Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Most akkor hazánkban legális...

Most akkor hazánkban legális a kupírozás?

Figyelt kérdés
Pl. Dobermannokon?!? Magyarán elvégzik a farok és fülvágást bármelyik állatorvosi klinikán? ÉS mégegy: KB(!) A farok vágás mennyibe kerül? És a fül vágás, s igazítás -a keresztbe fém(?) ruddal- mennyibe kerül? Köszönöm.
2010. nov. 4. 14:26
 1/9 anonim ***** válasza:
Én úgy tudtam már nem csinálnak ilyet, de javítsatok ki ha tévedek...
2010. nov. 4. 14:32
 2/9 anonim ***** válasza:
0%

Hát hosszas érdeklődés után elvállalja 1 magán klinika az biztos. A pénz megold mindent végülis.

Csak vigyázni kell nehogy az legyen h bementek 1klinikára érdeklődtök és percek múlva meg jön a rendőr értetek.

A bevatkozás úgy 60-80e ft-ra tehető. Ismerősöm 73ért csináltatta meg a kutyájának.

A fül korrigálásról nem tudok mondani semmit

18/F

2010. nov. 4. 14:32
 3/9 anonim ***** válasza:
74%

Persze, rendőrt hívnak...

Legális, ha a fajta standardban benne van a kupírozott fül, farok. PL. a dobermann is ilyen. Bármelyik állatorvos megcsinálja. A farokvágást pár naposan szokták, a fülvágást kb. 2-3 hónapos korig (de ebben nem vagyok biztos). Az árak nagyon változóak. A 60-80 eléggé irreális, nem tudom hol csinálta az ismerősöd, de ennyire nem kell számítani normál esetben. Inkább 20-30 körül.

2010. nov. 4. 15:16
 4/9 anonim ***** válasza:
Ha a fajtastandard "megköveteli", akkor legális. A farokvágást, maximum 2-3 napos korig végzi állatorvos(!). A fülvágást maximum 12 hetes korig illenék megejteni. Ez kb 15-25ezer forint, orvosa válogatja. A 60-80 ezer forintot irreálisan soknak tartom.
2010. nov. 4. 15:42
 5/9 anonim ***** válasza:

[link]

A Magyar Állatorvosi Kamara országos Szakmai Továbbképzési

Oktatási Bizottságának ajánlása az ebeken gyógyászati és

kozmetikai célból végzett fül-, illetve farok-vágásról

2010. nov. 4. 16:23
 6/9 anonim ***** válasza:
7%

Minek még egy ilyen kérdés?

Ha az előzőt elolvastad, akkor ide más válaszokat vársz?

A neked tetszőt?

Akkor miért kérdezel, ha csak olyan választ vársz, amit remélsz?

Ez állatkínzás (nem a műtét, hanem maga a csonkolás) amit semmilyen fajtajelleg nem indokol.

A fajtajelleget az ember találja ki, sokszor az állat életminőségének rovására.

Akinek van lelke hozzá, csinálja, akinek nincs, az nem.

Ez ilyen egyszerű.

2010. nov. 4. 17:40
 7/9 anonim ***** válasza:
0%

Én legalábbis semmit nem tennék a kutyám csonkolásáért akkor sem, ha a törvény engedélyezné.

De vannak, akik megteszik akkor is, ha a törvény tiltja.

Az emberségtől függ minden!

2010. nov. 4. 17:41
 8/9 picwiw ***** válasza:
Érdekes az a link, amit olvastam. A pireneusi hegyikutyánál pl: nem említi a farkasköröm vágásának tilalmát. Pedig ha levágják, akkor az kiállításról kizáró ok. A német dognál pedig nem értem, hogy miért nem lehet kupírozni a fület. Az a hatalmas fül, ha nincsen kupírozva csak állandóan begyullad. Ezért érdemes már kölyök korban kupírozni, mert így a kutyának nem okoz szenvedést. Én úgy gondolom, hogy nem véletlen kupíroznak bizonyos fajtákat. Nem értem az esztétikai, illetve orvosi indokkal történő megkülönböztetést sem. Hiszen nevezhetjük esztétikainak egy dog kupírozását, hiszen mikor még kölyök és egyszer sem gyulladt be a füle, okkal mondhatják rá, hogy esztétikai. Viszont mi van ilyenkor azzal, hogy megelőzés miatt kupíroztat az ember? Hiszen (tapasztalatból mondom) ha nincsen kupírozva később gond lesz vele.
2012. febr. 4. 05:26
 9/9 picwiw ***** válasza:
Amit még elfelejtettem. Az orvosok orrba-szájba kapkodják le a farkaskörmöket, az olyan fajtákról ahol az FCI standard nem írja elő, hogy kötelezően lennie kell. Akkor az mi? Ugyanúgy csonkolás és mégis engedélyezett, hiszen a kutya érdekében történik. Azoknál a kutyáknál, amiknél nem előírás általában csak gondot okoz, beszakad, fájdalmas. Nem értem azokat az embereket, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ez kínzás az állatnak stb. Szerintem nagyobb kínzás ha a kutyán marad a farkasköröm és beszakad neki, és akkor kell levágni. Nekem pireneusi hegyikutyám van, nála FCI szerint tilos eltávolítani a farkaskörmöket,dupla van mind a két mancsán. De nála nem is kell, mert teljesen más a farkasköröm szerkezet mint egy más fajtánál. 2 külön lábujj van hozzá és masszívan ott van a kutya lábán. De nézzünk meg egy vizslát farkaskörmökkel. Fut 2 kört és leszakad. Akkor nem egyszerűbb ezt megelőzni? Mert szerintem igen...
2012. febr. 4. 05:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!