Mit csináljak egy reaktív, 8 hónapos, szuka border collie-val?
Rengeteget kirándulunk vele hegyeken, mezőkön, erdőben, illetve a belvárosban is szoktunk sétálni. Az előbbieknél póráz nélkül, hogy tudjon szaladgálni. Nem értjük, hogy miért van az, hogyha jön szemben egy ember, akkor egyszer megugatja, egyszer teljesen ignorálja és szaglászik. Mitől függ? Sokszor kellemetlen helyzetbe hoz ezzel minket. Nyilván megijednek az emberek sokszor, hogy random elkezd ugatni, aztán barátságosan üdvözli őket, felugrik stb. Mi a teendő?
Járunk magánórákra, foglalkozunk vele, szóval mentálisan le van fárasztva. Nem értem, hogy mi lehet a gond.
Tudom, hogy a törvényben az van, hogy kutyát csak pórázon. Nekem az a véleményem, hogy ez betarthatatlan, különben nem tudom hogy lemozgatni a kutyát. Még mielőtt bárki is mondaná a futtatót. Hiába engedem be, áll egy helyben, nem csinál semmit, várja, hogy történjen valami. Szüksége van arra, hogy haladjunk együtt előre. Bicikli mellett ugyanúgy szabályellenes vezetni, szóval Magyarországon nem tudom, hogy hogy gondolják, hogy kéne megoldani a lemozgatást anélkül, hogy szabályt szegnénk.. Szóval kénytelenek vagyunk.
8 hónapos, még csak most fog jönni a "java". Kezdi a kamaszkort, próbálgatja a határait, majd úgy kb 2-3 éves kora körül talán benő a feje lágya.
Az enyém most lesz 3, most már egyre többször tudom azt mondani, hogy látszik a nevelés eredménye. Fél éves koráig egy álom volt, akkor is akaratos, kíváncsi volt, de még irányítható. Utána kezdődött a pokol. A sok népszerű, csak pozitív megerősítést hirdető nevelés nálunk kuka. Erőteljes letiltás mindenről. Erdőben volt hogy fadarabokat hajigáltam mellé (már látom ahogy kapom érte a beszólásokat :D), igenis fel kellett emelnem a hangom és mindig 2 lépéssel előtte járnom fejben, hogy még azelőtt letiltsam, mielőtt megtörténne a nem kívánt cselekedet. Másképp magasról tojt a fejemre.
Szóval sok-sok türelem és kitartás Kérdező, folyamatos következetes közbelépés, reagálás. Teremts meg a szituációkat és időben tiltsd le. A most következő pár hónap nem a nyugodt andalgásokról fognak szólni az erdőben, az majd 1-2 év múlva lesz, mikor beérik a kitartás gyümölcse.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!