Igaz az, hogy a kuvasz öregkorára a saját gazdáját is megtámadja, úgy megbolondul?
Dehogyis! Anno egy 15-20 éve mikor ez el kezdett terjedni ideggyenge, nem jó minőségű állomány volt belőlük, ebből alakult ki ez a tévhit. Bár kuvaszban nem vagyok otthon, a csau csau-nál is megvan ez a tévhit, mert a 80as években küllemre jó, de agyban zokni volt az állomány és lépten nyomon haraptak, aztán megmaradt a köztudatban és iszonyú nehéz kiírtani, pedig pl az én csaumnak is egy 3 éves gyerek a mindene. :)
Ja és mamámnak is volt 1 kuvasza, azzal se volt semmi gond, pedig szegény pára( ez 15-18 éve volt)egész életét láncon töltötte.
Szerintem minden fajtánál vannak ilyen ostoba tévhitek.
Nekünk 2 kuvaszunk volt, akik nagyon öreg korukban haltak meg, a harmadik még csak "középkorú"
Egyik sem tenyésztőtől vett kutya. Az első sajnos élete végéig láncon volt, a második csak fél életében (akkor lett körbekerítve a ház), a harmadik szinte sosincs láncon. Az első végelgyengülésben halt meg, a másodikat 16 éves kora után el kellett altatni (egy daganat miatt). Egyikkel sem volt soha semmi gondunk, a családból senkit nem bántottak, a gyerekek nyúzhatták őket, rá se mordultak. Viszont idegent nem tűrtek a portán.
Nemhogy a gazdájukat nem bántották, de még azt is nagyon jól tudták, hogy ki tartozik a családhoz (meny, vő, unoka) és őket sem bántották sosem.
Nekem mind a két esetre van példám. :)
Barátnőmék kuvasz szukája nagyon tündérpofa volt. Lehetett nyúzni, szekálni (még nagyon kicsik voltunk, mikor barátnőm megkapta a kutyust), véletlenül ráléptünk a lábára, soha egy rossz szava nem volt hozzánk a kutyának. :) Szegény 11 évesen ment el, mert bevizesedett és nem kapott levegőt, el kellett altatni. Soha nem volt morcos sem. :)
Viszont volt egy másik ismerősöm (bár ő ezt csak mesélte), hogy az ő kuvaszuk úgy megőrült, hogy néha őket sem akarta beengedni a házba, és ha előttük játszottak az utcán, akkor legszívesebben kidöntötte volna a kaput mérgében. :S
Szerintem ez nevelés kérdése is.
Pároméknak két rotija volt, úgy megőrültek (nem idős korukra), hogy őket sem engedték be a kapun. Kifelé kimehettek, de visszafelé ha a kutya úgy gondolta, megtámadta őket. Szintén altatás lett a vége. :S
A láncra vert szerencsétlenek,akikkel annyit törődnek egész életükben,hogy a kaját eléjük lökik,persze hogy igen.
Több kuvasztenyésztővel beszélgettem kiállításokon,Ők ezt mondták,de ez minden fajtára igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!