Elveszíthetem a falkavezér szerepét, ha a kutyám nagyon sokszor velem alszik az ágyamban?
Ez a majom már megint ezzel jön, hogy a falkaelmélet hülyeség. Annak ellenére, hogy a etológusok ezrei, meg kutyatartók milliárdjai a saját szemükkel látják, hogy bizony nem hülyeség.
A farkasok családjában is ugyanúgy működik a rangsor, mint a kutyáknál. A kölykök már rögtön születésükkor elkezdenek harcolni a jobb csecsért, utána nagyobb korukban a rangsor alapján fognak több húst kapni. Felnőtt korukban meg főleg ez határozza meg az életüket.
Kérdező:
Önmagában attól nem fogod elveszíteni a vezérséget, hogy a kutyával alszol. De ha ilyet teszel, akkor jó eséllyel nem vagy amúgy se falkavezér. (A kutya feltehetőleg saját elhatározásból szokott oda melléd, mert nem tudtad leküldeni.)
#4 A nagy aLfAhÍm az apa, a társa meg az anya. A falka többi tagja a kölykeik - valamelyik a fakkában marad egy vagy több évig, hogy segítsen a következő alom gondozásában, illetve csapatban eleve könnyebb vadászni.
Igen, lehet hogy az erősebb tag többet ehet - olyasmi, mint amikor a bátyád lenyúlja a csokidat.
De attól függetlenül ez egy család, nem valami osztag.
4.
A kutya akkor alszik velem, amikor megengedem neki.
Egyéb esetben a saját ágyában tölti az éjszakát.
Kérdező, kutya vagy? Vagy farkas? Te a családoddal falkában élsz? Szerinted a kutyád olyan ostoba, hogy azt hiszi ti egy fajba tartoztok?
A kutyák egymás közt nem élnek falkában! Megnézed a kóbor kutyákat, elvadult kutya csapatokat, nincs falka. És ahogy fentebb írták, a farkasnál sincs meg az a fajta "alfavezér" baromság, amit anno a frusztrált, fogságban tartott farkasoknál megfigyeltek mesterséges körülmények közt.
A szüleim kutyája kihisztizte magának, hogy az ágyukban aludhasson, velük. Igazi kis sunyi dög (imádom amúgy nagyon). Neki apám a minden. Utána jövünk mi a tesoimmal. És csak utána anya. Valamiért ránk jobban hallgat, mint anyura, pedig anya az, aki a legtöbb időt van vele, mi már elköltözünk, kb 2 hetente járunk haza.
Na de a lényeg. A kutyus (5 éves labrador keverék) igazi kis sunyi. Ha úgy van vele, hogy neki haszna lesz a dologból, akkor szót fogad. Ha úgy gondolja, hogy most csak főnökösködünk, tesz a fejünkre. Pedig nevelve van, foglalkozva vele , apa éveken át vitte kutyasuliba is. Ott mindig egy szóra megcsinált mindent, aztán itthon...
Igazi macskatermészet :D
Én már feladtam, hogy lekövessem az épp aktuális kutya-ember viszonyt megjelölő szavak változását :)
Nálam ágyban alszanak és egész jól viselkednek, tudom őket tiltani, póráz nélkül sokszor már nem is szólok és úgy sem mennek el vadra stb.
Szerintem inkább az van az ágyban alvás (meg egyáltalán az életteredbe beengedés) és elszemtelenedés között, hogy így közelebb kerül hozzád a kutya, emiatt nagyobb empátiával leszel iránta, több dolgot elnézel neki, kevésbé tartatod be vele a határokat és nem lesznek következményei a szabályszegéseinek, ezért ha nem úgy ítéli meg a pillanatnyi érdekét, akkor nem fogja az csinálni, amit kérsz tőle.
Szóval, ha ezt tudod magadban tisztázni és meg tudod magad erőltetni, hogy következetes maradj, akkor nyugodtan aludhat veled a kutya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!