A Border Collie tényleg megbolondul ha egy nap 3 óránál kevesebbet foglalkozok vele? Vagy ennyire azért nem durva ahelyzet?
És mivan akkor ha pl kimarad egy-egy nap? Mondjuk karácsonykor nemtudok vele futkosni és játszani?Akkor tör zúz,rongál?
A szukák tényleg nyugisabbak?
A border collie egy munkakutya. Mielőtt valaki megveszi, felelősséget vállal egy kutyáért, aki minden percét szaladgálással töltené. Ennek a kutyának a dolga a nyáj őrzése, terelése volt. Így nem csoda, ha a legtöbb foglalkozást igénylő fajták sorai közt is az élre soroljuk.
Igen, napi 3-4 óra futtatást, mozgást, játékot, szaladgálás igényel, és még a nap többi részében is sokat kell vele foglalkozni. Mentálisan is le kell fárasztani, trükköket tanítani neki, különben tör-zúz-rongál-harap. Simán átrendezi a lakást is, és az udvart is, ha nincs megfelelően lemozgatva.
És igen, nagy baj, ha kimarad egy-egy nap. A gyakori mozgáshiány a kutya idegrendszerének károsodásához is vezethet, nem beszélve arról, hogy szétássa-kaparja a kertet, a lakást teljesen átrendezi.
Minden kutyafajtánál általánosságban a szukák a nyugodtabbak, főleg, ha ivartalanítva vannak. Nem beszélve arról, hogy sokkal könnyebben kezelhetőbbek, nem olyan makacsok, és könnyebb őket tanítani is.
Nekem két border collie-m van, és mind a kettő a világ két legenergikusabb kutyája, állítom neked. Napi 4-5 óra intenzív szaladgálást, futtatást igényel mind a kettő. Miattuk nem tudok dolgozni sem..
a szukák nyugisabbak
ez egyáltalán nem így van, egy jól nevelt kutya nem tör zúz
esetleg nem tudja levezetni az energiáit séta nélkül panelban
de kertes házban jól meg lesz ha néha néha kimarad a séta
A Border Collie nagyon inteligens kutya nem csak fizikailag hanem szellemileg is le kell fárasztani...
Nem "bolondul meg" hanem "elfoglalja magát" ha nincs más "feladata".
jó ég
2 kutya miatt nem tudsz dolgozni? 3 óra séta mellett még lehet 8 órába dolgozni... vagy büdös a munka, és még itt is hirdeted mi? inkább add el a kutyákat olyan helyre, ahol nagy területen tudnak dolgozni vagy hobbi célra nagy területen ahol tudnak szaladgálni
border collie csak a parasztnak való nyájőrzésre, vagy hatalmas kertbe másnak egyértelműen nem való
Eltúlozzátok az egészet. Egy nem munkára orientált tenyészetből biztosan lehet találni megfelelő kutyát. Nyílván nem viseli jól, ha nem foglalkoznak vele, de ezt a legtöbb munkás kutya nem jól tolerálja.
Általában az almokban előfordul nyugis kutyától a túlfűtöttig mindenféle. Jól kell választani és kész.
kicsit néha úgy érzem túl vannak reagálva a dolgok. ennyi erővel mindenki aki kutyát vállal felmondhatna a munkahelyén. nekem is mindenki azt mondogatta, ne vegyek vizslát, nem fogom tudni lefárasztani. én önfejű voltam, vettem vizslát, és mindketten nagyon boldogok vagyunk. 8 órát dolgozom emellett, egyetemre is járok, annyi, hogy korábban kell kelni, hogy meglegyen a séta, és munka után is hatalmas csavargást rendezni meg lefekvés előtt is. egyébként nem csak a border, de pl egy retriever is felássa a kertet, ha leszarod a fejét.
Ha kezdő kutyás vagy, semmi esetre sem ajánlom a fajtát. Főleg, ha még fiatal is vagy, mert bizony, rohanni kell haza és nem elbóklászni, később hazaérni egy ilyen fajta mellett, de egyáltalán egy kutya mellett...
"Kedves" 14:12!
Szerintem semmi közöd hozzá, hogy ki miért nem dolgozik.
Ezen kivül ismerek olyan border tenyésztőt aki nem jó kedvében költözött kertes házból panelba (több kutyával) és a kutyái nagyon jól neveltek (pl: nálam is voltak napköziben), mindössze kicsit többet kell sétálni velük (+ közben min. félóra labdázás van).
Tsztelettel: egy háztartásbeli hozzászóló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!