Mit csináljak egy reaktív, 8 hónapos, szuka border collie-val?
Rengeteget kirándulunk vele hegyeken, mezőkön, erdőben, illetve a belvárosban is szoktunk sétálni. Az előbbieknél póráz nélkül, hogy tudjon szaladgálni. Nem értjük, hogy miért van az, hogyha jön szemben egy ember, akkor egyszer megugatja, egyszer teljesen ignorálja és szaglászik. Mitől függ? Sokszor kellemetlen helyzetbe hoz ezzel minket. Nyilván megijednek az emberek sokszor, hogy random elkezd ugatni, aztán barátságosan üdvözli őket, felugrik stb. Mi a teendő?
Járunk magánórákra, foglalkozunk vele, szóval mentálisan le van fárasztva. Nem értem, hogy mi lehet a gond.
Tudom, hogy a törvényben az van, hogy kutyát csak pórázon. Nekem az a véleményem, hogy ez betarthatatlan, különben nem tudom hogy lemozgatni a kutyát. Még mielőtt bárki is mondaná a futtatót. Hiába engedem be, áll egy helyben, nem csinál semmit, várja, hogy történjen valami. Szüksége van arra, hogy haladjunk együtt előre. Bicikli mellett ugyanúgy szabályellenes vezetni, szóval Magyarországon nem tudom, hogy hogy gondolják, hogy kéne megoldani a lemozgatást anélkül, hogy szabályt szegnénk.. Szóval kénytelenek vagyunk.
A legtöbb válasz kifejezetten visszafogott és objektív volt, te veszed támadásnak, hogy rávilágítunk arra, hogy nem vagy felelős állattartó. Ebből ered a saját belső frusztrációd.
De semmi gond, ezen most még bőven tudsz változtatni.
Azért vezetjük le rajtad a feszültséget mert nap mint nap találkozunk ilyen gyökerekkel. Akik póráz nélkül sétáltatnak, de basznak behívni a kutyát ha jön bárki. Képzeld, az enyémeket magam mellé hívom és fektetem, amíg nem megy el a szembe jövő, rá se hederitenek. Ennek kéne az alapnak lennie. Ja, hogy ehhez tanítani, napi több órát treningezni kell hónapokig -évekig, képzeld igen.
Igaza van az egyik válaszolónak, majd ha egy olyan kutyahoz szalad oda, aki megtépi vagy egy olyan emberhez, aki nem bírja, ha a random kutya ráugrál és felrúgja vagy paprika sprayvel lefújja, majd akkor talán sikerül porazra tenni.
Könyörgöm, egy olyan fajtarol beszélünk, akinek a lételeme, hogy a gazda kívánságát lesse, nehéz ennél együttműködőbb kutyát találni. És még ezt se sikerült megnevelni, elvileg tréner és kutyasuli segítségével sem. Ne nevetess már.
Volt egyszer egy barátom aki télen mindig acélbetétesbe járt, és amikor egy kutya neki szaladt (ugyanaz a szitu mint amit te csinálsz), úgy oldalba rúgta hogy eltört a bordája.
Hát nyilván sajnálja az ember a kutyát, viszont igazán nem a kutya érdemelte volna meg, mert nem az ő hibája hogy nem volt megnevelve és szabadon volt.
A kérdés tehát (hátha sikerül felfogni)=> hogy érjem el azt, hogy póráz nélkül ignorálja a többieket, és csak a saját dolgával foglalkozzon, szaglásszon stb.?
Azt én is tudom, hogy behívom, és akkor lefektetem meg megvárjuk, amíg elmennek. Én nem erre vagyok kíváncsi, hanem a fentire.
Segítek, mert látom nem megy, durva, hogyha elvileg neked is megy a behívás és fektetes, amíg el nem megy melletted, akkor hogyhogy felugrál és megugat vadidegeneket....
Na most. Előző nap jó, ha nem kap, vagy csak kevesebb kajat. Fogod, kikészíted a napi kajáját. Aztán napi 3-4 alkalommal elmentek sétálni 15-20-25 percre. Minél többször, annál jobb, és inkább kevesebb időre. Veszel egy hosszú pórázt (kezdetben szerintem 5 méter, de attól is függ, hogy milyen környezetben akarod használni), kerestek egy kietlen, minél kevesebb ingerrel rendelkező területet. Setaltok, setaltok, egyszer csak behivod. Ekkor már legyen a kezedben pár szem táp, vagy értékes jutalomfalat (nálunk pl a főtt csirkemáj vált be). Szóltál neki, ha jön egyből (nem nézelődik még 20 másodpercig, nem tesz még egy kört és csak utána megy hozzád) leül/megállt melletted, rád néz, kaphat jutit. Utána nem hagyod, hogy egyből menjen kaja után az útjára, hanem amíg nem engeded ki, addig melletted kell maradnia. Eközben akár pozíciókat is gyakorolhatsz vele. Ül, fekszik, lábhoz, középre, amit akarsz. Ha 1-1 dolgot helyesen végrehajt, megint jutalmazod. Ha már engeded, hogy menjen, akkor kitalálsz erre is egy kiengedő szót, mondjuk azt hogy ,,Mehetsz!". Ilyenkor távolodik el tőled, szaglaszik, ás, amit akar. Barmennyiszer, amikor magától, hívás nélkül becsekkol, szintén jutalmat kap.
Na ha ez már megy ingerszegeny környezetben, akkor lehet emelni a nehézségen, de mindig csak egy kicsit. Szóval ha ez már jól megy, utána ne egyből a város főtere legyen a következő helyszín. Gyakorolj kutyas, macskás, emberes, lovas, belvárosi részeken is, minél több ingerrel találkozzon. Ha jön szembe egy ember, az legyen az elvárt, hogy egyből visszamenjen hozzád. Ezt úgy éred el, hogy bármilyen ilyen esetben behivod, nem hagyod, hogy rákattanjon az ingerre, megugassa. Tehát nem egyből úgy kezded, hogy az 50 centiméter széles járdán szembejön egy ovis csoport, te meg próbálsz valamit elérni a kutyával, hanem először csak azt gyakorold, hogy mondjuk a túloldalon elhaladó emberre ne reagáljon, így noveld tovább az ingert. Ha kell, rakd feladatba és mindig azt jutalmazd, ha rád figyel.
Röviden tömören ennyi, és akkor tessék, kaptál egy szerinted hasznos választ is.
Egyébként minden alkalommal, amikor hagyod, hogy megugasson, odmenjen, felugorjon valakire, annál többször fogja csinálni.
Nem is tudom hol kezdjem...
MIELŐTT egy border collie kölyköt bevállaltál át kellett volna gondolni, hogyan és HOL tudod majd lefárasztani úgy, hogy sem a kutya, sem mások épségét nem veszélyezteted. Nem tudom merre laktok, de Bp-en több lehetőség is van LEGÁLISAN póráz nélkül sétáltatni, futtatni, lemozgatni + több helyen lehet bérelni zárt pályát, lehet vinni úsztatni stb. De ha már erdőbe viszed akkor vedd a fáradtságot és keress NEM népszerű helyszínt, és ott engedd el, ez magadtól nem jut eszedbe? Ehhez kapcsolódóan az megvan, hogy erdőben-mezőn a vadász kilőheti ha nem pórázon van? És ez elő is fordul minden évben néhányszor itthon, csak mondom.
Plusz ha mondjuk én a gyerekemmel sétálok és arra megpróbál felugrani egy kutya akkor nem nagyon lesz időd közbeavatkozni mielőtt én vagy a férjem vagy a mi (pórázon lévő) kutyánk teszi helyre a te kutyádat.
Kettő: bordernek szellemi fárasztás is kell, sok, futás, bicikli mellett futás, valami kutyasport szinte kötelező.
Három: azok a kutyák, amelyek más embereket ignorálva sétálnak a gazda mellett vagy futkosnak a fák között, azok nem 8 hónaposak, irreális elvárás, hogy egy kölyöknek ilyen szintű fegyelmet megtaníts pár hónap alatt.
Négy: ez amit leírsz nem reaktivitás.
Hosszú póráz, igen, ez a megoldás. Plusz amiket az első bekezdésben írtam, nézz utána, a környéketeken milyen lehetőségek vannak. Vagy autó és mehetsz távolabb is. Plusz vidd oda, ahol kevesebben járnak ha már el akarod engedni mindenképpen. És a magántrénerrel arra gyúrjatok mindezek mellett, hogy ignoráljon kutyát és embert.
Az meg külön szép, hogy te vagy felháborodva, hogy nehogymár neked kelljen behívni 25x a kutyát, mert túl sokan sétálnak ott, ahol törvényt szegve sétáltatsz... én kutyás vagyok, de nagyon nem bírom az ilyen gondolkodású kutyásokat basszus, pedig mi aztán szoptunk eleget a hol-hogyan fárasszuk le kérdéskörével a 25 kilós labi-bull keverékünkkel, mert ő _tényleg_ reaktív volt, szerencsére csak kutyákkal.
És még folytathatnám.
Nagyon rosszul hangzik ez így, előbb-utóbb baj lesz ebből.
bocs, de leírtuk hogy először pórázon tudod erre nevelni a kutyát, de te tovább értetlenkedsz.
kislapát és kisvödör nélkül nincs homokvár
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!