Megváltozik-e a kutyám viselkedése ivartalanítás után?
Van egy lassan 11 hónapos kan kutyám.
Egy nagyon játékos, pozitív személyiségű kiskutya, imád mozogni, nagyon bújós is.
Van egy kandúr cicánk is, nála ivartalanítás után semmi változást nem tapasztaltam, de úgy gondolom egy kutyánál másabb lehet.
Fog változni valamit? Félek hogy ivartalanítás után egy teljesen másik kutyát kapok vissza.
Igazából a kérdéseket megelőzve, azért döntöttünk az ivartalanítás mellett, mert gyakran jelölget a házban is, a szomszéd kutya miatt tépi a kerítést, és sokat nem vagyunk itthon hétvégenként, magunkkal szeretnénk vinni hogy ne legyen ilyen sokat egyedül, ott ahova vinnénk pedig idős szuka kutya van, aki még mindig szokott tüzelni, és nem szeretnénk balesetet belőle.
Előre is köszönöm a válaszokat😊
Az ivartalanítás jó dolog, nem csak a nemkívánt szaporulat, jelölgetés miatt, de sok betegség is megelőzhető!
Nekem 3 ivartalan fiú kutyusom van, nem változott egyiknek sem meg a személyisége. Önkénteskedek egy menhelyen, ott sem volt semmi gyökeres változás, néhány erősebb kan nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lett ivartalanítás után
Én kb semmilyen változást nem tapasztaltam, se az 5 évesen ivartalanított kanomnál, se az 1 év körül ivartalanítottnál.
2-3 éves korukra a kutyák alapból le szoktak nyugodni, kevésbé lesznek játékosak. Aztán 7-9 év körül megint szokott lenni egy változás az aktivitásban. Persze ez sem egytényezős dolog, függ attól is, hogy mit hoz magával a kutya genetikailag, a gazda hogy kezeli (ami nem feltétlen tudatos), mennyire jutalmazza a nyugodt viselkedést, mennyire az izgatottat vagy hogyan építgeti a különféle motivációit a kutyának és még sorolhatnánk napestig.
6: Ha nincs köze az ivartalanításnak a dominanciához, akkor miért szokták itt egyből ezt javasolni például a másokat - nem szaporodási célból - hágó kutyák gazdáinak? Az ivartalanítás befolyásolja a nemi hormonok termelését, a nemi hormonok pedig a viselkedést.
Le mertem írni a tapasztalatomat, ami nem teljesen pozitív, erre jött a lepontozás. Ez csak azért gond, mert jellemzi az itthoni helyzetet. Nagyon nehéz megbízható, árnyalt leírást találni magyarul az ivartalanításról. Mindenhol csak az megy, hogy csupa előny, (szinte) semmi hátrány, ami torz. Ha valaki már elég felnőtt ahhoz, hogy ilyen döntést hozhasson egy másik élőlényről, akkor tekintsék már annyira felnőttnek, hogy nem sunnyognak a hátrányokról! Ezzel nem azt mondom, hogy hülyeség ivartalanítani, mert nem az. De amikor nekem kellett döntést hoznom erről, leginkább az időpontjáról, mert az valószínű volt, hogy ivartalaníttatni fogom, akkor a végén már külföldi szakcikkeket túrtam kínomban, annyira torzítottak az egyik irányba a hazai infók. (5-ös vagyok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!