Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Megváltozik-e a kutyám viselke...

Megváltozik-e a kutyám viselkedése ivartalanítás után?

Figyelt kérdés

Van egy lassan 11 hónapos kan kutyám.

Egy nagyon játékos, pozitív személyiségű kiskutya, imád mozogni, nagyon bújós is.

Van egy kandúr cicánk is, nála ivartalanítás után semmi változást nem tapasztaltam, de úgy gondolom egy kutyánál másabb lehet.

Fog változni valamit? Félek hogy ivartalanítás után egy teljesen másik kutyát kapok vissza.

Igazából a kérdéseket megelőzve, azért döntöttünk az ivartalanítás mellett, mert gyakran jelölget a házban is, a szomszéd kutya miatt tépi a kerítést, és sokat nem vagyunk itthon hétvégenként, magunkkal szeretnénk vinni hogy ne legyen ilyen sokat egyedül, ott ahova vinnénk pedig idős szuka kutya van, aki még mindig szokott tüzelni, és nem szeretnénk balesetet belőle.

Előre is köszönöm a válaszokat😊

nov. 26. 10:58
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

#10 a dominancia nem egyenlő a nemi hormonokkal. Ivartalanított kutya is lehet kőkeményen domináns, és ivaros is lehet teljesen alárendelt. Az, hogy miért javasolják ilyen esetben, azt nem tudom, mert a domináns ivartalan kutya is hágó mozdulatot tesz. Az ivartalanítás arra jó, hogy nem szaporítják feleslegesen a kutyát, így is tele vannak a menhelyek, illetve egy rakat betegséget megelőz.

Hátránya van az ivartalanításnak, mégpedig ha korán végzik el. Manapság javasolják, hogy minél előbb, akár 4-6 hónapos korban csinálják meg. Ez társasági kutyáknál, hobbikutyánál oké, de munkakutyánál például hátrány, mert kölyök marad a kutya felfogásban, ezért a munkakutyáknál ivarzás után javasolt.

nov. 26. 23:28
 12/16 anonim ***** válasza:

11: én sem írtam, hogy nemi hormonok=dominancia, írtam, hogy az enyém ivarosan sem volt domináns viselkedésre hajlamos, de nem is jelezte minden lehetséges módon az alárendeltségét. És igen, én is ismerek dominanciára hajlamos ivartalanított kutyát. De ettől még az bizonyított, hogy a hormonok hatással vannak a kutya társas viselkedésére (is). Te is írod, hogy a felfogása is változik. Ráadásul - ahogy előttem is írták - nem csak a here termel tesztoszteront és az ivartalanítás nem csak herélést jelenthet (az én esetemben szuka kutyáról van szó), úgyhogy nem egyszerű a képlet.

Nagy testű kutyánál is kérdéses, hogy ivarérés előtt vagy után a jobb, mert a növekedésbe belezavarhat. Szuka kutyánál szerintem tipikusan a melyik kezemet harapjam dilemma, mert az emlődaganatok miatt meg a tüzelés előtti a jobb, más - ritkább - daganatok miatt meg az azutáni.

nov. 27. 15:23
 13/16 anonim ***** válasza:
60%

10!

Pont a hátrányok miatt kell vagy régi állatorvosi tankönyveket,vagy külföldi szakcikkeket olvasni.

Én pl mérlegeltem a dolgokat,és nem ivartalaníttattam a kan kutyámat pont a várható hátrányok miatt.

15 évet élt probléma nélkül. Nem lett rákos,semmi baja nem volt. Mint ahogy itt előadják...

Tekintsék már a felnőttet felnőttnek...

Kölyköt nem nemzett.

nov. 27. 15:23
 14/16 anonim válasza:
Fiú kutyák nyugodtabbak és kevésbé elcsavargósak lesznek ivartalanítás után.
dec. 31. 13:49
 15/16 anonim ***** válasza:

14!

13 vagyok. Az én kutyám pl sosem csavargott el a 15 év alatt. Ki se tudott menni az udvarról.

Ha lemozgattam megfelelően, nyugodt volt.

Ez ivartalanul sem lehetett volna jobb.

dec. 31. 15:04
 16/16 anonim válasza:

15!

Nekem sosem volt kankutyám, ismerőseim megfigyeléseiből származik az infóm.

dec. 31. 15:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!