.
Ha a kutya ivaros és nem engeded párosodni, szenvedni fog.
Egyébként kan, vagy szuka?
Keress olyan dokit, akiben megbízol, akinek vannak megfelelő műszerei, és tud normálisan altatni, ugyanis az altatás a legnagyobb kockázat, ha azzal nincs gond, mással sem nagyon lehet.
Én is nagyon aggódtam, ezért kisírtam a dokinál, hogy hadd lehessek bent a műtőben. Amelyik doki ezt megengedi, annak nincs takargatni valója. Végig néztem a műtétet, gondosan és alaposan dolgozott, mindig elmagyarázta, hogy éppen mi történik. Azóta ha gáz van, csak hozzá fordulok, pedig 130 km-re van a rendelője. Apróságokat intézem itthon, de ha komolyabb gond van, már ülök is a kocsiba, és megyek a bizalmas dokihoz.
Megéri találni egy megbízható orovost, az ivartalanítás előnyeit pedig már elmondták előttem.
Fiatal kutyus,ha nincs semmi baja akkor szinte semmi kockázat!
Keresni kell egy lelkiismeretese orvost és akkor semmi baj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!