Mit tegyek ha reaktív a kutyám?
Van egy 4éves havanese kutyám, és sajnos elmaradt a kölyökkori szocializálása. Kérlek ne kezdjetek el támadni, akkor még nagyon nem értettem a kutyákhoz, és nagyon bánom, hogy nem olvastam utánna jobban:(
Nagyon nem szereti a kutyákat, séta közben ha meglát egyet akkor agresszíven elkezd ugatni. Valamikor csak morog, de olyan is van amikor nem támad. Amikor nyaralni voltunk, sokat sétáltunk vele, és ugye rengeteg kutyával találkozott, megszokta őket és nem ugatott csak kicsit félt. Bizonyos fajtákat (spicc, uszkár) kifejezetten szeret. Nagyon szeretnék változtatni ezen és tudom, hogy nehéz lesz mert már nem kölyök.Elég kiszámíthatatlan kutyus, de aranyos, bújós emberekkel és imád tanulni. Bármi tanács,tipp? Mindent megköszönök!
Ha azt mondod, hogy miutan megszokta a kutyakat nem ugatott, akkor tok egyszeru a sztori.
Naponta el kell vinni setalni, akar tobbszor is forgalmas helyre aztan ennyi, majd megszokja.
Jutalmazd kajaval minden esetben, amikor nyugodt es nem ugat.
Egy cipőben járunk, csak én németjuhásszal. :)
Sokféle tréner sokféle módszerrel próbálkozik - én magam részéről a pozitív nevelésben hiszek, nekünk ez vált be.
Azt azért szem előtt kell tartanod, hogy mint mindenkinek, a kutyának is lehet rossz vagy jó napja - az enyém is van, hogy pöccen mindenre, de szerencsére ez már ritka.
Ahonnan a helyedben indulnék az az, hogy megnézném, mennyire reaktív - mennyire messze van az a táv, ahol a másik kutyát látva még nem reagál. Kezdetben ezt a távot kell tartanod minden kutyától. Hagyni, hogy lássa, és dícsérni, ha _nem_ reagál. Ha ránéz a másik kutyára, de nem tesz semmit, laphatja a jutalomfalatot. Olyan formában is, hogy csak egy padon ültök, a sétálóúttól jó messze - de az még jobb, ha engedelmességi vagy ügyességi feladatokat csináltatsz vele. (Hozzám, lábhoz, ül, hozd, stb.)
Nekem az bevált pl., h megtanítottam neki azt a vezényszót, hogy "figyelj". Olyankor nem kell odajönnie, csak egyből rámnéznie - ez olyankor jön jól, ha pl közeledik az utca másik oldalán egy másik kutya és látod, hogy egyre feszültebb a tiéd, olyankor mondhatod neki h "figyelj" - rádnéz, kapja a falatot és elindultok a másik irányba.
Ha már a távolból jól megy ez a nyugisság, akkor lehet lassan és fokozatosan csökkenteni a távot. Fontos, h ha a kezdeti időszakban szembejön egy kutya - feszülni látszik a tiéd, akkor fordulj sarkon és menj az ellenkező irányba, kikerülve az érkező kutyát. Igen, hülyén néz ki az elején, hogy "menekülsz", de idővel meg fog térülni!
Érdemes emellett keresni kiegyensúlyozott (!) kutyapajtikat, akikkel játszhat - illetve akikkel elmehettek mint egy falka, sétálni. Akár 2-3 kutyával is. Nagyon-nagyon sokat számít, ha látja a kutyád, hogy kell(ene) viselkedni és nem nagy dolog, ha szembejön valaki.
Később, ha az utcán melletted jön szembe egy kutya, a figyeljjel ugyanígy el tudod terelni a figyelmét, csak folyamatosan kell csinálni.
Persze - fontos ehhez h kajamotivált legyen a kutyusod. Ha játék vagy dícséretmotivált az is jó, csak akkor az a jutalom, nem a falat.
Valamint: a fáradt kutya a jó kutya. Érdemes kicsit lefárasztani, zsinóros labdával futtatni, akármi, mielőtt ilyen gyakorlósétára mentek. Az enyém legalábbis sokkal kevésbé reaktív,egy hosszabb réti séta után.
Számíts rá, hogy lesznek visszaesések, ha pl. egy agresszív, pórázon ráacsarkodó kutyával találkoztok - ez ilyen sajnos. Van, hogy utána már minden kutyára pöccenni fog, mégha a másik békés is.
Nehéz a reaktív kutyákkal, hosszú az út, de megéri! A titeket leszólókkal meg ne foglalkozz - amíg nem volt reaktív kutyám, én sem tudtam, hogy ez ilyen és h _ennyire_ ilyen tud lenni.
A mi kutyánk most 5 éves, de már szépen elsétál bármilyen kutya mellett. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!