Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Csípő diszpláziás a kutyám,...

Csípő diszpláziás a kutyám, hogy tudnék megbírkozni ezzel?

Figyelt kérdés

Egy 9 hónapos kutyáról van szó. A dokik szerint súlyos diszpláziával, ami már látványos a bal lábán. Feltöltöttük a csípő izületeit hialuron savval de 1 hét után is keményen fájlalja a bal lábát(valószínűleg műteni kell).

Azt látom, hogy mivel még kölyök és imád játszani ezért nagyon szeretne menni minden kutyához játszani. De közben nem engedhetem neki mert akkor utána nem tud elaludni, keresi a helyét. Látványosan fáj a lába. Tudom, hogy nem jó neki de közben ha csak sétálgatunk jobbra, meg balra, az iszonyatosan unalmas a kutyának. Nem hiszem el, hogy boldog életet tud leélni egy kutya ha egész életében kontrolláltan kell sétálnia mellettem. Mert ugye azt ajánlják, hogy sokszor, keveset. Tehát akkor maradnak a rövid séták a környéken. Amit nem gondolnám, hogy hosszú távon élvezni fog, egy amúgy is nehezebben leköthető kutyafajta (10-15 évig). Szóval a lényeg, hogy lassan nem tudom mitévő legyek. Nyilván kizárva, hogy menhelyre tegyem vagy elaltattassam. A műtétet is könnyedén tudom állni és már járunk fiziózni is. De mi lesz azután? Mi van ha azután is ennyire oda kell figyelni, hogy póráznyugalmon legyen a kutya egész életében?

De a kérdésem valójában nem is igazán a kutyára hanem rám irányul. Olyan gazdik véleményére vagyok kiváncsi akiknek ugyanebben szenved a kutyusuk. Nagyon rosszul érzem magam emiatt, mert nyilván szeretnék mindent megadni neki de közben azt érzem, hogy a "minden" is csak "semmi" lesz ahhoz képest, hogy milyen nagyokat futni, meg más kutyákkal játszani. És mi marad neki? 2-3 rövid séta minden nap aztán bezárva egy lakásban próbálhatom lekötni ilyen olyan dolgokkal? Csináljuk vele az engedelmességet stb stb... Tudom milyen dolgokkal lehet lefárasztani egy kutyát de élet ez neki ha nem lehet szaladni meg játszani? Hogyan kezelje ezt az ember fejben? Én állandó letargiában vagyok, mert azt érzem, hogy 10-15 évig csak szenvedni fog. Minőségi élet ez? Hogyan lehet megőrizni az épp elmémet egy ilyen szituban?

2023. febr. 3. 15:12
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
100%

És szapi-témában meg ne hibáztasd magad. Jót akartál, csak nem értettél hozzá. Nem csak annak lehet kutyája, aki full ért minden részletéhez. Törzskönyves kutyát vettél, megnézted helyszínen is, szerződés volt, minden.

Most meg ez van, ebből kell kihozni a legjobbat.

Amúgy passz, de szerintem simán lehet, hogy a shibának nem kötelező a dp-szűrés. Kistestű lévén talán inkább patella pl. De nem vágom a fajtát, szóval csak tipp.

A tényésztő/szaporító meg lehet hogy már csak azért sem reagál anyagilag a témára, mert látja, hogy nálad jó kezekben van a kutya, és nem fogod őt széttépni. Tenyésztők között is van szar ember nem egy, ez nem valami jézusi/buddhai huncutság. Ha meg szapi, hát belegyalogoltál.

2023. febr. 3. 19:53
 22/44 anonim ***** válasza:

Hoppá, rákerestem, így is van: [link]

Az, hogy a kan szűrve volt, már extra. Bár mivel az összes rokon kutyát szűrni kell HD-re, azért egy jobb tenyésztő szerintem itt is szűr.

(más kérdés, hogy én a kötelező HD/ED mellett nézettem a kutyámnál OCD-t és gerincet is, DM-et csak azért nem, mert clear mindkét szülő, pedig lehet ivartalaníttatni fogom)

2023. febr. 3. 20:00
 23/44 A kérdező kommentje:
Ezt mondta a tenyésztő amúgy. Hogy nem kötelező mert kistestűek. Elv eddig nem volt ilyennel baj. Dehát mondhat bármit. De nem akarom itt ócsárolni a kennelt. Születhet egészséges kutyáknak is genetikailag rossz kölyke. De akár átvertek akár nem, igazából a pénz része érdekel a legkevésbé. Annyit meg pláne nem ér meg, hogy most pereskedjek meg feljelentgessek bárkit.
2023. febr. 3. 20:01
 24/44 A kérdező kommentje:
Egyébként kan de 7 hónaposan ivartalanítva lett. Nincs rosszban nagyon kutyusokkal. Ivaros kanokkal már volt 2x balhé de ennyi. És egyébként Pestmegyéből(vármegyéből) ;) hoztam őt.
2023. febr. 3. 20:08
 25/44 anonim ***** válasza:
67%

Neeeem, még nehezen megy nekem a vármegyét leírni... pf Megálltam egy pillanatra, mikor írtam az előbb, de elengedtem.

Azért a korai ivartalanítással vigyázni kell. Angol nyelven már sok tanulmányt olvashatsz a hátrányokról. Mondom ezt úgy, hogy nálunk a tanyasi szukáink mind ivartalanítva voltak, és kan igp (akkor még ipo)-versenykutyám is volt ivartalan. A mostani szukámon is erősen gondolkodom. Szóval nem vagyok ellene, de a csontozat kifejlődése és a psziché érése szempontjából is fontosak a hormonok, így nem érdemes túl koraira venni, kivéve, ha a tartási mód miatt nagy a veszélye a szökésnek vagy vemhesülésnek. Ezt csak a továbbiakra mondom, következő kutyára, jelen esetben semmiképp sem ez a bibi, hiszen már tünetileg is dp-s, szóval ez nem megy ilyen gyorsan, ha nem genetikai a hiba.

2023. febr. 3. 20:18
 26/44 anonim ***** válasza:
Még annyi jutott eszembe, hogy nagyon fontos, hogy a lakásban ne legyen csúszós a padló. Ez műtét előtt és után és mindig is érvényes szabály kell legyen.
2023. febr. 3. 20:27
 27/44 anonim ***** válasza:
22%

Kedves 87%-os, mivel van a problémája vajon?

Azzal, hogy nem javaslom, hogy szétcsessze heves, nem kontrollálható játékkal a kutya a csípőjét, no meg azzal, hogy ivartalanításpárti vagyok? Szomorú, hogy kutyát tartasz ilyen gondolkodással, bár sokan vannak így, nekem meg nincs kedvem szomorkodni :D

2023. febr. 3. 20:31
 28/44 A kérdező kommentje:
Sajnos igen sok a csúszós felület a lakásban 2x szét is csúszott szegénynek a 2 hátsó lába. A konyhában megoldottam egy futószőnyeggel(4m) és próbálom őt mindig azon tartani. De sajnos nálam a szobákban is mindenhol parketta van. Am kanapén alszik de ott a szobában is mindig van leterítve egy pokróc ha lent akarna valamit csinálni.
2023. febr. 4. 06:00
 29/44 anonim ***** válasza:
100%

No igen... az én kutyámnál is ez volt, amelyik olyan fiatalon súlyos dp-s volt, hogy kölyökként szétcsúszott békába a két hátsó lába a parkettán, és sírt, úgy kellett alányúlni, megemelni. Ekkor biztosan kimozdult a vápából a combcsontfej, és az amúgy is túl nagy mozgásteret adó szalagok is nyúlhattak, és lám, pár hónap múlva látható volt a röntgenen, hogy nagy a baj. Nem tudom, hogy amúgy is ennyire súlyossá vált volna a helyzet vagy sem. A gyári hiba megvolt, eleve túl laza volt az ízület, de az ilyen banális balesetek miatt romlik olyan gyorsan az állapot.

Ugyanez az oka annak, hogy nem rohangálhat: kimozdulhat az ízület, mert nem elég feszesek a szalagok. Nem simán a terhelés meg a fájdalom miatt. Az ízület rossz illeszkedése miatt ugyan a normál mozgással is idővel kopások-felrakódások jönnek létre, de ilyen fiatalon különösen nagy a veszélye annak, hogy az ilyen rossz mozdulatok miatt konkrétan sérül is az ízület. Szóval a nyugisabb mozgást szabad csak engedni. Az úszás az nagyon-nagyon jó nekik. Nincs ütődés, mint járás közben, így az ízület egyáltalán nem terhelődik, de mozgás van, így az izmok és az inak is erősödnek, ez pont az ilyen balesetek ellentéte, ez segít helyén tartani az ízületet. Ahogy jön a jó idő, keressetek lehetőséget, most meg ugye elve jártok fiziora.

Amúgy manapság szerencsére nagy divatja van a fizion tanultak otthoni használatának. Sok egészséges kutyát is erősítenek ezekkel a felfújható cuccokon végzett mozgásokkal, használd bátran! Én is gondoltam már rá többször, csak sajnos lusta vagyok :(

2023. febr. 4. 06:46
 30/44 A kérdező kommentje:
Tornázunk itthon is igen :) Úgy kapja már csak a kajáit, hogy a torna mellé jutinak. Napi 3x 5 perc. Am nekem egész kislorában 2 emeletnyit lépcsőzött felfelé és a padló is csúszott. Sőt mivel olvastam, hogy nagy a mozgás igényük ezért néha 3 óráknál is többet voltunk szabadan/futtatóban (vegyesen). Remélem én okoztam a diszpláziát bár nem javítottam neki rajta az tuti... :(
2023. febr. 4. 06:51
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!