A csivava kutyák miért olyan akaratosak?
3 hónapos kan kis csivim eléggé akaratos ,amikor nem úgy van valami ,ahogy ő akarja még meg is sértődik:pl ha nem engedem fel magam mellé az ágyra ,ugrál ,nyüszít ,morog végül megsértődik.
Pedig én vagyok a falkavezér ,mert amúgy meg ,ha rosszat csinál és szólok akkor hallgat rám meg minden ilyesmi.
Én tanítom és hamar megcsinálja amit tanítok neki.
Nincsenek valami nevelési tippjeitek ne legyen akaratos?
Vagy csak én szerintem vagyok én a falkavezér?
Kérdésedben a válasz: akkor vagy falkavezér, amikor ledorongolod, mert rosszat csinál. Különben bepróbálkozik ő is a falkavezérséggel. Pici korukban meg később is megteszik ezt a blökik- ezért kell következetesnek lenni. Én pl apró trükköket is bevetek ilyenkor. Én megyek előre az ajtón, és úgy teszek, mintha beleennék a kajájába, mielőtt megkapja. Hangsúlyozom, hogy minden, de minden az én jóváhagyásommal történik. Többször hívom magamhoz, pl. Ha elkanászodik, akkor pacsit kérek mindenért,a simókáért cserébe is előre. (Indok: a kutyák annak emelgetik maguktól a lábukat a természetben, akit főnöknek gondolnak).
De a tiéd még pici, tanulékony.:)
Igazából én sosem nevelnék könyv alapján kutyát. először is: amíg a könyvet olvasgatom a kutyám már rég ismerné pl. az ül parancsot,amivel a padlón tudnám tartani,és ha mindig agyondícsérem érte, hogy a padlón ül, akkor a kutya rájön, hogy a gazdi ennek örül és máris megoldódott egy probléma: a kanapéra való felmászkálásé.
Kettő: ez alatt az idő alatt már be is jelentekezhetnék a kutyasuliba,ahol a szakember személyesen nekem címzett tanácsokkal lát el, nem pedig homályos célozgatásokkal, amit Mari néni kutyájára alapozva írtak le , aztán meg szépen általánosították, hogy ez minden kutyára igaz..Próbálj meg gyereket könyvből nevelni, aztán írd meg, hogy sikerült!
Természetesen én is szoktam csinálni ezeket a falkavezérség megerősítő dolgokat mint pl:én eszem elsőnek és amikor megengedem akkor ő eszik ,meg a szemezést.
Már tudja az ül, fekszik, nem ,parancsokat és a játékát ha eldobom visszahozza, amikor mondom neki hozd ide és természetesen a munkájáért a dicséret sem marad el.
Nem vagyok kezdő kutyatartó ,csak ilyen fajta kutyusom még nem volt és én is észrevettem, mint ahogy olvastam róla ,hogy a csivik elég akaratosak ,ilyen a jellemük.
(Van mellette egy másik kutyink is imád vele játszani ,de még vele is akaratos: ha a másik kutya van a fal mellett ,el akarja túrni onnan hogy ő legyen ott persze tudom hogy ez a játék része is ,de ha nem sikerül neki akkor nagyon pipa.)
Persze nagyon ragaszkodó is hozzám mindenhova követ ,imád velem játszani.
De ez az ágyazás, meg ha azt mondom valamire, hogy nem ,játékosan vissza ugat hogy de azért is.
A szemezés az nem erősíti a falkavezérséget, hanem konkrétan kihívás. Ha folyamatos stresszben akarod tartani a kutyát a kötözködéssel, akkor csináld, de én nem javaslom.
Ha meg tudod fogni minden testrészét, és nem hisztizik, az falkavezérség és bizalom. Erre érdemes rágyúrni, ráadásul nem is egy bernáthegyiről van szó, akinél nehéz lenne ezeket kieszközölni.
A szemezést egyszer vagy kétszer csináltam csak ,de én azt hallottam ,hogy azzal is meg lehet magunkat erősíteni, de ha nem akkor inkább nem csinálom.
köszi a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!