Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A csivava kutyák miért olyan...

A csivava kutyák miért olyan akaratosak?

Figyelt kérdés

3 hónapos kan kis csivim eléggé akaratos ,amikor nem úgy van valami ,ahogy ő akarja még meg is sértődik:pl ha nem engedem fel magam mellé az ágyra ,ugrál ,nyüszít ,morog végül megsértődik.

Pedig én vagyok a falkavezér ,mert amúgy meg ,ha rosszat csinál és szólok akkor hallgat rám meg minden ilyesmi.

Én tanítom és hamar megcsinálja amit tanítok neki.

Nincsenek valami nevelési tippjeitek ne legyen akaratos?

Vagy csak én szerintem vagyok én a falkavezér?

2009. jan. 21. 12:19
 1/10 anonim ***** válasza:
73%

Kérdésedben a válasz: akkor vagy falkavezér, amikor ledorongolod, mert rosszat csinál. Különben bepróbálkozik ő is a falkavezérséggel. Pici korukban meg később is megteszik ezt a blökik- ezért kell következetesnek lenni. Én pl apró trükköket is bevetek ilyenkor. Én megyek előre az ajtón, és úgy teszek, mintha beleennék a kajájába, mielőtt megkapja. Hangsúlyozom, hogy minden, de minden az én jóváhagyásommal történik. Többször hívom magamhoz, pl. Ha elkanászodik, akkor pacsit kérek mindenért,a simókáért cserébe is előre. (Indok: a kutyák annak emelgetik maguktól a lábukat a természetben, akit főnöknek gondolnak).

De a tiéd még pici, tanulékony.:)

2009. jan. 21. 12:27
 2/10 anonim ***** válasza:
45%
Ne hagyd magad. Ha hisztizik, ne foglalkozz vele, az legyen, amit te akarsz. A csivavák mondhatni genetikailag akaratosak, de ha nincsenek elkényeztetve, lehet belőlük rendes kutya. Ha dobsz egy emailt, küldök jó könyvet falkavezérség témában :)
2009. jan. 21. 12:33
 3/10 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy aggódnod kellene. A 3hónapos kutyában még nincsennek berögzült rossz szokások. Ez a tanulás időszaka, amikor a kiskutya megtanulja a rendet amit a gazdi diktál és rájön, hogy hol a helye a falkában.Persze ilyenkor igényel a legtöbb foglalkozást is.Neked kutya kötelességed biztosítani a megfelelő szocializációt,- fajtársakkal való kontaktust- ki kell alakítanod egy állandó napirendet számára. Pl.az etetés essen mindig egy időpontra, ezzel megelőzheted, hogy a kutyád szarkává váljon, a séták is nagyjából ugyanakkor legyenek- megelőzöd vele az esetleges romboló magatartást.Taníts neki parancs szavakat:ül,fekszik, marad stb.Mindig jutalmazd meg ha valamit jól csinál!Ne szidd, büntesd csak ha más megoldás nincs;sokkal inkább motíválható a kutya dícsérettel.Érdemes eljárn kutya suliba is ott nem caak a kutya tanul rengeteget a te világodról,hanem te is sokat tanulsz majd az ő világáról.
2009. jan. 21. 12:36
 4/10 anonim ***** válasza:

Igazából én sosem nevelnék könyv alapján kutyát. először is: amíg a könyvet olvasgatom a kutyám már rég ismerné pl. az ül parancsot,amivel a padlón tudnám tartani,és ha mindig agyondícsérem érte, hogy a padlón ül, akkor a kutya rájön, hogy a gazdi ennek örül és máris megoldódott egy probléma: a kanapéra való felmászkálásé.

Kettő: ez alatt az idő alatt már be is jelentekezhetnék a kutyasuliba,ahol a szakember személyesen nekem címzett tanácsokkal lát el, nem pedig homályos célozgatásokkal, amit Mari néni kutyájára alapozva írtak le , aztán meg szépen általánosították, hogy ez minden kutyára igaz..Próbálj meg gyereket könyvből nevelni, aztán írd meg, hogy sikerült!

2009. jan. 21. 12:51
 5/10 A kérdező kommentje:

Természetesen én is szoktam csinálni ezeket a falkavezérség megerősítő dolgokat mint pl:én eszem elsőnek és amikor megengedem akkor ő eszik ,meg a szemezést.

Már tudja az ül, fekszik, nem ,parancsokat és a játékát ha eldobom visszahozza, amikor mondom neki hozd ide és természetesen a munkájáért a dicséret sem marad el.

Nem vagyok kezdő kutyatartó ,csak ilyen fajta kutyusom még nem volt és én is észrevettem, mint ahogy olvastam róla ,hogy a csivik elég akaratosak ,ilyen a jellemük.

(Van mellette egy másik kutyink is imád vele játszani ,de még vele is akaratos: ha a másik kutya van a fal mellett ,el akarja túrni onnan hogy ő legyen ott persze tudom hogy ez a játék része is ,de ha nem sikerül neki akkor nagyon pipa.)

Persze nagyon ragaszkodó is hozzám mindenhova követ ,imád velem játszani.

De ez az ágyazás, meg ha azt mondom valamire, hogy nem ,játékosan vissza ugat hogy de azért is.

2009. jan. 21. 13:10
 6/10 A kérdező kommentje:
Ja és köszönöm a válaszokat!
2009. jan. 21. 13:14
 7/10 anonim ***** válasza:
Én régi motoros vagyok már a kutyázásban:-)Mégis a bassetom majdnem kifogott rajtam. Igazi rontom-bontom, akarnok, szörnyű perszóna volt,attól függetlenül, hogy a vezény szavakat gyorsan megtanulta, és engedelmeskedett is.A kanapéról ettől függetlenül le se lehetett vontatni..pedig egyértelműen én voltam a falkavezér-evés közben akár a szájába is nyúlhattam volna.Ja, és állandóan tutult a lakásban!Persze a basset is nehéz természet, s nehezebben kezelhető a csivinél, már a mérete miatt is, meg azért, mert igazi munka kutya aki nem egy otthon ülő alkat.Nálunk a kutya suli hozta meg az áttörést(ezért ajánlgattam az előzőekben is) Azóta rá se lehet ismerni a kutyára- hihetetlenül nyugodt, a kanapéra akkor sem jönne ha könyörögnék neki és az nincs olyan séta amikor meg ne dícsérnék,milyen jól nevelt.Szerintem egy próbát megér a dolog,ha végképp nem boldogulnál vele, akkor vidd el ivartalanítani, az általában helyre rakja a kedélyeket..
2009. jan. 21. 13:29
 8/10 anonim ***** válasza:
Amit ajánlottam könyvet, az nem a nevelésről szól, csupán segít megérteni a kutya működését :) Sok év kutyázás után homályosított fel engem; ha másra nem is, érdekességnek jó lehet ;)
2009. jan. 22. 13:46
 9/10 anonim ***** válasza:

A szemezés az nem erősíti a falkavezérséget, hanem konkrétan kihívás. Ha folyamatos stresszben akarod tartani a kutyát a kötözködéssel, akkor csináld, de én nem javaslom.

Ha meg tudod fogni minden testrészét, és nem hisztizik, az falkavezérség és bizalom. Erre érdemes rágyúrni, ráadásul nem is egy bernáthegyiről van szó, akinél nehéz lenne ezeket kieszközölni.

2009. jan. 22. 13:49
 10/10 A kérdező kommentje:

A szemezést egyszer vagy kétszer csináltam csak ,de én azt hallottam ,hogy azzal is meg lehet magunkat erősíteni, de ha nem akkor inkább nem csinálom.

köszi a válaszokat.

2009. jan. 22. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!