Mit csináljak egy reaktív, 8 hónapos, szuka border collie-val?
Rengeteget kirándulunk vele hegyeken, mezőkön, erdőben, illetve a belvárosban is szoktunk sétálni. Az előbbieknél póráz nélkül, hogy tudjon szaladgálni. Nem értjük, hogy miért van az, hogyha jön szemben egy ember, akkor egyszer megugatja, egyszer teljesen ignorálja és szaglászik. Mitől függ? Sokszor kellemetlen helyzetbe hoz ezzel minket. Nyilván megijednek az emberek sokszor, hogy random elkezd ugatni, aztán barátságosan üdvözli őket, felugrik stb. Mi a teendő?
Járunk magánórákra, foglalkozunk vele, szóval mentálisan le van fárasztva. Nem értem, hogy mi lehet a gond.
Tudom, hogy a törvényben az van, hogy kutyát csak pórázon. Nekem az a véleményem, hogy ez betarthatatlan, különben nem tudom hogy lemozgatni a kutyát. Még mielőtt bárki is mondaná a futtatót. Hiába engedem be, áll egy helyben, nem csinál semmit, várja, hogy történjen valami. Szüksége van arra, hogy haladjunk együtt előre. Bicikli mellett ugyanúgy szabályellenes vezetni, szóval Magyarországon nem tudom, hogy hogy gondolják, hogy kéne megoldani a lemozgatást anélkül, hogy szabályt szegnénk.. Szóval kénytelenek vagyunk.
De nem akkor szólj rá mikor már odamegy vagy elkezd valamit csinálni, hanem még mielőtt. Ha meglátsz valaki már szólni kell neki, hogy melletted legyen. Ráteszed a pórázt és kész.
Másrészt meg ne olyan helyre menj ahol 30 ember van, ha a cél a kutya fárasztása.
Attól mert nem értesz egyet a törvénnyel még annak van igaza! És jó okkal hidd el.
Azt se felejtsük el, hogy erdőben póráz nélkül kilőhetik.
Pórázon sétálva is dolgozhat a kutya. Az is fárasztja, ha mentálisan dolgozik.
Ha szerinted csak póráz nélkül tudod lemozgatni a kutyát, akkor az probléma.
Egyébként a kérdésre a válasz is a póráz. Még fiatal a kutya, most fog kamaszodni, a nevelés elején jártok. Úgy tudsz ignoráns kutyát nevelni, ha odafigyelsz minden rezdülésére és egyből reagálsz, amikor kell. Ezt pórázzal tudod megtenni, amikor megláttok valakit, akihez menne oda, letiltod. Ez nem megy, ha a kutya előbb odamegy, majd behívod, mert előtte nem tiltottad a cselekvést.
Kivagyok ettől, hogy csak póráz nélkül tudod lefarasztani, mert nem igaz. Neked nyilván egyszerű, hogy ő lefarasztja magát, te meg 0 energiát belerakva setalgatsz valamerre. Ezer meg egy módja van a pórázon farasztasnak, nyilván az a bajod, hogy akkor a kutyával is foglalkozni kéne. Azt meg kötve hiszem, hogy jár suliba meg trenerhez, akkor nem itt kérdezősködnél.
Nem, nincs behívása. Ha egy emberről nem tudod lehívni, akkor gondolom nem megy se kutyáról, vadról meg pláne nem.
Tegyél rá egy flexit vagy egy hosszú pórázt, és vidd azzal.
Főleg, ha ilyen a kutyád, tegyél rá pórázt. Van 10 méteres, 15 méteres. Ne kifogásokat keress, hanem megoldást. Főleg, hogy ugat, meg ugrál a kutyád. Én is kutyás vagyok, de azért na, ne ugráljon már rám mindenféle idegen kutya.
Keress egy kutyatrénert, aki reaktív kutyákkal foglalkozik. Ne te próbáld megoldani, mert csak rontasz a helyzeten.
Aztán egyszer csak szembe jön egy pórázon lévő faszább kutya, akihez szintén odaszalad a tied, és az jól meg is tépi a bunkósága miatt. Ezt akarod?
Légy felelősségteljes, rakd pórázra ha más is van a közeletekben! Egyből meg is oldódik a problémád…
Olyan gusztustalan emberek vannak itt gyakorin. Kérdez valamit az ember, és passzív agresszívan válaszolnak vagy szintén p. a. visszakérdeznek vagy meghazudtolnak, rossz gazdának tutulálnak. Gondolom ti mindent olyan tökéletesen csináltok… Én legalább érdeklődöm. Elég bántó tud lenni ez a feltételezés, hogy én nem akarok foglalkozni a kutyával meg biztos akkor már trénerhez sem járok. Sajnállak titeket, de komolyan, ha egy idegenen kell anonim levezetni a feszültséget, akkor vajon milyen életetek lehet..
Tisztelet a kivételnek, aki képes volt normális hangnemben válaszolni, és nekik köszönöm. A trénert is meg fogom kérdezni, de kíváncsi voltam az ötletekre itt is, bár ne lettem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!