Milyen kutyafajtàt vàlasztanàtok? Golden retrievert, nèmetjuhàszt vagy berni pàsztort?
Többen kèrtètek, hogy írjak bővebben:
Igazàból mèg tanulok, szóval nem igazàn lenne időm elvinni sètàlni minden nap, a kertünk se óriàsi, de egy nagytestű kutya kènyelmesen elfèr benne. A 6-os ràkèrdezett az èletkoromra, 16 vagyok ès olyan kutya kène, amelyik könnyen kezelhető ès jól meg lehet tanìtani trükkökre, mert nagyon szeretek kutyàkat betanìtani. Ugyanakkir nem annyira vèszesen ugràlós (jó tudom, egy bizonyos èletkorig mindegyik az) csakhogy amelyik a leghamarabb lenyugszik ès kölyők kutyàt xszeretnèk mèg. Valamint olyan vfajtàt, amelyik a legjkisebb az esèlye, hogy ràm tàmad vagy valamelyik csalàdtagomra, nem morgós, ugatós, az idegeneket is könnyeben elfogadja. Ìgy melyiket ajànljàtok?
Az ugrálás, morgás, támadás, agresszió mind a nevelés hiányától alakulhat ki. Nem a fajtán múlik. Ha ezeket nem tudod, feltételezem nincs még semmi tapasztalatod. Emiatt én a németjuhászt nagyon nem ajánlanám, fejedre nőne.
Kinti kutyákat nem kell mindennap sétálni vinni, de igénylik a fárasztást. Annyi nem elég, hogy nagy az udvar, majd sétál körbe-körbe. Így én a goldent is elengedném, általában nagyobb energia igényük van.
Bernikből ahánnyal találkoztam eddig, mind nagyon fotelkutya volt és kezes, így annál maradnék a helyedben.
Viszont gondolkozz el, biztosan alkalmas-e az idő most egy kutyára. Ezek a fajták kb. 10 évig élnek, te meg 2-3 év múlva lehet költözni fogsz koliba vagy albérletbe, ahova nem viheted magaddal. Családod vállalja, hogy gondját viseli? Korodból adódóan nincs még stabil jövedelmed, fizetni fogják szüleid az oltásokat, egyéb felmerülő orvosi költségeket? A kutyaiskolát (ami kezdő kutyásoknak mindenképpen ajánlott)? Arról nem is beszélve, hogy ezek a fajták kb. 300k-nál kezdődnek tenyésztőnél.
Mindennemű jóindulattal írom ezeket, mivel az írásodból úgy szűrtem le, hogy nem nagyon vagy járatos a témában.
#12:
Èn is hamarosan megyek diàkmunkàra, abból fogom ezeket fizetni (oltàs, kaja stb.) Mire koliba megyek, akkorra talàn (addig mèg van bő 3 èv minimum), talàn màr nem lesz annyira interaktìv, jàtèkos. A kolis èveim alatt pedig a hugom fog vigyàzni a kutyàra, mert ő is nagyon szeretnè. Mikor ő is kolis lesz nekem akkorra (remèlhetőleg) lesz sajàt hàzam, kertem odajönne a kutya. Egyèbkènt igazad van, tènyleg nem vagyok valamui jàratos a tèmàban, ezèrt kèrdeztem, hogy melyik fajtàt ajànlamnàtok.
Olvasgass még egy kicsit ezeknek a kutyáknak a jellemzőiről, igényeiről. Azt gondold át, te mit tudsz nyújtani. Lakás vagy ház? Kinti vagy kinti-benti? Gyerek van-e? Mennyi időd van naponta foglalkozni vele? Fizikai lemozgatás (séta, sport, úszás, kirándulás), mentális lefárasztás (feladatok tanítása, gyakorlás, ovi-suli, sport), szocializáció - hogy férnek bele a hétköznapjaidba? Kölyökként ovi, suli, szükség esetén tréner belefér-e időben és anyagilag? Orvosi ellátás megoldott lenne?
Amiket írsz "jellemzők", azok ilyen felszínes "a golden ilyen kutya" jellemzések. Mindhárom valóban jó családi kutya LEHET, megfelelő foglalkozás mellett. A goldi és a berni könnyen kezelhetőbbek, a németjuhász azért keményebb dió lehet. De pl. a goldinak is van mozgásigénye, nem kanapékutya, a németjuhász pedig - még a hobbivonalas tenyészetből való is - munkakutya, rendszeres fizikai és szellemi fárasztást igényel. A berni bundájával foglalkozni kell, és sajnos elég rövid életű. Ő kisebb mozgásigényű, de azért nem egy egész nap heverészős típus, ugyanakkor bundája miatt figyelni kell rá nyáron, nehogy hőgutát kapjon pl. kirándulás közben. Goldi bundája is, de főleg a németjuhászé is igényel ápolást. Nagytestű kutyák, ezért a megfelelő, jó minőségű táplálék sem kevés pénzbe kerül.
14-es vagyok: Oké, most látom a 11-es hozzászólásod: így akkor ezek közül egyiket se, de leginkább semmilyen kutyát. 412x le lett már itt írva: a kutya nem fárasztja le magát a kertben, foglalkozni kell vele, vinni kell sétálni, ha nem is mindennap, de heti 3-4szer biztosan. Minél kisebb a kert, minél kevesebbet van a család a kutyával kint, annál többször. "Elfér" a kertben? A kutya nem egy szék, amit leraksz, és ott lesz 3 nap múlva is ha nincs időd ránézni. Amiket az előző válaszomban leírtam arra sok idő, pénz és energia kell, amit én nem hiszem, hogy egy átlag 16 éves suli mellett tudna nyújtani a kutyának. Miért szeretnél egyáltalán kutyát, ha nem is tudsz vele foglalkozni? Hogy napi 1x megsimizd, labdázz vele kicsit? Ha van egy órád trükköt tanítani neki, akkor az idő alatt sétálni vidd el inkább.
Arról nem is beszélve, hogy kölyökkutyát szeretnél, tehát tenyésztőtől - a többszázezer forintos árát a kutyának ki fogja fizetni?
Diákmunkából nem fogod tudni egy kutyával kapcsolatos minden költséget fedezni, ezt most megmondom (van kutyám és tudom mennyit keres egy diák).
Szüleid hol vannak a történetben? Ők is szeretnék? Foglalkoznának ők vele ha te nem érsz rá/elmész fősulira? Fizetik, amit nem tudsz a diákmelódból?
16 éves vagy: nem a tiéd lenne a kutya, tök mindegy mit gondolsz most.
Keress rá, heti szinten van itt ilyen jellegű kérdés, hogy: "lett kutyánk, és eleinte foglalkoztam is vele, de aztán egyre több lett a tanulás, aztán jött az érettségi, meg lett barátnőm is, aztán fősulira mentem/kollégiumba/albérletbe költöztem/külföldre mentem dolgozni stb. apámék meg nem nagyon foglalkoznak a kutyával, tökre elvadult, széttúrja a kertet és múltkor megmorogta anyámat - mit csináljunk?"
A 13-as válaszod pedig mutatja, hogy mennyire fogalmad sincs a való világról: főiskola után saját házad lesz? Azt megnézem! :D Húgod majd foglalkozik vele - és ha nem? Hány éves ő?
12-esnek nagyon igaza van, hallgass rá is, gondold át alaposan, sokkal-sokkal jobban olvass ennek utána.
Munkavonalas németjuhászunk van. De mi aktív életmódot élünk, ezért mertük bevállalni.
Reggelente futunk, délután séta, futtató vagy úszás (nyilván nyáron). Hétvégente túrák stb. Tulajdonképpen mindenhova visszük magunkkal.
Ha pár fokkal lustábbak lennénk, tuti nem vállaltuk volna be.
Okosnak baromi okos, de ha te nem vagy hozzá elég okos, akkor cseszheted, hogy milyen könnyen tanul(na).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!