Miért vesznek az emberek túltenyésztett kutyákat?
Gondolok itt arra, hogy egy tacskónak olyan rövid a lába hogy szinte leér a hasa, és tömni kell porcerősítővel különben sérvet kap.
Nekünk volt tacskónk, nem tenyészetből hoztuk, egy ismerősünk unalomból megellette a kutyáját. Nos tőle kaptunk egy szukát, aki ugyan nem tudatos tenyésztés eredménye, de 9 évig amikor lakásban éltünk ő is lépcsőzött és egyszer se kapott sérvet. Pedig tagadhatatlanul tacskó megjelenése volt, meg a természete is egy ízig vérig tacsi volt. Amúgy 13 évig élt és az ivartalanításon kívül sose kellett komolyabb allatorvosi beavatkozást csinálni
Most van egy pitbull-labrador keverékünk, guberált kutya, hat hetes kora óta velünk van. Nem viseli meg a kinti lét, és a gyomra is elég jó, a nyershústól se lesz rosszul és a természete is nagyon jó. Kicsit szeleburdi, viszont szeret más kutyákkal játszani, a macskával is elvan...
Nem értem, hogy másoknak miért éri meg egy diszpláziás németjuhászt megvenni 500 ezerért, hogy utána évente kölcsön rá az ember legalább annyit? Vagy amikor megvesz valaki egy francia bulldogot, vagy egy mopszot, milyen lelke lehet egy olyan embernek, akinek azt tetszik, ha egy kutya egy rakás szerencsétlenség. A francia bulldogok többségét azért kell megműteni, mert orrpolipjuk miatt nem jutnak rendesen levegőhöz. A mopszokat pedig sokkal ráncosabbra tenyésztették és ők pedig emiatt nem jutnak levegőhöz. Ez állatkínzás és szerintem az is cinkos aki az ilyen kutyákat megveszi.
Miért van az, hogy néha a felelőtlen gazdik kutyáinak a kölyökei sokkal egészségesebbek, mint a tudatos szelekcióból származó kölykök? És ez ellen miért nem lépnek fel? Oke a szaporítókat se támogatom, de a hivatásos tenyésztők nagyban hozzájárultak, hogy egyes fajtákat teljesen tönkre vágtak. Pl. Bernáthegyi, németjuhász, angol bulldog, tacskó...
"A francia bulldogok többségét azért kell megműteni, mert orrpolipjuk miatt nem jutnak rendesen levegőhöz."
Mielőtt egy témában véleményt fogalmazunk, illik azt körbejárni, mert ez az orrpolipos mondat nem igazán fedi a valóságot.
Azért vesznek az emberek drága kutyát, mert nem akarnak zsákbamacskát és egy szép, kiegyensúlyozott, egészséges családi kedvencet szeretnének. Aztán néha sajnos előfordul, hogy minden igyekezetük ellenére nem így sikerül a dolog. Szerintem egy laikusnak iszonyú nehéz dolga van, ha egy normális kutyát szeretne. Egy jó tenyésztő szerintem nem csak papírt ad a kutyákhoz, hanem normálisan tartja az állományát, minimum egy póráz nélküli sétát tud prezentálni, ha pedig munkakutyát tenyészt, dolgozik a kutyákkal, versenyekre jár és ott sikeresen szerepel. Megcsináltat minden elérhető, a fajtára jellemző szűrést és az eredmények függvényében tervezi a párosításokat. A legfontosabb talán pedig az, hogy képes beismerni, ha egy megtartott kutya mégsem sikerül olyan jól és nem hoz le tőle almot, csak hogy középszerű kölyköket gyártson, ezzel elkerülve az anyagi "veszteséget".
A szaporítóknál szoktak előfordulni az általad is említett problémák.
A felelőtlen Mariska néni besikerült szaporulatai egyáltalán nem biztos, hogy egészségesebbek lesznek, ha nem kerülnek elég messze a kölykök, akár az is előfordulhat, hogy rokonok fedezik be egymást és lőttek is a genetikai variabilitásnak. Menj el egy menhelyre és látni fogod, hogy a keverékek is lehetnek szívbetegek, epilepsziások, fiatalon daganatosak stb.
#12 Ha a tenyésztők annyira egészséges kutyakat tenyésztenek, akkor miért kell a kutyákat havi szinten állatorvoshoz vinni? Miért kell egy tacskót porcerősítővel tömni, miért kell egy németjuhászt egyfolytában figyelni, hogy a diszplaziát még időben kezelni tudják?
Régen miért volt az, hogy egy tacskó hegyen-völgyön tudott futkározni, főleg ha a rókára kellett vadászni? Ma miért nem szabad annyit mozgatni? Miért van az hogy a régen bevált fajtákat nem lehet már használni, mert a testi adottságaik alkalmatlanná teszik őket arra, hogy munka kutyák legyenek? Nem azért van a tenyészet, hogy a fajtát megőrizzék? A jó tulajdonságait tovabb örökítsék? Te felfogod, hogy nem lehet németjuhász kutyákat alkalmazni, mert betegesek?
Mi pont azért beszéltük rá anno aput, hogy tk-s németjuhászt vegyen, mert beteges fajta, úgy gondoltuk, hogy ezzel elkerüljük például a diszpláziát. Jót akartunk. Kapott is egy papírt arról, hogy szűrésen volt a kiskutya. 1 évvel később már állatorvoshoz járkált vele apu emiatt, és amikor rákérdezett a tenyésztőnél, azt mondta, hogy jaaa, hát egy szűrés az nem jelenti azt, hogy nincs ilyen baja. Nem is élt sokáig a kutya, mindig volt valami baja, szószerint mindig.
Én egy vadásztól vettem a vizslámat, csak oltási könyv semmi egyéb, makk egészséges. Majd akkor veszek tenyésztőtől, ha elkezdik nagyon komolyan szigorítani a feltételeket. Kezdő lépésként, minimum diplomához legyen kötve.
#14 na pont ezért guberálok inkább kutyát.
Amúgy az anyát meg az apát kell nézni, hogy milyen a hátuk. Most láttam egy egyenes hátú németjuhászt erős hátsólábakkal. Ritka az ilyen, és nagyon jó volt látni, hogy nincs minden veszve.
"Azért vesznek az emberek drága kutyát, mert nem akarnak zsákbamacskát és egy szép, kiegyensúlyozott, egészséges családi kedvencet szeretnének"
Szeretnének.
Más kérdés, hogy valójában mit kapnak mit kapnak, amire a fentebbi kommentekben is voltak már példák, hogy a törzskönyves kutya sem garancia semmire.
Bekinkelem, a már említett leonbergis videót, ahol a tenyésztő a fajta egészségi állapotáról az mondja, hogy szerinte egészségeseknek mondható, majd rögtön ellent mond magának, azzal, hogy a kutyák várható élettartama 6-10 év, sok az örökletes daganatos betegség a fajtán belül, stb.
Erről nem az adott tenyésztő tehet, de kollektíyan tartanak ott a fajta tenyésztető egyesületek, hogy a szándék sincsen meg a fajtákra jellemző betegsége visszaszorítására, ami komoly tudományos munka lenne, a tenyésztő arról egyedül nem dönthet, de az helyes hozzáállás, hogy egy rövid életű fajtára azt mondják, hogy egészséges?
A leonbergi csak egy példa, a jelenség, ami szomorú, hogy beteggé tenyésztett fajtákat neveznek egészségesnek, ha egy boxer az előírtnál hosszabb orr résszel születik, azt kizárják a tenyésztésből, mert nem felel meg a standardnak, pedig az lehet a hosszabb orrnyereg miatt normálisabban tud lélegezni.
A vadász tacskók sem, hosszú testű, rövid lábú kutyák voltak, a mozgékonyság, ügyesség a túlélésük feltétele volt egykor.
Ja pl a leonbergit is használták mentőkutyának, ma már ezeknek is annyi. Szerintem civil ember, aki átlag életet él, semmi szüksége fajtiszta kutyára. Pont hogy a fogyasztói társadalom kielégítése miatt vágtak tönkre egy rakás fajtát.
Amúgy a tacskó valójában a megszokottnál ugyan hosszabb testű kutya volt, de a lába nem volt annyira rövid, a mellkasa se volt mély, szóval nem voltak ilyen drasztikusan ívelt vonásai, ahogy az arca se volt megnyúlt, sőt szélesebb volt hiszen a rókát el kellett kapnia. Meg már ott is észrevettem ferdehátú egyedeket..nem egészséges, de mégis megveszik.
16, mondjuk tovább is lehetne olvasni a kommentemet, ahol lényegében kifejtem, amit te is írtál.
Direkt fogalmaztam úgy, hogy "szeretnének", mert ez a fő motiváció, csak sajnos nem mindig jön össze. Leírtam azt is, hogy ha úgy futna neki valaki egy alomnak, hogy tudja, hogy az utódok nem fogják jobbítani a fajtát, akkor nem kell azt az almot lehozni, ebből következik, hogy ha egy fajta úgy el van rontva, hogy nem tudok minőséget létrehozni belőle, akkor meg kell hozni a döntést, hogy nem tenyésztem a fajtát. Aki nem így tenyészt, az nem jó tenyésztő a szememben.
Az egész első bekezdés meg arról szól, hogy sajnos a tk nem garancia egy közel tökéletes kutyára, sokkal több kutatómunka, utánajárás szükséges, hogy egy jó kölyköt találj.
Az, hogy egy kutya vadászik, terel, nyájat őriz egy elég jó szelekció, de sajnos, ha az udvar végébe van kikötve, az max az emésztőrendszerre szelektál, hogy a moslék is jó legyen neki az életben maradáshoz. Az ilyen "Bodrik" kölykei már nem biztos, hogy mindig jobbak lesznek, mint a tenyésztős kutyák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!