Csípő diszpláziás a kutyám, hogy tudnék megbírkozni ezzel?
Egy 9 hónapos kutyáról van szó. A dokik szerint súlyos diszpláziával, ami már látványos a bal lábán. Feltöltöttük a csípő izületeit hialuron savval de 1 hét után is keményen fájlalja a bal lábát(valószínűleg műteni kell).
Azt látom, hogy mivel még kölyök és imád játszani ezért nagyon szeretne menni minden kutyához játszani. De közben nem engedhetem neki mert akkor utána nem tud elaludni, keresi a helyét. Látványosan fáj a lába. Tudom, hogy nem jó neki de közben ha csak sétálgatunk jobbra, meg balra, az iszonyatosan unalmas a kutyának. Nem hiszem el, hogy boldog életet tud leélni egy kutya ha egész életében kontrolláltan kell sétálnia mellettem. Mert ugye azt ajánlják, hogy sokszor, keveset. Tehát akkor maradnak a rövid séták a környéken. Amit nem gondolnám, hogy hosszú távon élvezni fog, egy amúgy is nehezebben leköthető kutyafajta (10-15 évig). Szóval a lényeg, hogy lassan nem tudom mitévő legyek. Nyilván kizárva, hogy menhelyre tegyem vagy elaltattassam. A műtétet is könnyedén tudom állni és már járunk fiziózni is. De mi lesz azután? Mi van ha azután is ennyire oda kell figyelni, hogy póráznyugalmon legyen a kutya egész életében?
De a kérdésem valójában nem is igazán a kutyára hanem rám irányul. Olyan gazdik véleményére vagyok kiváncsi akiknek ugyanebben szenved a kutyusuk. Nagyon rosszul érzem magam emiatt, mert nyilván szeretnék mindent megadni neki de közben azt érzem, hogy a "minden" is csak "semmi" lesz ahhoz képest, hogy milyen nagyokat futni, meg más kutyákkal játszani. És mi marad neki? 2-3 rövid séta minden nap aztán bezárva egy lakásban próbálhatom lekötni ilyen olyan dolgokkal? Csináljuk vele az engedelmességet stb stb... Tudom milyen dolgokkal lehet lefárasztani egy kutyát de élet ez neki ha nem lehet szaladni meg játszani? Hogyan kezelje ezt az ember fejben? Én állandó letargiában vagyok, mert azt érzem, hogy 10-15 évig csak szenvedni fog. Minőségi élet ez? Hogyan lehet megőrizni az épp elmémet egy ilyen szituban?
Igen 12-es, ezt mar ismerjuk, te annyira vagy allatorvos, mint en a mikulas.
Es a realis szakmai valaszod mindig az altatas, meg akkor is, ha az adott kerdesben szereplo kutya csak megfazott, szoval ezt a reszet hagyjuk 🤣🤣
Valóban nem ajánlatos a műtétig a hancúrozás a társakkal. A nem jól illeszkedő csontvég tud károkat okozni a környező izmokban, inakban. Ha megteheted, menj vele új helyekre sétálni. Erdőbe, bárhova, ami új hely a kutyának. Még sétálva is le fogja az újdonság fárasztani.
Műtét után is pár hónapig kímélni kell. Akkor sem lesz bandázás neki.
Ez neked sokkal nehezebb lesz, mint neki . De megalapozod egy fiatal kutya elkövetkező tizenéveit fájdalommentesen élni.
Egyrészt kérnék egy másodvéleményt másik ortopéd orvostól, mert hallottunk már olyat hogy szalagszakadást diszpláziára fogtak, másrészt tudom nehéz, de próbálj megnyugodni.
Műtét után élhet teljes, fájdalom mentes életet a kutya.Nyilván egy kamasz kutyával szörnyű ez az időszak, de kitartás!
Huhh, nagyon sajnálom a helyzetet.
Volt olyan kutyám, amelyiknek 6 hónaposan műttettem a könyökét diszplázia miatt, de 8 hónaposan már stabilan sorvadt az egyik combjáról az izom, szintén diszplázia miatt. Szóval igen, átérzem. Amúgy a kutya 13,5 évet élt. A csípőjét 2,5 éves korában műttettem meg, combcsontfej-reszekció volt. Nyilván mindig is bicegős volt, de láthatóan nem voltak fájdalmai. Aztán amikor öreg volt, és amúgy is csökkent az izommennyiség, nyilván nehezebben mozgott, de egy-egy carprox-kúra akkor is segített. Igazán boldog élete volt, őszintén mondom neked, sose gondoltam volna. Anyukáméknál élte le az életét, szeretetben.
A tiéden - ha bevállalod - még meg tudnak csinálni ízületmegtartó műtétet, ha olyan az ízület, ami ezt lehetővé teszi. Azzal akár pöpec eredményt is el lehet érni. De ha nem úgy alakul, és reszekció lesz, ne aggódj - látod a mi példánkat -, azzal is lehet normális életet élni. Jó kezekben vagy, jó dokinál, látom, felvetted a feladatot. Ne keseredj el, a kutyák nem tudják, hogy más is lehetne az életük, ők nem sajnálják magukat. Meg fogod tanulni így is élvezni az életet, és nem csak sajnálni őt.
Ami az elfoglaltságokat illeti: nem tudom, milyen kutyáról van szó, de pl. a szimatmunkát minden kutya szereti. Nyomkövetéssel úgy ki tudsz fárasztani egy aktív kutyát is, hogy hazamentek, eldől és szunya van. Járj utána, hol tudsz ehhez segítséget kérni, mert nem egy nagy dolog megtanulni, de szuper elfoglaltság tud lenni. Aztán ha belemerülsz, még versenyezhetsz is vele akár.
Huhh. Shiba, az sem egy könnyű eset, pláne lakásban. Viszont nagyon szívós kiskutyák. Ha kan, akkor úgyem sokáig tart általában a minden-kutyát-szeretünk-időszaka, mondjuk a szukák is tudnak köcsögök lenni.
Esetleg nem Békés megyéből való?
Így, hogy kistestű, pláne ne stresszeld túl az egészet. Nem tudom, mi volt a célod vele, de gondolom nem konkrétan sportra vetted, a normál életstílust pedig műtét után könnyedén bírni fogja, ne aggódj. Boldog kutya lesz még tizenéven keresztül.
Egyedül ezt "a kutyának az az élet, hogy más kutyákkal játszik" dolgot kell lerendezned magaddal, de ebben is segíteni fog az idő és a suli is. Ha megkomolyodik, nem is akar majd mindenkivel játszani, akkor már neked is könnyebb lesz. Addig pedig vegyél magadon erőt, és változtasd meg a gondolkodásodat ezzel kapcsolatban, ne sajnáld emiatt. Nem lesz semmi baja, foglald le inkább te. Vagy pl. találj nyugis kutya sétapartnert neki, és meglátod, hogy így is van élet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!