Hogyan szoktassam szobatisztaságra a kutyust?
Sziasztok
Lett egy ma 11 hetes kiskutyám akivel szokjuk a szobatisztaságot. A kutyus egy hete van nálam. Előző gazdi pelusra szoktatta amit idebent 80%-ban használ de ezzel is vannak balesetek. A pelust leginkább este használjuk, mivel a kisasszony hajnal 2-3 körül felkel és vagy felébreszt vagy nem. Ilyenkor a kis és nagy dolgát is elvégzi, majd visszaalszik és 5 órakor kel. Beállítottam neki egy napirendet. Minden nap ugyanakkor kap enni, illetve figyelem hogy mikor akarja a dolgát végezni és ha jeleket látok azonnal viszem ki a kertbe. Addig nem jövök be vele amíg nem végzett. Viszont mostanában egyre többször átver. Látom hogy forgolódik és dolga van. Kiviszem és semmi, pedig 40-50perceket vagyok vele odakint. Végül behozom és abban a pillanatban pisil. Természetesen odakint jár a juti ha elvégzi a dolgát, ha idebent történik az eset akkor nem kap jutalmat de szidást sem. Azért zavarnak ezek az átverések mert az első három nap nem történt ilyen, volt olyan nap hogy egy baleset volt napközben.
Kaptam olyan tanácsot, hogy helyezzem a pelust a bejárati ajtóhoz, hogy szokja oda kell menni. Ma már oda raktam, el is kezdte szimatolni és egyszer már használta is (sajnos a kinti séta után).
Az éjszakai kelést is be akarom szüntetni. Próbálom ébrentartani napközben amennyire csak bírom. Tegnap este 10 re már nagyon álmos volt így hagytam aludni
Viszont hajnal 3 kor megint felkelt, illetve 5kor ébresztett.
Bármilyen tanácsot szívesen fogadok!
Nektek mi vált be? Hogyan tudtátok a kutyust szobatisztaságra nevelni? Illetve akinek éjszakai kelő volt a kutyusa, hogyan érte el hogy átaludja az éjszakát?
Jajj azt nem írtam, de a szagok eltüntetésére nagyon odafigyelek az első perctől kezdve. A felmosó folyamatosan kéznél van és domestosos vízzel mosok fel. Hála az égnek a felmosót nem kergeti, hanem fél tőle így nem nyalja meg.
És mindenkinek köszönöm a tapasztalat leírásokat és a tanácsokat is!
Igazából jól csinálod, csak a kutya kicsi még, és tanulnia kell. Türelem.
Nálam kivétel nélkül mindnél bevált, hogy ha látom, hogy bent kezd pisilni, akkor hatalmas lármát csapva szólok rá, hogy "NEM!" majd felkapom, és rohanok vele az udvarra. Valószínű kint ekkor is kell vele pár perc séta, mire újra pisilni kezd, de akkor úgy megdícséred, mintha Nobel-díjat kapott volna, és adsz egy falat jutit, ha van nálad.
Egy ekkora kölyöknél borítékolható, hogy 2-3 óránként pisilni fog, ezért még ha macera is, akkor ilyen időközönként kiviszed, és kint vagy vele, hogy meg tudd dícsérni ha pisil/kakil. Én is az első hetekben éjjel is keltem emiatt. Nekem ezzel a módszerrel 1 hónapnál rövidebb idő alatt lettek szobatiszták. Kivéve a mostani kutyámat, nála talán másfél hónap is volt, mire nem volt baleset bent. Kitartónak kell lenni, semmi más trükkje nincs. Meg fogja tanulni, hogy kint kell elvégezni az ilyesmit.
Azt pedig felejtsd el hogy ébrentartod sokáig, mert akkor majd nem pisil. A hólyagja egész egyszerűen pici, és nem foglya bírni órákon át tartani. Majd 4-5 hónapos kora után már igen, addig marad a kelés.
Nekem nem volt még kölyök kutyám, így csak az ismerőseimről tudok, akik meséltek nekem, náluk mi segített.
Egyik szomszédomék gyepiről fogadtak örökbe kölyköt, nála jól működött a kutyapelenka, szépen megtanulta használni, plusz éjszakára vettek neki szobakennelt, amit textil kutyaovira cseréltek, és az éjszakákat abban töltötte, így éjjel nem volt baleset, mert saját vackába nem piszkít.
Egy kollégámék csak a szobakennellel segítették a folyamatot, ők tudtommal nem próbálkoztak pelenkával, de a kennelbe nem piszkított a kutya, nekik nem tudom, honnan van a kutya.
Nekem felnőttként örökbe fogadott mentett kutyám van, 1-2 balesetet leszámítva nem volt gond a szobatisztasággal, viszont nála a leszidás nem vezetett pozitív eredményre, elkezdte megenni a saját ürülékét, amikor bent sikerült baleset, hogy eltüntesse, és én ne lássam, csak ettől meg hányt, és nagyon büdöset ráadásul. Úgyhogy nagyon gyorsan leálltam azzal, hogy baleset esetén szidást kapott, őt arról kellett meggyőzni, hogy nem tett semmi rosszat, nem bántom (egyébként sem bántottam, valószínűleg korábban bánthatták ilyen miatt, több jel is arra utal, hogy kidobott kutya lehetett). Szóval a szidással óvatosan, nehogy valami még rosszabb szokást vegyen fel, ha túlzásba esel, akár csak véletlenül.
1es vagyok, talán még annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy a szidás fontos, hogy a megfelelő időpontban érkezzen. Vagyis pont akkor, amikor történik a nem kívánt cselekvés, tehát nemnutólag nyomkodjuk az orrát a pisibe, kakiba, mert abból tényleg csak azt rakja össze, hogy a lakásban a tócsa, kakikupac a baj, nem maga a cselekvés.
Igyekezni kell elkapni a pillanatot, és akkorse ütés, ordibálás legyen az eszköz.
Nálam elég volt egyszer elkapni, pint játszottunk a szobában, amikor a semmiből jött a guggolás. Azonnal felugrottam és inkább szornyülködtem, hogy "úristen mi történt, húúúú mit csináltál?!". Kb annyira teátrálisan, mint amikor nagyon megdicsertem. Ezen annyira meglepődött, hogy utana tényleg elvetve volt benn baleset.
De ha már csak a vegterméket talaltam, akkor simán feltakaritottam, fontos hogy a konkrét cselekvés legyen tiltva vagy épp ellenkezőleg jutalmazva. Ez később is nagyon fontos lesz, ha majd erre-arra tanítani akarod.
Nagyon jól csinálod Kérdező, kitartóan így továbbra is, és hamarosan meglesz az eredmény :)
Még egy apró javaslat, bár ez is szokásoktól, kutya temperamentumától függ, de hasznos lehet. A rendszeres "pisikörök" mindig a kis és nagydolog elvégzésével kezdődjenek, addig ne legyen nagyobb játék, séta, semmi jutalom jellegű, amíg a kötelező nem történt meg. Illetve ha végzett, ne rohanjatoknazonnal vissza a lakasba. Ebből hamar osszerakhatja azt, hogy inkább húzza az időt a szimatolassal, jatékkal, mert ha pisil, utana vége a bulinak. Szokja meg, hogy ha kinn van, első a pisi/kaki, utana jön a többi. Ez később lesz nagyon hasznos, amikor tényleg csak egy rövid egészségügyi séta fog beleférni, nem lesz idő fél órákat könyörögni.
Plusz nagyon hasznos ha már most osszekötöd vezenyszavakkal és jutival a kinti produktumot, és megtanul parancsra pisilni, kakilni. Az ül/fekszik/marad alapok mellé én ezt kötelezően betenném, annyira hasznos :D
Sok hasznos tanácsot kaptál, én még egyet mondok. Mindig ugyanoda vidd pisilni, kakilni. A szagok elindítják benne a késztetést. Végül már tudni fogja, miért mentek oda és megszokja, hogy az a vécé, nem a lakás.
Egyébként ilyen kiskutyát tényleg sűrűn kell még kivinni, szóval a hajnali kivitelt nem tudod megspórolni.
Mikor nem tudok rá annyira figyelni (mert alszom pl :) ), akkor én szobakennelezek, így jobban jelez, ha ki kell mennie. Mikor kiérünk én rögtön elkezdem neki mondani, hogy pisiljál, aztán, hogy kakiljál, ha épp csinálja, akkor megy a szóbeli dicséret+a vezényszó, így nagyon gyorsan rájön, mit akarok. Amíg nincs pisi/kaki, nem csinálok vele semmit, nem játszunk, nem simogatom csak kitartóan küldöm.
Nekem ez eddig minden kutyánál bejött, saját, kicsi kortól ittlévőknél is és felnőtt ideigleneseknél is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!