Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ivartalanítanám a kutyámat....

Ivartalanítanám a kutyámat. Mit kell tudni a műtétről?

Figyelt kérdés

Szuka kutyáról van szó. Érdekelne hogy mennyire rutin műtét, milyen gyakran lépnek fel komplikációk,mennyi a lábadozási idő, ez alatt az idő alatt mi az amire különösen figyelnem kell stb... És ezen kívül még minden.

A válaszokat előre is köszönöm.

2010. máj. 31. 13:06
 1/10 anonim ***** válasza:
0%
elkötik a petefészkét. ez már rutinnak számít.Amit az orvosok nem ismernek el, pedig igy van: a kutya kedvetlen lesz, elveszti játékosságát, elkezd hízni, rövidebb élete lesz, gyakran lép fel cukorbetegség, depresszió ezmiatt. Ismerősömnél ezt tapasztaltam.
2010. máj. 31. 13:18
 2/10 anonim ***** válasza:

Az első marhaságokat írt. :)

Két ivartalanított szuka boldog tulajdonosa vagyok.

A kutyáimnak nem elkötötték a petefészkét, hanem a méhükkel együtt eltávolították. Nem volt semmilyen komplikáció. Bár szukánál nagy műtét, de mégis rutinnal számít. A lábadozási idő kb. 10.12 nap, míg a varratot ki nem szedik.

Ugyanolyan vidámak, játékosak a kutyáim, egyáltalán nem híztak el (sőt, jelenleg hízókúrán vannak...), semmi változást nem tapasztaltam rajtuk. Nincs problémánk a tüzeléssel, az álvemhességgel, nem kell félni a méhgyulladástól. Csak pozitív oldalát tudom említeni az operációnak.

Egy dologra figyelj, olyan orvos műtse meg, akinek van ebben nagy gyakorlata.

Megéri megcsináltatni, csak ajánlani tudom!

2010. máj. 31. 13:23
 3/10 anonim ***** válasza:
nekem tacskó szuka kutyám van ivartalanítva már vagy 5 éve, és egyáltalán nem tapasztaltam azt, amit az első írt. nem hízott egy dekát sem, egyáltalán nem kedvtelen, nagyon játékos és egyáltalán nem depressziós.
2010. máj. 31. 13:24
 4/10 anonim ***** válasza:

5 hónapos volt az ebem mikor megcsináltattam a műtétet. A legelső hozzászólónak! A kutya ivartalanítása nem a petevezeték elzárásából áll, hanem kiveszik a méhét és egyéb ivarszervét a kutyának! A kutyám nem hízott el, nem étvágytalan, ugyanolyan játékos, csak pozitív oldalát tudom mondani az ivartalanításnak.

Lábadozás kb 10-14 nap. A varratszedés után azért én még pár napig nem vittem kutyák közé, hogy ne ugráljon, utána mindent úgy csináltam mint előtte.

A műtét napján még kedvetlen volt (az altatásnak köszönhetően), másnap már úgy viselkedett, mint akit meg sem műtöttek :)

Arra kell figyelni, hogy a sebét és a varratokat ne piszkálja! Lehetőleg kérd velszívódó varratok használatát a dokinál, így egy varratszedést megúszik a kutya!

A műtét után kb három napra egy kontrollra el kell vinni a kutyát, ennyi!!

Komplikáció természetesen minden műtétnél van, de minél fiatalabb az eb és egészséges, annál kevesebb az esélye!

2010. máj. 31. 13:42
 5/10 anonim ***** válasza:
Az én kutyámat 6 hónaposan ivartalaníttattam, semmi baja sincs :-) A műtét másnapján még kedvetlen volt, nem evett, gondolom ez az altatás utóhatása volt. Utána viszont ugyanolyan volt mint előtte :-) Nagyon aktív kutya, fut, úszik, frizbizik, rengeteget sétálunk. Egyáltalán nem depressziós, sőt :-) Őt teljesen "kipakolták" pontosan azért, hogy elkerüljük a későbbi daganatos betegségeket. Nincs tüzelés, álvemhesség, gennyes méhgyulladás stb. sem. Én a sebével nem foglalkoztam különösebben, szabadságot vettem ki arra az időre amíg lábadozott, gallér sem volt rajta. Egyszer-kétszer próbálta nyalogatni a varratokat, de elég volt rászólnom. 10 nap után kivették a varratokat, pár hét alatt a sebhely is eltűnt, nem látszik semmi a pociján.
2010. máj. 31. 13:56
 6/10 anonim ***** válasza:

Szuka kutyák ivartalanítása

Miért ivartalaníttassam a kutyámat?

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak . Mind állatorvosi, mind állatvédelmi szempontból számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett. Hogy tisztán láthasson ebben a kérdésben, a következőkben megpróbálunk átfogó tájékoztatást nyújtani magáról a beavatkozásról, illetve annak következményeiről.

Milyen előnyökkel járhat az ivartalanítás?

* A tüzelés és a vele járó kellemetlenségek megszűnnek

* Megelőzhető a nem kívánt vemhesség , ugyanis ez még a legnagyobb odafigyelés mellett is bekövetkezhet, és a születendő kiskutyák elhelyezése rendszerint komoly problémát jelent

* A méh gyulladásos és daganatos betegségei megelőzhetőek

* Az emlődaganat kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető a kutya fiatal korban történő ivartalanításával.

És milyen hátrányai lehetnek a beavatkozásnak?

A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Ezek közül is az elhízás kerül leggyakrabban szóba. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye . Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított kutyák esetén.

Az ivartalanítás a kutya személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg.

Milyen kockázatai lehetnek az operációnak?

A nőstény kutyák ivartalanítása viszonylag nagy műtétnek mondható, mivel a hasüreg megnyitásával jár. Így csak teljes altatásban végezhető el. Ennek ellenére a modern altatószerek és korszerű berendezések használatával a komplikációk valószínűsége nagyon alacsony.

Hogyan zajlik ez a beavatkozás?

Ha rászánja magát az operációra, kérjük telefonáljon nekünk, hogy megbeszélhessük a műtét időpontját.

Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem. Amikor megérkeznek rendelőnkbe, a kutyát megvizsgáljuk, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekcióját. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.

Minden műtétnél vénakatétert helyezünk be a kutya egyik első lábába. Ez egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatunk be a vénába. Ez azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén gyógyszereket illetve infúziót adhassunk.

A műtét során egy néhány centiméteres hosszanti metszést készítünk a has középvonalában, a köldöktől hátrafelé. Ezen keresztül távolítjuk el a petefészkeket . Végül a vágást három rétegben összevarrjuk . A bőrben lévő varratokat nyolc nap elteltével el kell távolítani, a belső varratok önmaguktól felszívódnak.

Mire kell számítanom a műtét után?

Amire a kutya teljes ébredéséig oda kell figyelnie:

* Száraz, meleg helyen legyen.

* Fontos, hogy a padlón helyezze el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben.

* Ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.

Amire a kutya tejes ébredéséig számíthat:

* Nyüszögés

* Remegés, nyálzás

* Enyhe hányás, öklendezés

* Támolygás, elesés

Ezek a tünetek mind az altatószer hatására alakulnak ki, a nyüszögés inkább az ijedtség jele, semmint a fájdalomé.

Amire a varratszedésig oda kell figyelnie:

* Mivel az ivartalanítás egy hasi műtét, a bélsárürítés közbeni erőlködés fájdalmas lehet a kutya számára. Így célszerű a székletet lágyító eleségek adása. Semmiképpen sem javasolt a csont etetése a varratszedésig!

* A seb lehetőség szerint ne szennyeződjön. Naponta egyszer-kétszer tanácsos higított betadine oldattal lemosni a sebet és környékét.

* Nagyon fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedjen meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.

Amire a varratszedésig számíthat:

* A műtétet követő napon még bágyadtság, étvágytalanság előfordulhat. Amennyiben ez nem múlik el, kérjük telefonáljon, hogy megbeszélhessük a további teendőket.

* A műtéttel egyidőben egy 24 órás hatású fájdalomcsillapítót adunk a kutyának. Szükséges lehet még két-három napig folytatni a fájdalomcsillapítók adagolását.

Azt hallottam, hogy a kutyának életében legalább egyszer szülnie kell. Igaz ez?

Ez a tévhit még mindig nagyon elterjedt a kutyatartók között. Az igazság az, hogy semmi sem indokolja, hogy az ivartalanítás előtt szüljön a kutyája. Sőt, inkább felelőtlenség lenne, mind az ön kutyájára, mind pedig a születendő kiskutyákra nézve. Ugyanis a vemhesség illetve az ellés során számos komplikáció léphet fel, amik az anyakutya életét is veszélyeztethetik, és a kiskutyák elajándékozása sem könnyű.

Kan kutyák ivartalanítása

Miért ivartalaníttassam a kutyámat?

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak . Mind állatorvosi, mind állatvédelmi szempontból számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett. Hogy tisztán láthasson ebben a kérdésben, a következőkben megpróbálunk átfogó tájékoztatást nyújtani magáról a beavatkozásról, illetve annak következményeiről.

Milyen előnyökkel jár a kan kutyák ivartalanítása?

* Az ivartalanítással nagyban csökkenthető az idős kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztata daganatok és prosztata megnagyobbodás kialakulásának esélye.

* Csökken a nemi hormon termeléssel összefüggő kórképek, például a végbéldaganatok kialakulásának valószínűsége.

* A heredaganat kialakulása megelőzhető.

* Megszűnik a szukák tüzelésével összefüggő kóborlás és az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek.

* Csökken a kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak.

És milyen hátrányai lehetnek a beavatkozásnak?

A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Ezek közül is az elhízás kerül leggyakrabban szóba. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye . Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított kutyák esetén.

Az ivartalanítás a kutya személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg.

Mikor célszerű elvégeztetni a beavatkozást?

A fiatalkori ivartalanításnak a kutatások eredményei szerint nincs negatív hatása a kutya fejlődésére. Így célszerű a műtétet 6-8 hónapos korban elvégeztetni, hogy az ivaréréssel összefüggésbe hozható viselkedésváltozások (kanok iránti agresszió, kóborlás) ne váljanak rossz szokássá.

Milyen kockázatai lehetnek az operációnak?

Az ivartalanítás csak teljes altatásban végezhető el. Az ebből adódó kockázat nagy mértékben csökkenthető a modern altatószerek alkalmazásával, illetve a műtét során a kutya gépi monitorozásával. Rendelőnkben minden műtét alatt egy speciális állatorvosi őrző segítségével követjük nyomon páciensünk fő életfunkcióit, légzésszámát, pulzusszámát, testhőmérsékletét, vérének oxigéntelítettségét, illetve szívének működését egy EKG görbe mutatja.

Hogyan zajlik ez a beavatkozás?

Ha rászánja magát az operációra, kérjük telefonáljon nekünk, hogy megbeszélhessük a műtét időpontját. Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem. Amikor megérkeznek rendelőnkbe, a kutyát megvizsgáljuk, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekciót. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.

Minden műtétnél vénakatétert helyezünk be a kutya egyik első lábába. Ez egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatunk be a vénába. Ez azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén gyógyszereket illetve infúziót adhassunk.

A műtét során a kutya herezacskóját és a heréket eltávolítjuk, majd a vágást két rétegben összevarrjuk. A bőrben lévő varratokat nyolc nap elteltével el kell távolítani, a belső varrat önmagától felszívódik.

Mire kell számítanom a műtét után?

Amire a kutya teljes ébredéséig oda kell figyelnie :

* Száraz, meleg helyen legyen.

* Fontos, hogy a padlón helyezze el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben.

* Ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.

Amire a kutya tejes ébredéséig számíthat:

* Nyüszögés

* Remegés, nyálzás

* Enyhe hányás, öklendezés

* Támolygás, elesés

Ezek a tünetek mind az altatószer hatására alakulnak ki, a nyüszögés inkább az ijedtség jele, semmint a fájdalomé.

Amire a varratszedésig oda kell figyelnie:

* A seb lehetőség szerint ne szennyeződjön. Naponta egyszer-kétszer tanácsos higított Betadine oldattal lemosni a sebet és környékét.

* Nagyon fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedjen meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.

Amire a varratszedésig számíthat:

* A műtétet követő napon még bágyadtság, étvágytalanság előfordulhat. Amennyiben ez nem múlik el, kérjük telefonáljon, hogy megbeszélhessük a további teendőket.

* A műtéttel egyidőben egy 24 órás hatású fájdalomcsillapítót adunk a kutyának. Szükséges lehet még két-három napig folytatni a fájdalomcsillapítók adagolását.

2010. máj. 31. 15:31
 7/10 Akiteki ***** válasza:

Az első válaszolónak kb. annyi tapasztalata van, mint nekem qvantumfizikából. Csak én nem akarok senkit oktatni belőle.

3 ivartalanított kanom, és 3 ivartalanított szukám van. 3 különböző orvos végezte a műtéteket.

Minden alkalommal másnap már rendesen "működött" az kutya, evett-ivott, mászkált a kertben, bár még nem játszott, annak az ideje 4-5. napon jött el.

Kockázata minden műtétnek van, leginkább az altatáskor. Jó orvos ezt nem szúrja el. Még jobb orvos (meg a gazdag orvos) gázzal altat, ennek minimális a kockázata. Csak a kókler spórol a cérnával és köti el a petefészket, értelmes orvos mindent kivesz (méhet, petefészket), ezzel megelőzi a daganatos betegségek nagy részét és a méhgyulladást.

Gallért én nem szoktam rájuk tenni, egyrészt jobban zavarja a kutyát, mint maga a seb, meg mivel nem egy kutyám van, ez nem akadályozná meg a többieket a seb nyalogatásában. Egy ócska pólót szoktam rájuk adni, a hátukon megkötöm, hogy ne csússzon le. Így eléggé szellőzik is és a kosz sem megy bele. 10 nap, 2 hét után varratszedés. Addigra teljesen gyógyult.

2010. máj. 31. 17:29
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :) És ez a felszívódó varrat mennyivel drágább? A kutyának is jobb, vagy csak a gazdának hogy nem kell visszavinnie?
2010. máj. 31. 18:26
 9/10 Akiteki ***** válasza:

Nem válogatás kérdése:

A belső varratokhoz csak felszívódót használhatnak, mert nem fogják megbontani a hasfalat a varratszedéshez.

Kívülre a nagyobb igénybevétel miatt nem felszívódót tesznek, azt két hét múlva kiszedik.

2010. máj. 31. 20:32
 10/10 anonim ***** válasza:
Az én dokim csak felszívódó varrattal dolgozik kívül is, így nem tudok árkülönbséget mondani sajnos.
2010. máj. 31. 20:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!