Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit kéne tennem? Segítség!

Mit kéne tennem? Segítség!

Figyelt kérdés

Van egy lassan 8 éves kutyám, akivel nagyon nehezen bírunk (de azért imádjuk)

Az élete nem úgy kezdődött, ahogy ideális esetben, egy kiegyensúlyozott kutyának kéne. Kóborként született egy bizonyos településen, szerintem nem tudott elég időt az anyjával lenni, mert nagyon pici korában befogták. Valószínűleg valaki bántotta is, nagyon érzékeny a lábaira, pánikba esik, ha valaki hozzáér. Arról a településről a sintér egy másikra vitte telepre, onnan befogadtuk, és egy harmadik településre hoztuk.

Azóta velünk van majdnem 8 éve, és már megvan az állandóság az életében, de mégse bírjuk megfékezni. Ő az a nagyon ugatós, pörgős energiabomba kutya. Ivartalaníttattuk, azt hittük, attól majd kicsit lenyugszik, de nem.

Társasházban lakunk, szerencsére a többi lakó elviseli, de én szeretném ha találnánk valami módszert, amivel meg tudom nyugtatni.

A probléma konkrétan az, hogy ha valaki csenget a kaputelefonon, ő annyira őrjöng, hogy azonnal el kell zárni, a pillanat tört része alatt, mert nem halljuk, ki az, és mit akar. Tudom, hogy ez nem jó, de ilyenkor nincs másra időnk, és ő tényleg fékezhetetlen.

Aztán ameddig ittvan a vendég, addig ugat, meg vonyít. Akkor is, ha el van zárva, és akkor is, ha nincs. Nem lehet ilyenkor érteni a másikat, mert lehetetlen túlkiabálni.

Mindenki jól ismeri a környéken, a kutyafuttatón is az embereknek magyaráz, de ott nem ezen az agresszív hangján, hanem úgy, mint akinek valami pletykálnivalója van :)

Eddig az összes nevelési módszert kipróbáltuk, ami az utunkba akadt. Semmi nem vált be. Pedig úgy veszem észre, hogy tudja, hol a helye a rangsorban. Ilyenekből látom, hogy például ha eszek, ő rögtön kimegy a helyiségből, és csak akkor jön vissza, ha befejeztem, pedig soha nem szóltam rá azért, mert ottvan. Meg én bármit megcsinálhatok vele. Kivehetem a kaját a szájából, nem morog. (Az ő előtti kutyám támadott ha a közelébe mentünk miközben evett) Én még a lábát is megfoghatom (ugye az a kényes része) bár elhúzkodja, de azért nekem viszonylag jól tűri.

Most van egy egyéves kisbaba a családban, és nagyon féltékeny. A baba nem velünk él, de gyakran jönnek, és a kutyának nagyon durva féltékenységi rohamai vannak. Pedig mielőtt „bemutattuk őket egymásnak”, elhoztuk a kutyának a baba egyik rugdalózóját, hogy ismerje a szagát.

Folyamatosan ugat meg nyüszít, amíg ittvannak, és annyira felizgatja magát, hogy teljesen lefárasztja magát, ütemesen liheg. Egyébként a baba nem fél az ugatásától, de nagyon zavaró ez a folyamatos hangzavar.

Hogy lehetne lenevelni az állandó ugatásról, és féltékenységről? Kéne valami használható módszer, ami tuti be is válik. Van valakinek ötlete?

Egyébként ő egy kistestű keverék kutyus.

Elnézést, hogy ennyire hosszú lett, megpróbáltam mindent leírni, ami eszembejutott hirtelen. Egy hős, aki végigolvasta! :)

2010. okt. 22. 09:11
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

10.06-os!

Megkérdezhetném, hogy hogy csinálod, hogy abszolút nem ugat a kutyád a lakásban?

2010. okt. 22. 10:22
 12/21 anonim ***** válasza:

Egyszerűen,még kölyökkorukban rá lettek szoktatva,hogy ez nem kívánatos cselekvés. Ha ugattak,akkor szidás volt. Az egyik eléggé sérelmezte,próbálkozott még,de miután mindig szidás volt,ezért felhagyott vele. A másik kutyám alapból nem ugatós,igazából már nem is emlékszem próbált e valaha a lakásban ugatni. Ő csak az udvaron,ha nagyon komolyan házatőriz. A másik ha nincs házban,akkor imád ugatni.

Idősebb korban már nehezebb leszoktatni róla,hogyha berögzült szokásává vált. Sokan állítják,hogy nem lehet leszoktatni,csengetnek ugat a kutya. Legjobb példa erre egy rokonom. dorkica ugat ha csengetnk,akkor jön hogy jajj Dorka nem szabad,enyjebejnye közben megy a simogatás. Én is ugatnék a helyében ha simogatnak érte...

2010. okt. 22. 10:27
 13/21 A kérdező kommentje:

próbáltuk azt is, hogy nem foglalkozunk vele, levegőnek nézzük. körülbelül 2 és fél-3 óráig volt itt a vendég, ennyi idő nem volt elég a kutyának, hogy megunja az ugatást.

kutyaiskolán azért nem gondolkodom, mert nem gondolom, hogy kistestű, keverék, idősödő kutyákat is "szokás" vinni. meg gondolom drága. (mielőtt valaki elkezdené, prémium tápot eszik, és akármikor kell neki bármi is, vagy orvosra van szüksége, visszük, ezekre természetesen van pénz, de azért a kutyaiskola nagyobb kiadás gondolom.)

valaki kérdezte, milyen keverék. valószínűleg mopsz és beagle. de kisebb mértékben még más fajták is lehetnek benne.

2010. okt. 22. 10:31
 14/21 anonim ***** válasza:
De,ilyyen kutyával is szokás kutyasuliba menni.Sőt,a problémás kutyáknak van főleg kitalálva
2010. okt. 22. 10:50
 15/21 A kérdező kommentje:
és ha elviszem, hogy fogom tudni megmutatni, hogy mi a probléma? mert ugyebár kifejezetten az otthoni őrjöngése zavar. máshol meg teljesen máshogy viselkedik, mivel érzi, nem az ő terepe. csak az otthont, meg minket véd ennyire a betolakodóktól, egyébként szereti az embereket, túlságosan is.
2010. okt. 22. 10:56
 16/21 anonim ***** válasza:

Le van fárasztva? Tehát van olyan, hogy a nap végére, már élni sincs kedve, annyit játszott, szaladgált, tanult?

Egyébként minél többet megtudunk róla, annál inkább érzem, hogy a könyv valószínű megoldást fog nyújtani, ha betartjátok az abban leírtakat, ha már suliba nem akarod vinni.

Viszont ha nem jön be az sem, akkor kénytelenek lesztek vagy iskolába vinni, vagy együtt élni ezzel.

2010. okt. 22. 11:15
 17/21 anonim ***** válasza:

Egy kutya,akinek te vagy a vezére nem fog ennyire védeni.

Vannak kiképzők,akik házhoz is kimennek.

De igaz,egyszerűbb kifogásokat keresni,és hajtogatni,hogy már mindent megpróbáltunk.

Mégegyszer mondom.

A kutya úgy fog viselkedni,amit elvársz tőle,vagy ha ehhez nincs elég tekintélye,akkor úgy,amit megengedhet magának.

Most komolyan,miért jobb itt kérni segítséget(önnyugtatás,én megpróbáltam),ahol nem lehet érdembeli tanácsot adni,hiszen még mindig nem írtad le pontosan mikkel próbálkoztál(mert ugye már mindent próbáltál,ahogy írtad),nem látjuk a viselkedését,a te vagy családod viselkedését ilyen helyzetben. Kutyasulin egy jó kiképző segíteni fog.Ha kell,elmegy hozzátok. Ha nem,rengeteg hirdetést olvasni,hogy kiképzés háznál.

Természetesen semmi sem lesz olcsó. De vagy meg akarod oldani a problémát,vagy nem.

2010. okt. 22. 11:17
 18/21 A kérdező kommentje:

11:15

minden nap ki van fárasztva, szerencsére van egy nagy dunaparti futtató tőlünk két utcányira

11:17

tudtommal azért van ez az oldal, hogy feltegyük a kérdéseinket. nekem most egy ilyen kérdésem volt. te leírtad, hogy szerinted mi lenne jó, és ezt köszönöm szépen. erre én leírtam, hogy mit-miért (pl a kutyasulival kapcs), de ha itt kimerült a tanácsaid listája, és innentől kezdve csak egyre "durvábban" ugyanazt tudod mondogatni, akkor köszönöm szépen, de elég. értettem, kutyasuli.

valószínűleg kipróbálom a kavicsokkal megtöltött üveg felédobását, és elolvasom azt a könyvet.

de ez nem esett jól, hogy "önnyugtatás,én megpróbáltam"...

igen, megpróbáltam. évek óta próbálom ilyen-olyan módszerekkel. önnyugtatásra nincs szükségem, arra akkor lenne, ha igazából nem próbálkoztam volna, de egy anonim oldalon nincs értelme hazudni.

azért mégegyszer köszönöm szépen a hasznos választ, és a többieknek is!

2010. okt. 22. 11:40
 19/21 anonim ***** válasza:

A kutyasulival amúgy az a helyzet, hogy az embernek általában egy nagy probléma szúrja a szemét, és nem látja a fától az erdőt. Én is egy nagy probléma miatt kezdtem sulizni, és az elején borzasztóan zavart, hogy azzal kell foglalkoznom, hogy húzza a pórázt, mert ez speciel baromira nem érdekelt, azt akartam, hogy ne akarjon elszökni.

de nyeltem, és tanítgattam a nekem tök feleslegesnek túnő dolgokat.

Mostmár kezdünk ott tartani, hogy működik a kutyám. Miután a sok-sok apró problémát amit korábban észre sem vettem megoldottam, lett elég tapasztalatom és tudásom ahhoz, hogy a nagyobb problémáim kijavításába belekezdjek. És mostmár azt nem értem, hogy hogy nem tudtam eddig megoldani, nem értem mit bénáztam ennyit.

A legtöbb gazdi egy probléma miatt keres fel egy sulit, és menet közben látja meg, hogy van még ott probléma bőven, amiket nem vett észre.

De van ilyen is: [link]

Egy telefont megér.

2010. okt. 22. 12:23
 20/21 anonim ***** válasza:

Nem rosszindulatból írtam amit írtam. De innen sajnos tényleg nem lehet.

A kavicsos flakont viszont nem biztos,hogy ajánlanám. Ugyan nem ismerem a kutyádat,de van olyan típusú kutya,akinél ez csak rosszabb eredményt hozhatna. Esetleges félelmet,vagy még nagyobb harci kedvet. Összekötheti vele,hogy jött valaki,erre jön a flakon.

Persze be is vállhat,mert kizökkenti a cselekvésből,ha jól irányítod.

Amennyire tudom,ez mostanság divatos dolog egyébként.

Hasonló elven akár vizet is lehetne önteni a kutya nyakába,de persze ez lakásban nem túl muris megoldás,viszont nálam udvari kutyánál nagyszerűen bevállt(ideiglenes kutya volt,éjjel nappal állandóan ugatott,2x kapott a nyakába vizet és abbahagyta hálistennek).

Esetleg egy leszorítást is meg lehet nála próbálni,igaz már idősebb,de egy grabancrázást,és utána a "falkából való kizárást",vagy helyre zavarást.Ha nem hagyja abba,megint ugyan ez,egészen addig,amíg szépen a helyére nem vonul(már ha van kifejezetten helye) Sok kutyának esik le ilyenkor a tantusz,hogy ő mégse az,akinek képzelte magát.

2010. okt. 22. 12:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!