Szerintetek melyik lenne a legjobb kutya nekem?
Amióta élek kutyák vesznek körül, mivel apám foxikat tenyészt.Imádom a kutyákat, rengeteget foglalkozok apám kutyáival.Szeretnék most viszont egy saját kutyát, de nem foxit, mert őket annyira nem szeretem a makacsságuk és szófogadatlanságuk miatt.Nekem az okos, könnyen tanítható, nagy mozgásigényű, szép, nem túl hosszúszőrű, kis-közép termetű kutyák jönnek be.Rengeteget bújtam a kutyákról szóló szakkönyveket.3 kutyafajtáról gondolom azt hogy nekem megfelelő lenne.Ezek pedig a Border Collie, a Róvidszőrű Magyar Vizsla és a Mudi.Igazából nem szeretnék nagyon drága kutyát.A border collie nagyon tetszik mindenféle szempontból, de félek nekem drága lenne.A mudi nagyon-nagyon tetszik, a városunkban van is egy tenyésztő, nem nagy kutya és nem is drága.Vizsla is nagyon tetszik és van egy nagyon jó hely ahol születnek kicsik és egyáltalán nem drágán adják, nagyon jó ismerősöm a szuka gazdája.Akármilyen fajtát választanék, jó helyről származna a kölyök, meg tudom ítélni ezt.Úgyérzem nagyon értek a kutyákhoz, nagyon sok mindent tanultam róluk és nevelésükről az utóbbi 5 évben.Szerintetek melyik kutya lenne nekem a legjobb választás? =)
15/L
Mi itt a gép előtt nem dönthetünk helyetted, esetleg segíthetünk!
Én azt tenném, hogy fognék egy papírt és felírnám egyenként minden kutyáról ami tetszik az előnyeit és a hátrányait. MINDENT! És aminek több a jó oldala azt választanám.
Mióta élek (most vagyok 22 éves) kutyák vesznek körül.
Apukám állatorvos volt,anyukám kutyaiskolában dolgozott,oktatóként,nagyszüleim tenyésztettek.
És én is az állatorvosira 'gyúrok'.
De azt kell,hogy mondjam,olyat kijelenteni,hogy okos kutyafajta meg,hogy szófogadatlan kutyafajta létezik-e,hát nem is tudom,számomra ez mind-mind nevelésen múlik.
Volt foxi kutyánk és egy tünemény okos kutyának ismertem meg a faját.
Border Collie,tény,hogy okos fajta,de az is tény,hogy nem egy gazdatulaj ment édesanyámhoz Border Collival,hogy valamit kezdjen vele,mert hiperaktív és nem tudja nevelni.
Szerintem ha az embernek nincs meg az a bizonyos hozzáértése a fajta iránt vagy pusztán a kutya iránt,ami alatt annyit értek,hogy utána olvass legalább,akkor teljesen mindegy milyen fajta kutyát tart.
Össz-vissz 22 éve kutyákról tanulok és a legtöbbet ők szerepeltek az életembe,de szerintem még messze vagyok attól,hogy értsek hozzájuk,egyszerűen annyi minden van róluk,annyi fajta kutya van és mind mind más,hogy egy élet kevésnek tűnik arra,hogy tényleg ért hozzájuk.
Nézd,abba gondolj bele,melyik áll a legközelebb a szívedhez!!
Melyikkel tudnál sok-sok évet letölteni.
Mind a három fajta,amit felsoroltál szeretetre méltó kutya,tévedni nem fogsz tudni.
A mozgásigény se alacsony egyik fajtánál sem és mindegyik sok időt igényel (mondjuk,melyik nem?)
Inkább külsőre térnek el egymástól.
Én úgy vettem észre,hogy neked a Border Collihoz húz a szíved a legjobban,csak ügye a pénz.. jól értettem vagy nem így van? :)
És örülök,hogy ennyire szereted az állatokat és,hogy ennyit olvastál róluk,csak így tovább..gratulálok.
Én a border colliet ajánlanám.
[link] itt sok mindent megtudhatsz a fajtáról. Kicsit sokba kerül, de szerintem egy hű társért ennyi pénz még nem olyan rossz :))
Akármelyik fajtát választod, nem dönthetsz rosszul :)
Én a magyar vizslát választanám a helyedben, ha ki tudod elégíteni a mozgásigényét, sokat játszol vele, viszed rendesen mindennap sétálni, kutyatársaságba is gyakran tudod vinni, és ha néha-néha elmentek egy vadászatra is, az a lételemük :) Egyébként könnyen taníthatóak és nagyon hűségesek tudnak lenni a gazdájukhoz, általában azok is. A lakásban, ha melletted lehet, ő lesz a legboldogabb kutyus :)
Én azt javaslom gondold végig mit kezdesz a megvásárolt kutyával. Milyen sportot űznél vele rendszeresen? A mudinak és a Border Collienak valamilyen rendszeres (mindennapos) elfoglaltságot kell találni, különben ajjaj lesz a vége.
Egyszerű házi kedvencnek a vizsla felel meg legjobban.
A másik két kutyafajtában, akkor gondolkoznék, ha haszonállat tenyésztés beindításában gondolkoznék.
Azt jelezném hogy egy egészséges fajtatiszta kutya igen is drága, fajtától függetlenül a legalja 70.000 ft. Ennél olcsóbban csak szaporítótól kapsz, és az hiába tűnik rendes jó helynek, sajnos elég esélyes hogy a kutya keverék (még ha külsőre nem is látszik hordozhat más fajta tulajdonságokat) és lehet beteges, gyenge, problémás. Meg én elvből nem támogatnám azt aki feleslegesen és hozzáértés nélkül lehozz egy almot. Persze ez a te döntésed/ felelősséged.
Ha anyagi gondjaid vannak, vagy csak szimplán nem ragaszkodsz hogy kívül, belül ezer százalékosan az adott fajta legyen akkor mehetsz menhelyre, fajtamentőkhöz.
A leírásod alapján nekem a schnauzer ugrott be, border collie tuti nem de a másik kettő sem igazán mert ezek munka kutyák, rengeteg foglalkozást igényelnek, testileg, agyilag le kell őket napirendszerességgel fárasztani. Ezt 15 évesen lehetetlen, suli, barátok, bulik... nem bántani akarlak, elhiszem hogy felelős, komoly, értelmes gyerek vagy és pont ezért mondom hogy legyen kutyád de ne ilyen. Ne feledd hogy az élet körülményeid változni fognak 18-19-20.21 évesen jön a továbbtanulás, munka, elköltözés, párkapcsolat... és akkor a kutya még ott lesz és igényli majd a rengeteg foglalkozást amit már nem tudsz biztosítani. Válassz olyan kutyát, és ez lehet akár keverék is, akinek kisebb a mozgás igénye akinek 15-18 éven keresztül, napi szinten kitudod elégíteni az igényeit. Spániel, Uszkár, Schnauzer, Bull terrier, pinscher, kis olasz agár, tibeti terrier, mopsz...ezeket nézegesd meg.
De vedd figyelembe az igényeket is: kint-benti, szőrápolás stbstb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!