Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mire kell figyelni, ha kistest...

Mire kell figyelni, ha kistestű szobakutyák költöznek kertes házba?

Figyelt kérdés

Mi az a hőmérséklet, amikortól egy panelből érkezett, rövid szőrű 8 éves és egy 16 éves ~10 kilós kutya kint lakhat udvaron?

Télen a fagyokban benti kutyák lennének, de jó időben mehetnek ki.

(Azt nem szeretném, hogy kinti-bentiek legyenek, kisbaba miatt koszosan, büdösen legyenek inkabb kint 😅)

Mire kell figyelni?

Bocsánat ha ezek egyértelmű kérdések, de én eddig csak panelban laktam és panelben tartottam a kutyusokat is (befogadottak, nem tervezetten 😁)

Köszönjük a segítséget!

2023. febr. 21. 09:25
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
97%

Igen, itt csak neked van gyereked kerdezo. Olyan gyereked, akinek esetleg szeparacios szorongasa van.

Ezt mas soha nem elte meg, bizony...😂😂😂

Hagyjuk mar legyszives...

Komolyan mondom, neha en is meglepodok, hogy a noknek szules utan mennyire el tud menni az eszuk. Pedig en is no vagyok es a kisfiam most 10 honapos. O is olyan, hogyha nem lat, sir. Nehez vele, de nem tudom, valahogy meg tudjuk oldani ketten a ferjemmel a haztartast es a fozest is.

Pl a hordozas nagyon sokat segit nekunk, ajanlom neked is :)

2023. febr. 21. 11:13
 22/37 anonim ***** válasza:
97%
Kedves kérdező. Abba már belegondolál, hogy ezek a kutyusok olyan értelmi és érzelmi szinten vannak mint a totyogósod? Sőt, egy 2-3 éves gyereknek felelnek meg... Szerinted hogy érezné magát a gyereked attól, ha egyszer csak nem lehetne többet a közeledben. Tudná, hogy ott vagy, de nem törődsz vele, nem mehet oda hozzád, nem öleled meg? Nos, a kutyusok pontosan éreznék magukat, ha egyszer csak kizárnád őke.
2023. febr. 21. 11:15
 23/37 anonim ***** válasza:
87%

"sajnáljuk és szeretjük őket :("

...olyannyira, hogy az első adandó alkalommal kivágnátok őket a kertbe, csak mert kipottyantottál egy gyereket. Nagy szeretet, mondhatom.

Kistestű kutyát nem tartunk kint. Öreget nem tartunk kint. Lakáshoz szokottat nem tartunk kint. 0-24-ig, hóban fagyban pedig semmilyen kutyát sme tartunk ki. Az elrettentő balkáni állattartásra meg ne példálózzunk szerintem, mert elég szomorú, hogy valaki megteszi...

Egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél. Nincs apróbetűs rész benne, minthogy "oké, akkor, ha gyereked lesz, olyan mocskosul bánhatsz az állataid, ahogy csak akarsz". Ugyanúgy felelős vagy értük most is, ezután is. Ha két idős kutya mellé vállaltál gyereket, akkor viseld a következményeket és ne sírjon a szád.

2023. febr. 21. 11:20
 24/37 anonim ***** válasza:
100%
Miért hiszi az mindenki, hogy Budapesten kívül senki nem veszi figyelembe az állatok igényeit, mert "vidéken ez a szokás". Ilyen szempontból nem létezik vidék, meg nem vidék, mert egységesen mindenhol vannak, olyanok, ahol figyelembe veszik az állatokat, meg ahol nem. Mivel jobb ha a kutyát a panellakás teraszára zárod ki? Egyedül azért tűnik többnek vidéken, mert sokkal több az ember. Annyiszor leírtam már a fajták származásáról szóló mesémet, hogy most pszichológiai oldalról közelítem meg. A kutyának te vagy a családja, az egész eddigi életét melletted élte le a panelban. Most mond meg, hogy neked milyen érzés lenne, ha a családod hirtelen kirakna az udvarra, és csak akkor látnád őket, ha kimennek? Még ha van egy társad is ez akkor is egy szörnyű érzés, és a kutya ugyanúgy érez. Egyszerűen nem fogja érteni, hogy miért lett elzárva a családjától. Egyébként ebből jönnek azok a problémák is, hogy pl.: kaparja az ajtót, szerintem jogosan, hiszen ő semmi rosszat nem tett. Megértem, hogy nehéz a babával, de szerintem nem ez a megoldás.
2023. febr. 21. 11:21
 25/37 anonim ***** válasza:
19%
Szigetelt kutya házak és először csak nappal legyenek kint aztán ha melegebb az idő akkor éjjel is. Éreztesd velük azért hogy még ugyan olyan fontosak, ne csak kirakd őket az udvarra. Ha van kazán ház akár oda is beköltőztethetnéd őket
2023. febr. 21. 11:44
 26/37 anonim ***** válasza:
100%

Kinti-benti tartás lenne a legjobb nekik.

Miért lennének koszosak-büdösek (főleg büdösek) a kinti léttől?

Eddig is lehordtad őket az utcára, napi többször, koszosak-büdösek?

Eddig gondolom napi 4-5x levitted, tehát annyiszor volt kutyatisztogatás, hogy tiszta legyen a lakás, nem?

Induljatok ki abból a napirendből, ami a panelban volt - nehogy azt hidd, hogy ha eddig ahhoz voltak szokva, hogy napi 4-5x viszed le őket, akkor most napi 20-25x ki be járkálnának vagy órákat kint lennének.

Pl. reggel kiengeded őket, elvégzik a dolgukat, aztán mancstisztogatás után visszamentek. Vagy ha ez szokott lenni a nagy séta, akkor kiviszed a babát is, labdázol, játszol a kutyusokkal, utána bementek - mancstörlés, nyilván otthon is ezt csinálod. Ebéd előtt egy újabb eü kör, mancstörlés, majd a délutáni "séta", foglalkozás, játék, megint lehet a gyereket is kivinni levegőzni ha nem szakad az eső (mondjuk ha nem is mindennap, de legalább hetente néhányszor kellene vinni őket továbbra is sétálni), majd este még egy eü kör.

Az a probléma, hogy az öreg néha bepisil megszűnne, hiszen a kertbe bármikor kimehet, írod most is jelez, hogy pisilnie kell, de nem tudod levinni ha jól értem, ezért fog bepisilni. :-( Meg kell majd neki tanítani, de lehet kutyaajtót is feltenni és akkor télen is mehet ki, nem kell nektek nyitogatni.

Úgyis meg lehet oldani, hogy nem MINDENHOVÁ mehetnek a lakásban. Tehát alaprajztól függően pl. szabad az előtér/előszoba/konyha stb. - nehéz így látatlanban megmondani - ahol meg a pici van, az nem.

2023. febr. 21. 12:02
 27/37 anonim ***** válasza:
100%
Legyen kinti benti és fürdés, aztán nem lesz mocsok...
2023. febr. 21. 12:20
 28/37 anonim ***** válasza:
96%

(Azt nem szeretném, hogy kinti-bentiek legyenek, kisbaba miatt koszosan, büdösen legyenek inkabb kint 😅) - az nem opció, hogy mielőtt bemennek, megmosdatod őket? A babának az égvilágon semmi baja nem lesz a kutyáktól.

Egyébként meg, elég sznob dolog, hogy egy 16 éves kutyát lenne szíved kizárni a házból. Ő már öreg.

2023. febr. 21. 12:30
 29/37 anonim ***** válasza:
95%

Jo de 28-as, a kerdezonek gyereke van!!!! Nem erted? Ha gyereke van az embernek, akkor vege a vilagnak es ezt senki mas nem ertheti, csak o,mert masnak nem lehet ilyen gyereke.

Es ugye neki van egy, de akkoris nehezebb, mint akinek meg mondjuk 2 vagy tobb van!!!!!

Egy gyerek mellett annyira sincs ideje, hogy a kutya labat megtorolje. 🤣🤣🤣🤦‍♀️

2023. febr. 21. 12:34
 30/37 anonim ***** válasza:
100%

"De akkor falun minden kutya benti?"

Nem olvastam végig a válaszokat, lehet más is leírta már ezt, akkor bocsánat.

Van néhány fontos dolog a kinti kutyákkal kapcsolatban.

- (szinte) mindig kintiek! És fiatal koruk óta! Ha jön az ősz, vastagabb bundát növesztenek, kalóriadúsabb ételeket kell nekik adni, így egy kinti kutyának a vastagabb zsír, és szőr rétege, nagyon jó hőszigetelést ad.

Ha egy benti kutyát viszel ki, az nincs ezzel felvértezve, és az élete is rámehet erre.

- a kinti kutyáknak is van (legalább a legnagyobb hidegben) valami aránylag fűtött, vagy extrán szigetelt "lakterük" , pince, garázs, kazánház, vagy extrém módon szigetelt kutyaól.

-ahogy céloztál is rá, sokat számít a testméret. Egy nagy kutya testfelülete arányaiban kisebb, mint egy kiskutyáé! Magyarul egy kistestű, hamarabb átfagy. Falun is az van full nomádban (de jól szigetelt helyen) tartva, ami nagy testű, vastag bundájú.

Így, hogy az egyik 16 éves, a másik se épp fiatal, de kimondottan rövid szőrű... nem segít a helyzeten.

Ha minél rövidebb ideig akarjátok bent tartani őket, mindenképpen kell egy dupla falú, extrán szigetelt téli kutyaól, amiben elvannak egymás mellett (remélem kijönnek egymással, mert úgy fűtik egymást) és akkor csak a nagyobb hidegekben, vagy csak éjszakára kell valami melegebb hely.

De a nagyon meleg se jó, mert izületi gyulladásuk lesz, a hideg/meleg váltakozásából.

2023. febr. 21. 12:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!