Hogy tanítsam meg az ebet, hogy bármilyen testjel nélkül csak a "Fekszik! "-re lefeküdjön?

Amikor előtted ül a póráz jobb kezedben van szinte a nyakörv közelében ezzel húzod mindig magadra mikor hátrálsz.Viszont a bal kezedet meg arra használod mikor a kutyát jobb kézzel húzod a ballal mindig benyúlsz a valagához igazítod egyenesbe és ülteted. tehát a bal kéz mindig dolgozik vagyis azzal igazítasz.
A láb mellett mikor már beült, szintén a bal kezeddel nyomod a kutya combját a te lábszáradra hogy rásimuljon.
Így elkerülhető. hogy a kutya farával kifelé üljön le.
Igaz sokat kell hajolgatni és a bal kézzel folyton igazítani. Ezt a kutyák hamar megszokják és a végén már nem kell használni a bal kezed csak a dicsérgetésre.
Ha meg melledet véletlen a combjára ül akkor egy parányit előre lépsz, hogy a kutya kimozduljon a helyéből és újból leülteted és akkor már az ülőgumókon fog ülni.

A póráz olyan mint a kocsiknál a sebességváltókar. A pórázon keresztül tanítható meg a kutya a mozdulat sorokra.
Amikor a kutyát t5anítom a póráz mindvégig a jobb kezemben van a ballal igazítok és korrigálok.
Képzeld csak el mikor már a kutyád tud póráz nélkül dolgozni és kifekteted jó messzire eltávolodsz tőle és távolból kell a kutyának végrehajtani kézjelre az ültetést fektetést és az állítást. Ott a hang már nem érvényesül hiszen ki fog ordibálni. Ezért írtam a testbeszédet.

Ja, nekünk a távolból kézjeles ültetés/fektetés meg van, és én mindent póráz nélkül tanítottam. De az ott igazából külön feladat a kutyának is szerintem, vagy legalábbis külön meg kell tanítani, mint ahogy hiába érti a fekszik parancsot, ha behívásból fektetést tanítasz, ott is újra kell tanulni, mert ha csak simán kimondod, hogy fekszik, akkor be fog jönni eléd, és ott lefeküdni.
De mellettem megcsinálja ezeket simán hangjelre is, sőt teszteltük, akkor is megcisnálja, ha én háttal állok, vagy bebújok a sátor mögé. Tehát össze lehet rakni egy sima hangjeles parancsot is azért.

Vannak a mozgástechnika részek is amikor a kutya melletted ül
és veled együtt előre igazodik, oldalra igazodik (lábhoz igazodik) És ezek a gyakorlatok úgy szépek mikor a kutya szinte a lábszáradra simul és a farán hajtja végre a gyakorlatot.

Igen összelehet rakni, de a kézmozdulatoknak elég nagy a foganatja. Az én kutyám is póráz nélkül persze.
Például mikor fektetésből ültetek távolból mondjuk vegyük a távolságot 40 méter akkor a kutya felé fordulva enyhe terpeszben állok és mikor a kutyát felültetem a karomat a magasba emelem ezzel egyidejűleg bokázok vagyis összezárom a lábaimat. Ilyenkor a kutya felült. Néha előfordul hogy nem ül fel vagy csak késve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!