Miért mondják sokan, hogy a kutya akadály versenyeket állatkínzásnak kéne minősíteni?
Nem egy embertől hallottam már ezt, a közvetlen környezetemben is. Én ezzel nem igazán értek egyet, legalább is amíg egészséges keretek között zajlik és a kutya is élvezi.
Ezek a versenyek és azokra való felkészülések leginkább a nagy mozgás igényű kutyáknak a jó, amik egyaránt igénylik a fizikai és szellemi lefárasztást. Vannak kutyafajták amik nem való természetesen, pl dán-dog meg hasonlók, de pl egy retriver, border collie, németjuhász, roti, de még egy cane corso is tökéletes elfoglaltságnak találhat egy ilyen versenyt.
Hmm ilyet én még nem hallottam.
Gondolom több kiindulópontja lehet ennek a gondolatmenetnek:
- a lóversenyzés állatvédelmi aggályait emeli át ebbe a szakágba
- mivel előfordulnak sérülésnek, vannak kifejezetten agilityben gyakori kórformák, amik akár maradandó károsodással is járhatnak, felmerülhet egyesekben a kérdés, hogy megéri-e
- extrém nézőpontokból az állathasználat, az állattartásból származó jövedelem (amit mondjuk egyes versenyek díjaiban látnak a kívülállók) teljes mértékben erkölcstelen és az állat kárára van
Persze a fentiek érvek mindegyike vagy könnyen, vagy nehezebben megdönthető (szerintem), és a kontra oldalon is vannak még bőven érvek (bizonyos fajták mentális és fizikai igényeinek kielégítése, kutya-gazda kapcsolat pozitív támogatása, egészség-megőrzés része a mozgás stb.).
Illetve alapvetően sokmindenre igaz, hogy "normális kereteken belül" okés, illetve "mindennek van kockázata".
Szerintem panelba gyereket vállalni kínzás. Tiltsuk be a városi gyerekvállalást!
Kb ennyi értelme van annak is, amit az ismerőseid mondanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!