Sok menhely miért nem ad kinti tartásra kutyát? (Arra alkalmas kutyát)
Pl egy kuvasz, kaukázusi, németjuhász miért ne lehetne kint éjjel vagy amíg nincsenek otthon? Miért kéne bezárni a házba?
Nagytestűek, megfelelő szőrzetük is van, télen sem fáznak. A pásztorkutyákat sosem tartották bent. Nem értem miért sokkal jobb annak a kutyának náluk egy kinti kennelben tengetni az életét, ahol napi talán 1-2 óra foglalkozás jut rájuk, mint hogy odaadnák kinti tartásra.
Nekem egyébként benti kutyáim vannak, még a kanapéra is feljöhetnek, de azt nem értem miért kéne pásztor/juhászkutyákból kötelezően kanapékutyát csinálni, mikor még kinti tartással is sokkal jobb élete lenne, mint a menhelyen napi 22 órát egy kennelbe zárva. Azt teljesen megértem, ha pl vizslát, bull típusút nem adnak kintre, teljesen jogos, mert nincs aljszőrzetük, de azért bizonyos fajták jobban érzik magukat kint, mint bent. Szigetelt kutyaházzal és árnyékos résszel tök jó életük lehetne egy kertes házban.
#39, erről van szó. Továbbra sem értem miért jobb egy kinti kennelben a kutyának hónapokon, akár éveken keresztül, mikor ennyi erővel kinti kutya is lehetne egy kertes házban. Náluk sem fagyott meg, náluk sem kattant be. Nyilván normális kerítés kell hozzá, szigetelt kutyaház és árnyékos terület. Sokkal több mozgástere lenne, több idő jutna rá, jobb minőségű ételt kapna. Egyetlen egy előnye a menhelyi kenneles tartásnak, hogy (elvileg) nem tud megszökni. Teszem hozzá, hogy erre is volt már példa :D szóval semmi sem 100%
Ha a gazda meg egy idióta, akkor panelból is megszökhet a kutya... vittem már haza ilyen kutyát 2x is
Azért két dolgot szerintem tisztázzunk (van itt egy kommentelő, akinnaaaaagyon ért ám a kutyákhoz, látom :D):
- nekem kinti-benti kutyám van, napi 2 séta, foglalkozás, agility edzés, tényleg családtag. Ha utcán vagyunk, tök közömbös. De! ha a kertjében van, akkor bizony ő is őrjöng a kapunál, mint állat! Miért? Mert kutya, bakker! Kan, még jó, hogy védi a területt. Szóval kedves menhelyimádó válaszoló, csak azért mert kiránduláson azt làtod, hogy egy kerti kutyában van territoriális ösztön (nagyon helyesen!!!), ne azt vedd már le, hogy elhanyagolt kerti dísz! Ez baromság!
- eszkuláp… na az egy külön történet. Elvileg csak ivartalanítva adnak ki kutyát, de én szar vagyok, mert a tk-s fedezőkanomat nem ivartalanitom (nyilván!!!!), es ezért en nem kaphatok tőlük kutyát. Pedig egy kis tacsit simán mentettem volna, de hat akinek kiállítási eredményekkel rendelkező, egészségügyileg szűrt, keresett fedezőkanja van, az biztos egy fos gazda… szóval ebben is van részükről egy nagy adag szemellenzősség es túlzás, mert nem tudnak túllátni azon h lassan mar a szembejövő járókelőt is ivartalanítani kell. Buták sajnos sok esetben, es nem a gazdatlan kutyáik érdekeit nézik.
Territoriális ösztön. Ösztönstint, ösztönerősség. Enyém is őrjöng, ez a dolga. Pedig foglalkozva van vele. Kutya, méghozzà nem ez a kanapékrumpli, hanem igazi kutya. Jól végzi a dolgát! :)
Az, hogy ki tud-e harapni, az a kerítésen múlik, nem a kutyán. Biztonságos kerítés kell, ez bizony a gazda felelőssége. :)
"Enyém is őrjöng, ez a dolga."
Nem ez a dolga. Ez egy hülye ósdi felfogás. Én félteném a kutyámat, hogy valakinek elege lesz és lemérgezi, de én nem is hagyom rá az ilyen viselkedést.
Mi ugyan panelban élünk, de van nyaralónk is. Enyémek csak a kutyákra indulnak be, főleg ha a nagy okos sétáltató ráengedi a kutyáját a kapura. Emberekre nem reagálnak, ha csak nem állnak be a kapuba. Lakásban 3x sétáltatva vannak, kertes házban napi 1x, úgyhogy van velük foglalkozva rendesen. Előző kutyám ugyanígy volt tartva és amellett még a szomszéd macska is bejöhetett. 🤷♀️
Fedezőkanos válaszoló, kölyköt szerettél volna tőlük vagy felnőtt kutyát? Kölyöknél el tudom képzelni, hogy attól tartanak hogy ivartalanítás előtt betüzel a fiatal szuka, de azonos nemű vagy ivartalanított felnőtt kutyánál nem értem a problémát. Hiszen ha 2 kan van, akkor azok nem fognak kölyköt csinálni, mindegy, hogy kölyök vagy sem :D
Nagytestű kutyám lenne én tuti nem ivartalanítanám 2 éves koráig. Fejlődjön ki az a kutya rendesen, majd utána. Emiatt nem kapnék mellé menhelyi ivartalanított kutyát, azért elég vicces lenne :D nem vagyok ivartalanítás ellenes, sőt még a szobacicáim is ivartalanítva voltak, kutyáim is ivartalanok, de én megvárom míg elérik a fiatal felnőtt kort (1-2 év, mérettől függően)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!