Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Sok menhely miért nem ad...

Sok menhely miért nem ad kinti tartásra kutyát? (Arra alkalmas kutyát)

Figyelt kérdés

Pl egy kuvasz, kaukázusi, németjuhász miért ne lehetne kint éjjel vagy amíg nincsenek otthon? Miért kéne bezárni a házba?

Nagytestűek, megfelelő szőrzetük is van, télen sem fáznak. A pásztorkutyákat sosem tartották bent. Nem értem miért sokkal jobb annak a kutyának náluk egy kinti kennelben tengetni az életét, ahol napi talán 1-2 óra foglalkozás jut rájuk, mint hogy odaadnák kinti tartásra.

Nekem egyébként benti kutyáim vannak, még a kanapéra is feljöhetnek, de azt nem értem miért kéne pásztor/juhászkutyákból kötelezően kanapékutyát csinálni, mikor még kinti tartással is sokkal jobb élete lenne, mint a menhelyen napi 22 órát egy kennelbe zárva. Azt teljesen megértem, ha pl vizslát, bull típusút nem adnak kintre, teljesen jogos, mert nincs aljszőrzetük, de azért bizonyos fajták jobban érzik magukat kint, mint bent. Szigetelt kutyaházzal és árnyékos résszel tök jó életük lehetne egy kertes házban.

2023. jún. 16. 14:23
1 2 3 4 5 6
 11/51 anonim ***** válasza:
78%
Biztos jobb a kutyának egy ketrecben megdögölni, gazda nélkül, depressziósan, mint hogy nem mindig lehet lakásban.
2023. jún. 16. 16:47
 12/51 anonim ***** válasza:
71%
#11 Ez valahogy berögzült az emberekbe, hogy a kinti kutya kerti dísz, a vidéki embernek nem való állat. (Szerintem meg panelban rossz a kutyának a napi 3x10 perc sétával, mert sokan nem szánnak rá többet.) El se tudják képzelni, hogy ténylegesen órákat töltünk a kutyával. Nem tudom, mi a minőségibb idő, az, hogy a panelban tévézés közben az ölemben ülhet a kutya, vagy az, hogy a házban hagyom a telefont, és kimegyek 3 órára játszani-nevelni?
2023. jún. 16. 16:51
 13/51 anonim ***** válasza:
23%

11-es meg a többiek... Én leírtam erre már a választ. Lehet azt mondani, hogy titeket nem érdekel, hogy a kutyának jó-e, meg persze, a kutya túléli. De ilyenkor felmerül bennem, hogy A) nem olvassátok el a választ B) eljátsszátok a szövegértési problémát C)tényleg szövegértési problémátok van. Az ember is sok mindent túlél, mégsem az az ideális. És nem a kanapé léte vagy nem léte a lényeg, hanem hogy a gazda mellett van a kutya vagy sem.

De nyilván, látva a tömeges lepontozást azért, mert rá mertem világítani a történetben a kutya nézőpontjára (meg az állatmentők nézőpontjára), nem is számítottam ennél értelmesebb válaszokra. Sajnos a gyakorin is csak az átlag értelmi képességű magyarokat fújja össze a szél, a magyar átlag pedig messze a globális átlag alatt van már.

2023. jún. 16. 16:57
 14/51 anonim ***** válasza:
73%
Te vagy érthetetlen és ostoba utolsó. Én hol írtam, hogy nem érdekel a kutya jóléte ? Sőt, szerintem egyikünk sem írta. A menhelyi túlkapásokról volt szó. Hogy miért jobb, ha egy kennelben éli le szerencsétlen az életét, neadjisten helyhiány miatt elaltatják, minthogy odaadnák egy olyan gazdának, aki szereti, csak nem tudja vállalni, hogy állandóan bent legyen a házban a kutya ? Erre nincs értelmes és elfogadható magyarázat. Ne csodálkozzunk, ha virágzik a tenyésztői piac, hisz halandó ember nehezen kap kutyát menhelyről. Lehet még ember gyereket is könnyebb befogadni
2023. jún. 16. 17:05
 15/51 anonim ***** válasza:
61%

14:

D, esetleg ebben a történetben te vagy a tipikus „jól megmondom nektek” gyk-s okoskodó, aki mikor megpróbálni érvelni, kiderül, hogy talán épp ő tartozik az az átlagos képességű okostojások közé.

Először azzal jössz, hogy aki nem engeid be a kutyáját, az biztos nem fog vele foglalkozni :D hát köszi. Te ezt gondolod, és? Ettől nem biztos, hogy igaz.

„Aki ennyiből nem értette meg, hogy miért elvárás a benti (vagy kinti-benti) tartás, az nyilvánvalóan csak kertidísznek meg bioriasztónak akarja a kutyát, és nem nézi A KUTYA érdekeit”

hát hogyne.Te aztán nagyon profi vagy, hogy ezt ennyiből megállapítod.

„Remélem, legalább van egy-két ember, aki nem egy önző végtermék, és ők most a fejükhöz kaptak, és kiesnek végre a "szemét menhely, brühü-hühü" narratívából.”

Szerintem senki nem kért ilyen lekezelő kioktatást, nem tudom, kinek képzeled te magad. Az az ironikus, hogy pont olyan szereptévesztésben vagy, mint a menhelyen dolgozók zöme, otthon a családtagjaid nevelgesd, meg oktasd.

„és eszerint ellátod, vagy odaadod valakihez, akiről süt, hogy tojik a kutyára?”

látom, gondjaid vannak a szövegértéssel. Az egész kérdés arról szól, hogy a menhelyek kötekedéssel próbálják megállapítani (bár sztem a legtöbb esetben csak kötekedni akarnak, de legyünk jóindulatúak), hogy ki alkalmas gazdi, de abból nem pont biztos, hogy meglehet, hogy vki kint vagy bent akarja tartani.

Ezt mondjuk te is szépen bemutattad, hiszen képes voltál leírni akkora baromságot, hogy aki kint tartja, az tuti nem foglalkozik vele.

„Sajnálom, ha valakinek ezzel az érzéseibe gázoltam, de ez ilyen.”

Nem gázoltál, csak a legtöbb ember nem szereti a hozzád hasonló átlagos képességű szereptévesztesés netharcos okostojásokat.

„Szóval ja, 5nm nem ideális, de legalább meg van a remény, hogy jön valaki, akinek a szemében ő családtag lesz, és nem egy kerti dísz, nem "csak egy állat”

Oké, tehát rohadjon még a kutya a menhelyen, hátha lesz olyan gazdijelölt, akiről a menhelyen dolgozók esetleg ki tudják szűrni, hogy megfelelő-e, remek.

Bár apám sem volt nekik megfelelő először, úgy tűnik, egy több diplomás jól öltözött mérnökember rossz gazda lenne, hiszen van kennel is otthon, ahova a kutyát zárják, ha vendég jön, és ez főben járó bűn!!!

„Én leírtam erre már a választ. Lehet azt mondani, hogy titeket nem érdekel, hogy a kutyának jó-e, meg persze, a kutya túléli”

:D

Miből következik, hogy minket nem érdekel? Látom, vígan elvagy az egyszerű kis világodban. Kinti tartás = elhanyagolt kutya. Még mindig nem sikerült megértened, hogy ez nem ennyire egyszerű.

„De nyilván, látva a tömeges lepontozást azért, mert rá mertem világítani a történetben a kutya nézőpontjára (meg az állatmentők nézőpontjára), nem is számítottam ennél értelmesebb válaszokra. Sajnos a gyakorin is csak az átlag értelmi képességű magyarokat fújja össze a szél, a magyar átlag pedig messze a globális átlag alatt van már.”

Azért pontoztunk le, mert logikátlan butaságokat hordasz össze nagy mellénnyel, kéretlenül oktatsz, okoskodsz, mintha bárki is megkért volna erre.

Az a vicces, hogy nálad tipikusabb GYK-s nincs is: átlagos képességek, komoly szereptévesztés, hiszti a lepontozás miatt, szövegértelmezési logikai problémák tömkelege. az egész „érvelésedet” a saját hibás feltevésedre alapozod.

és ne haragudj a személyeskedésért: de a te válaszaid is inkább azt erősítik, hogy állatmentőknél –általában- fejben komoly gondok vannak.

2023. jún. 16. 17:40
 16/51 A kérdező kommentje:

Továbbra sem értem miért jobb a kutyának a menhelyen egy KINTI kennelben, ahonnan napi 1x kiengedik a kifutóra vagy kiviszik sétálni, mint hogy kinti kutya legyen egy kertes háznál egy gazdanál, ahol mellesleg nem Tesco gazdaságos meg noname tápot enne, mert ugye adományokból etetik őket :D

Nagy létszámú menhelyen nyilván nem várható el, hogy minden kutyával órákat foglalkozzanak és prémium tápot egyenek.

Egyébként a pásztorkutyákat kimondottan önálló munkára szelektálták, sokszor senki nem volt velük a haszonállatok mellett, pont ezért volt rájuk szükség. Önállóan intézkednek. Azért érdekelne hány pásztorkutya, munkakutya tenyésztő tartja bent a kutyáit :D

Vannak tényleg olyan fajtákat, amiket nem lehet kint tartani. Vizslák, bull típusú kutyák, agarak, cane corso, német dog. Hiába nagyok. Nyilván őket már a menhelyen is valahol fűtött helyen tartanák télen, mert nem bírják a hideget. De amelyik a menhelyen kinti kenneles, az egy gazdánál is lehet kinti.

2023. jún. 16. 18:05
 17/51 A kérdező kommentje:
Jah és egyébként ilyen kaliberű kutyák mellé én is biztosan építenék egy kinti kennelt és nem azért, hogy ott legyen egész nap a kutya, hanem amit más is írt, bárki ismeretlen (pl szerelő) jön, el tudjam őket zárni. Azért a kuvasz, komondor, kau nem játék, de a németjuhász is tud kemény lenni. A gazda felelőssége, hogy a kiérkező ember biztonságban legyen. Persze, ha most valaki ránézne a kennelre, akkor egyből gondolhatná, hogy "jajj szerencsétlen kutya egész nap be lesz zárva" pedig nem.
2023. jún. 16. 18:14
 18/51 anonim ***** válasza:
54%

15-ös, vicces azért, hogy milyen személyeskedésbe vagy képes átmenni, miközben ezekre semmi alapod nincs :) Gondolom ennyire futja tőled, ha már vitakultúrád nincs.

"kéretlenül okoskodsz" - Válaszoltam a gyakorin feltett kérdésre. Hogy neked mi a kéretlen, a kutyát se érdekli. A kérdező feltett egy kérdést, ugyanakkora joggal válaszoltam, mint akárki más. Biztos nagyon fáj, hogy van a világon, aki nem ért veled egyet... Mondjuk, kellemetlen lesz ráébredni, hogy 8 milliárd emberből elég sokan nem értenek veled egyet.

Látom, szívesen ismétled azt, hogy "átlagos képességű szereptévesztesés netharcos okostojás". Gondolom, sokszor megkaptad ezt a kritikát másoktól, és most azzal próbálod a saját lelkedet nyugtatni, hogy jelen helyzetben te húzod ezt rá másokra, mit sem törődve azzal, hogy ez egy téma kapcsán megírt néhány hozzászólásból megállapíthatatlan, tehát egy pszichológiai végzettségűnek is egyértelművé teszed, hogy gyakorlatilag magadról beszélsz, másoknak címezve. Sajnálom, ha téged bántott a közösséged, és ilyen címkéket kaptál, de hidd el, nem lesz jobb a világ (a tiéd sem), és nem lesz boldogabb az életed sem azáltal, hogy most ezt másokra próbálod ráhúzni. Próbálj meg inkább kiszakadni a negatív közegből, amiben felcseperedtél, és szembenézni a félelmeiddel, traumáiddal, hidd el, sokkal előrébb leszel vele.

2023. jún. 16. 19:29
 19/51 anonim ***** válasza:
90%

Két tippem van: a) rossz tapasztalat miatt b) azért, mert ugyanúgy előítéletesek és végletekben gondolkodnak, mint ahogy sokan a lakásba nem való kutya táborban is. Nekem is volt, hogy kutyás ismerős ajánlott egy kutyát onnan, ahol önkénteskedett (kuvasz keverék, kennelben tartva, ha van önkéntes, akkor sétáltatják is), de mondtam neki, hogy nekünk nem adnák oda, mert az adott szervezet csak lakásba ad kutyát, kertben csak felügyelettel (!) lehet. Végül tenyésztőtől hoztunk. Megértem, hogy sok idejük, pénzük, energiájuk van egy kutyában, de egyfelől sírnak, hogy adakozzanak, fogadjanak örökbe, másfelől nehezebb tőlük kutyát befogadni, mint gyereket (ez egy mindkét téren tapasztalt ismerős szövege). Persze a gyepmesteri telepként is működő menhelyek nem ez a kategória.

Pásztorkutyánk van, kertben lakik (kivéve tűzijáték stb.), de még most, újszülött és kisgyerek mellett is megvan a napi séta, foglalkozás, miegymás, szóval nem csak kerti dísz. Ettől még sokszor megtapasztaljuk, hogy sokak szemében a kerti kutya=állatkínzás, a másik oldalról meg megkapjuk, hogy minek visszük sétálni, kirándulni, nyaralni, ha úgy alakul a túra, akkor étkezdébe, kutyasuliba, minek a prémium táp és hasonlók. Szóval a kedves gazdi lehet szép, de mindig van nála okosabb ;).

2023. jún. 16. 19:50
 20/51 anonim ***** válasza:
78%
Vagy indokolatlanul szélsőségesek, vagy például visszaeső önsétáltatóként került hozzájuk, beteg, sérült a kutya, rossz a kerítés annál, aki jelentkezik a kutyáért.
2023. jún. 16. 22:37
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!