Honnan lehet megtudni ha egy kutya fajtiszta?
Attól még, hogy kapsz egy másolatot a szuka törzskönyvéről, azt hogy igazolod, hogy az a szuka a te kutyád anyja?
Meg akkor már a kan törzskönyvéről is kéne egy másolat, hogy teljesen legyen a kép.
De hiába van két másolatod, bizonyítékod nincsen arra, hogy ők a szülőpár.
Olyan nincs h születik egy 6os alom és abból pl csak 4nek kérnek tk-et. Ilyen nem létezik.
És lásd a fentebb említett példámat a labradornak kinéző, ám golden anyukától és ismeretlen apukától származó kutyáról. Ha nem beszélek a lánnyal, akkor azt hiszem én is h egy csodaszép labrador...és nem.
Tehát a kinézet nem minden.
És igen...felnőtt korban is igazolni kell tudni, h tényleg az-e.
Arról nem is beszélve - ezer szám lehet látni ilyen hirdetéseket:
"6 tündéri xy fajtájú kiskutya eladó. Tk-ük nincs, mert nem kértünk, mert ő csak családi kedvenc" - jah persze...családi kedvenc, akit mellesleg mindenféle igazolás nélkül továbbtenyésztgetünk...
Azért az nagyon érdekes, h az embereknek minden lószarról kell garancia, bizonyíték, származást igazoló papír...csak a kutyáról nem. Fura.
szerintem vegyél vért mindegyiktől, vidd el apasági és anyasági vizsgálatra, és kérj hivatalos orvosi igazolást, hogy ők a kutya szülei, így BIZTOS lesz az eredete
törzskönyvet bárki tud szerezni és írni, az se biztos ma már
Ebből is ki lehet indulni, de nem ebből kéne...ha van egyszerűbb módja.
Arról nem is beszélve h egy többgenerációs tk. nélküliségnél már hogy bizonyítasz bármit is. Az örökletes betegségekről generációkon keresztül már nem is beszélve...
Nem értem h miért vagy ennyire tk. ellenes, amikor az egy 5000 Ft-os tétel...
nem vagyok törzskönyv ellenes, csak nem tartom szükségesnek
én a kutyát szeretem, nem pedig, hogy van e törzskönyve
Én ha választok egy fajtát, megtisztelem a fajtát - nem a tenyésztőt -, h olyan tenyésztőt választok, aki a fajta nemesítését tartja szem előtt. Akik tk. nélkül tenyésztenek, azoknál ezt nem érzem - vagy csak nem képesek komplexen nézni a fajta érdekeit, amibe az is beletartozik, h megpróbálja annak a lehetőségét is kizárni, h olyan emberhez kerüljön egy kiskutya, aki nem becsüli meg úgy ahogy azt a fajta és a kutya megérdemli (pl. csak azért kell neki, mert a szomszédnak is ilyen van, nem tudja milyen igényei vannak a fajtának, csak kell neki egy ilyen kutya, mert szép, okos, cuki stb., és akkor nem beszéltünk az olyanokról akik minden tüzelésnél befedeztetik a kutyájukat és teljesen lezsarolják a kutyát ezzel - az ilyen emberek is csak vettek valamikor valahonnan egy kutyát...) Ha érted mire gondolok!
(és természetesen - mielőtt ezen kezdenél el lovagolni - nem, nem mindenki gaz gonosztevő, aki tk. nélkül vesz kutyát, vannak akik tudatosan tudnak bánni az adott fajtával, de a tk. nem is ehhez kell!)
értem amit írsz, ilyen is van
szerencsére a kutyát nem érdekli, hogy honnan jött,
kik a szülei, nekik a mi szeretetünk a legfontosabb
a fajta fen-maradása, a fajta érdekei, ahogy írtad, az a tenyésztőnek fontos
mi kutyabarátok pedig eldönthetjük szabadon, hogy milyen kutyát, honnan és milyen papírokkal veszünk vagy fogadunk örökbe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!