Hogy néz ki egy napotok a kutyusotokkal?
Sziasztok! :)
Még nagyon kezdő kutyás vagyok, így érdekel, hogy ti nektek mi a napi rutinotok a kutyusotokkal?
Decemberben teljesen random hozzám került egy apró kis csajszi, aki természetesen marad velem! Egyből elvittem az orvoshoz, megvizsgálták és december végén elkezdtük az oltási programját. A doktornő azt javasolta, hogy amíg nem végzünk az oltásaival, addig ne vigyem le sétálni, sem az udvarra ne vigyem le, hanem szoktassam leteríthető pelenkára. Az ölemben leviszem, hogy szokja a városi környezetet és a zajokat, dehát nyilván nem teszem le a földre. Szóval, addig teljesen szoba kutya. Viszont februárban, ha meglesz minden oltása és a doktornő is “engedi” már, hogy sétáltatni lehessen akkor kiszeretnék alakítani neki egy rutint. Az érdekelne például, hogy kaja előtt vagy után vigyem le? Reggel, ha tovább alszik, mint én akkor keltsem fel és vigyem le? Este mikor érdemes levinni utoljára? stb.
Az ételt mindig fix időpontokban kapja a kezdetektől fogva, tiszta innivalót hagyok előtte mindig. Illetve, amíg “bevagyunk zárva” tartalmasan próbáljuk tölteni az időt, mert sokat játszunk és olyan alap dolgokat, mint az “ül, marad, fekszik” gyakoroljuk hetente két alkalommal kb. fél órán keresztül. Többet nem, mert félek attól, hogy megunja és később nem fogja csinálni. :) Egyébként nagyon ügyesen megy neki az “ül” és a “marad”, a “fekszik” még nehezebben megy, de nem véresen erőltetem. Az orvos szerint jó idegrendszere van/lesz, mert ügyesen viselt eddig minden vizsgálatot és nagyon okosan viselkedett végig. Pelenkára is 10 alkalomból, 8x magától megy most már. Persze, vannak napok, mikor becsúszik egy-egy padló pisi de a kaki csak pelusra megy. Szerintem jól halad, pedig pici még, kb. 10-12 hetes körül lehet. :)
Bocsi, ez hosszú lett! Köszönöm, ha elolvastátok és a tanácsokat szívesen fogadom! :)
Én értem, hogy veszélyes néhány betegség egy oltatlan kölyökkutyára, de mostanában kicsit úgy érzem túlzásba viszik ezt a "ne vidd le" dolgot, pláne olyan kutyáknál, ahol később kezdték az oltási sort, mondjuk mert ismeretlen az előélete és akkor 4-5 hónaposan még nem nevelhető szobatisztaságra, nem vihető kutyák közé. Cipőd talpán is hazavihetsz simán valamit, a legtöbb lakásban nincs hermetikusan elzárva az előszoba a lakás többi részétől, simán odamehet a kiskutya szaglászni. Na mindegy. Nincs a környéketeken olyan hely, ahol nem jár kutya/kevés kutya jár? Oda, vagy - ha van - a saját udvarotokba már leviheted, mert a pelenkáról nehezebb lesz leszoktatni, de nem lehetetlen.
Gyakorlás: minden nap, naponta többször, de elég 5-10 perc.
Kb. annyi órát bír pisilés nélkül, ahány hónapos, tehát a rutint így kell majd felépítened, hogy kialakuljon a szobatisztaság, aztán fokozatosan csökkenteni a napi séták számát. Gondolom most még napi 3x kap enni, most még viheted evés után, aztán később - főleg ha nagy testű lesz - ajánlott átszoktatni, hogy a séta után van kaja, 1x vagy 2x (ha nagy testű és/vagy savasodásra hajlamos a gyomra akkor ajánlott 2x). Kutyaovi és suli ajánlott. Napirend: hát a te napirendedhez kell alkalmazkodnia, dolgozol vagy tanulsz, mikor mész reggel, mikor érsz haza stb. - valami napirend csak van december óta, nem? Napi séta min. 3x, kistestűnél inkább 4x, és energiaszinttől függően az egyik, lehetőleg a délutáni olyan legyen, hogy lefárassza. Reggel kizártnak tartom, hogy te ébredj hamarabb (bár a mi kutyánk szerencsére lusta disznó, de ha mi felébredünk akkor ő is felébred, az más kérdés, hogy van, hogy csak fekszik a helyén, csóvál és "vakard-a-hasam" pózba dobja magát).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!