Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy néz ki egy napotok a...

Hogy néz ki egy napotok a kutyusotokkal?

Figyelt kérdés

Sziasztok! :)

Még nagyon kezdő kutyás vagyok, így érdekel, hogy ti nektek mi a napi rutinotok a kutyusotokkal?

Decemberben teljesen random hozzám került egy apró kis csajszi, aki természetesen marad velem! Egyből elvittem az orvoshoz, megvizsgálták és december végén elkezdtük az oltási programját. A doktornő azt javasolta, hogy amíg nem végzünk az oltásaival, addig ne vigyem le sétálni, sem az udvarra ne vigyem le, hanem szoktassam leteríthető pelenkára. Az ölemben leviszem, hogy szokja a városi környezetet és a zajokat, dehát nyilván nem teszem le a földre. Szóval, addig teljesen szoba kutya. Viszont februárban, ha meglesz minden oltása és a doktornő is “engedi” már, hogy sétáltatni lehessen akkor kiszeretnék alakítani neki egy rutint. Az érdekelne például, hogy kaja előtt vagy után vigyem le? Reggel, ha tovább alszik, mint én akkor keltsem fel és vigyem le? Este mikor érdemes levinni utoljára? stb.

Az ételt mindig fix időpontokban kapja a kezdetektől fogva, tiszta innivalót hagyok előtte mindig. Illetve, amíg “bevagyunk zárva” tartalmasan próbáljuk tölteni az időt, mert sokat játszunk és olyan alap dolgokat, mint az “ül, marad, fekszik” gyakoroljuk hetente két alkalommal kb. fél órán keresztül. Többet nem, mert félek attól, hogy megunja és később nem fogja csinálni. :) Egyébként nagyon ügyesen megy neki az “ül” és a “marad”, a “fekszik” még nehezebben megy, de nem véresen erőltetem. Az orvos szerint jó idegrendszere van/lesz, mert ügyesen viselt eddig minden vizsgálatot és nagyon okosan viselkedett végig. Pelenkára is 10 alkalomból, 8x magától megy most már. Persze, vannak napok, mikor becsúszik egy-egy padló pisi de a kaki csak pelusra megy. Szerintem jól halad, pedig pici még, kb. 10-12 hetes körül lehet. :)

Bocsi, ez hosszú lett! Köszönöm, ha elolvastátok és a tanácsokat szívesen fogadom! :)

tegnap 21:19
 1/4 anonim válasza:
0%
Nekünk kettő van már 10 éve, télen ha hideg van éjszaka, de néha még délben délután is be vannak engedve a házba, mert rövid a szörük. Családi házban lakunk, így nem kell a kutyát levinni, mert van udvar elkeritve ahol megtudnak lenni, és még futkarozni is tudnak, tanist meg neki az elején mindent amit tudsz, mert később már nehezebb lesz
tegnap 22:20
 2/4 anonim ***** válasza:

Én értem, hogy veszélyes néhány betegség egy oltatlan kölyökkutyára, de mostanában kicsit úgy érzem túlzásba viszik ezt a "ne vidd le" dolgot, pláne olyan kutyáknál, ahol később kezdték az oltási sort, mondjuk mert ismeretlen az előélete és akkor 4-5 hónaposan még nem nevelhető szobatisztaságra, nem vihető kutyák közé. Cipőd talpán is hazavihetsz simán valamit, a legtöbb lakásban nincs hermetikusan elzárva az előszoba a lakás többi részétől, simán odamehet a kiskutya szaglászni. Na mindegy. Nincs a környéketeken olyan hely, ahol nem jár kutya/kevés kutya jár? Oda, vagy - ha van - a saját udvarotokba már leviheted, mert a pelenkáról nehezebb lesz leszoktatni, de nem lehetetlen.

Gyakorlás: minden nap, naponta többször, de elég 5-10 perc.

Kb. annyi órát bír pisilés nélkül, ahány hónapos, tehát a rutint így kell majd felépítened, hogy kialakuljon a szobatisztaság, aztán fokozatosan csökkenteni a napi séták számát. Gondolom most még napi 3x kap enni, most még viheted evés után, aztán később - főleg ha nagy testű lesz - ajánlott átszoktatni, hogy a séta után van kaja, 1x vagy 2x (ha nagy testű és/vagy savasodásra hajlamos a gyomra akkor ajánlott 2x). Kutyaovi és suli ajánlott. Napirend: hát a te napirendedhez kell alkalmazkodnia, dolgozol vagy tanulsz, mikor mész reggel, mikor érsz haza stb. - valami napirend csak van december óta, nem? Napi séta min. 3x, kistestűnél inkább 4x, és energiaszinttől függően az egyik, lehetőleg a délutáni olyan legyen, hogy lefárassza. Reggel kizártnak tartom, hogy te ébredj hamarabb (bár a mi kutyánk szerencsére lusta disznó, de ha mi felébredünk akkor ő is felébred, az más kérdés, hogy van, hogy csak fekszik a helyén, csóvál és "vakard-a-hasam" pózba dobja magát).

tegnap 22:28
 3/4 anonim ***** válasza:
2-es vagyok: nekünk egyébként egy 30 kilós labi-bull keverékünk van, nálunk a reggeli és délutáni séta is kb. 1 óra, a reggeli inkább kevesebb, a délutáni inkább több, de sokmindentől függ. Mivel nem egy kanapékutyánk van, ezért nálunk a séta nem aszfalton andalgás, hanem szabad szimatolás, feladatozás, huzis és dobálós játék, kocogás (sajnos ismét kiújultak a reaktivitási gondjaink, úgyhogy mostanában másik kutyával nem nagyon van játék), 2-3 naponta kifejezetten a lefárasztás a cél, jól megmozgatjuk. Ezen kívül éjjel van még egy eü sétája. Itthon minden séta előtt van szimatolós kereső játék + heti néhányszor egyéb "agyfárasztó" játék (a kutyáknak a szimatolás olyan, mint az embereknél az ilyen logikai játékok, az agyát dolgoztatja, így fárasztja ki, erre mondják, hogy mentálisan is fárasztani kell a kutyát, bár fajtája és egyede válogatja, hogy menniyre igényli). Ezen kívül havonta néhányszor visszük anyósomhoz, aki kertesben lakik, ott mindig nagyon lefárasztjuk és kirándulni is szoktunk menni vele. Régen a Dunához közel laktunk, akkor nyáron min. heti 1x vittük úszni a partra.
tegnap 22:40
 4/4 Gevba válasza:
2-esnek, azért napi 3 séta nem feltétlen kell ha esetleg olyan a napirendje az embernek mint nekem, napi 2x viszem le őket, 2,5 óra és 1,5 órára. Visszatérve a kérdezőhöz, ha idősebb lesz a kutyus és látszik hogy nagy lesz a mozgásigénye akkor a kint töltött idő nagyrészét ne a séta foglalja el hanem az ,hogy vagy fizikálisan vagy akár agyilag dolgozod a kutyád, sok gazdi akinek szétszedi a kutyája a lakást mondja, hogy "dehát én sétáltam vele 2 órát" ez jó is csak a kutya nem fáradt el. Nekem amerikai staffordom van és egy bull tipusú keverékem, 2,5 órás sétából 1,5 óra feladatokkal összeköttetve futtatás, este csak fél órát, az amstaffom minden héten kell vinni 10km+ kiruccanásokra és kutyasuliba keresőzni. Szerintem ne számhoz kösd a kutyasétáltatást, sokkal jobb ha úgy el tudod intézni ,hogy se a kutyát, se magad nem sietteted, ha rengeteg sétára ráerölteted magad akkor nem fogod élvezni, ergo mégha játszol is a kutyával, nem fogsz annyi aktivitást beleadni amit a kutya fog érezni, az hogy felébreszted e a kutyát vagy sem kevés esélyt látok rá hogy befolyásol egy sétát(Nyilván amikor még új a kinti pisiléshez sokszor kell majd kivinned, vagy legalább kiengedned az udvarra)Etetéssel kapcsolatban a 2-es mindent leírt, azt muszáj megerősítenem, hogy séta után adj csak enni a kutyának, ha fárasztva is volt akkor ne rögtön, én egy átlag séta után ha hazaérünk a vizet is megvonom tőlük egy kb 10 percre hogy elkerüljek egy olyan szitut ahol behabsolja az összes vizet a kutya aztán kihányja. A kutyaovi pénzpazarlás, kutyasuliba szerintem is vidd,ha a kutyasulit nem engedheted meg magadnad akkor is légyszi figyelj arra melyik kutyához engeded oda a kutyusod, nem attól jól szocializált hogy mindegyikhez oda akar menni és egy idegen kutya kárt is tehet a tréningben.
tegnap 23:53

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!