Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért ritka az öreg kutya?

Miért ritka az öreg kutya?

Figyelt kérdés
16 éves a kutyám, sokat jövünk-megyünk, de hihetetlen ritkán találkozunk 10 év feletti kutyákkal. Hol vannak ?
2022. dec. 12. 19:23
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Idos benti kutyammal en konkretan mar csak napi negyszer 5 percet setalok, tobbet nem bir, leul, nem mozdul. Parkba mar foleg nem viszem, mivel 15 perc seta tolunk a legkozelebbi, el se jutnank odaig. Futtatoba szinten nem megyunk, minek? Nem birja.

Szoval nem kell elore semmifele elmeletet gyartani, leteznek idos kutyak, az egy dolog, hogy te nem talalkozol veluk.

Vagy lehet, hogy meg se mondanad nemelyikrol az utcan, hogy idosebb :)

2022. dec. 12. 20:18
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Az én kutyusom az éven töltötte a 17. Életévét. Kertben van, ilyenkor télen viszont bent alszik velem mert már nem tenném ki ennek a nagy hidegnek. Szoba tiszta reggel az ajtóba fekszik és várja, hohy kiengedjem.

2 hónapja voltunnk állazorvosnál eg, kezdődő szürkehályogot leszámítva nagyon jól van.

Persze már sokkal lomhább, de ő már aggastyán. Rettegek mi lesz ha elveszítem... 😪

Ő egy berni pásztor.

Volt egy tibeti spánielem. 18 évesen hayott itt. Nem szenvedett minden előzmény nélkül békésen elaludt melettem.

Az éjszaka feljött mellém az ágyba, és ott aludt el. Életem végéig nem felejtem el őt.

A kérdésre.

Az idősebb kutyulikat nem viszik hosszú sétára. Legtöbbször csak épp annyira míg pisil, kakil. Mert nem bírja szegény. Sőtt, van aki kutya pelust tesz az aggastyán kedvencére mert már a lementel is megterhelő számára.

Ahogy nálunk embereknél sem sétálgatnak sokat a nagyon idős emberek.

2022. dec. 12. 20:42
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
Volt egy erdélyi kopó keverék, 12 évet élt, ez náluk már a végső határ, aztán volt egy golden keverék, az 10 éves kora óta egyre jobban őszült, lelassult, csak keveset sétáltunk vele. Nagyon jó házőrző volt, de félt a vihartól, utoljára egészen bepánikolt. Csak kiment a kertbe, nem is üdvözölt, amikor hazajöttem, aztán nem jött vissza, a bokrok alatt halt meg. 11 évet élt szegény.
2022. dec. 12. 21:16
 14/25 anonim ***** válasza:
100%

Menő, hogy ennyi ember összejött itt, akik olyan szerencsések, hogy ilyen sokáig élnek a kutyáik.

Az első kutyámmal versenyeztem-agility-, így rengeteg kutyás ismerősöm lett. Ma már talán az akkori mezőny 10%-a ha él... Amúgy az enyém is megvan még, de sajnos majd' 15 évesen már nem bírja annyira a tempót és rengeteg idegesítő szokása lett, ami miatt nem nagyon viszem sehova, "csak" sétálni. Pl ha izgatott/ideges rájön a kakilhatnék, és onnantól van max 1 perced kiérni a szabadba. Hát így nyílván nem viszem el kv-zni...

Szerintem a reális kutya átlag életkor 11-12 év

Amúgy van egy 11 évesem is, róla senki meg nem mondja, hogy öreg :)

2022. dec. 12. 21:50
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, azért nagyban függ a mérettől és fajtától is. Enyém 14 évesen kissé süket és foghiányos, de ezeket leszámítva semmi baja. Ő csivava keverék, várható élettartamuk 14-16 év, de 18 év is lehet akár. Ismertem 18 éves tacskót, ők is hosszú életűek. Előző kutyánk törpe pincser volt, ő 14 évig élt, azért az se kevés és ő mentett, szapis kutya volt. Beagle-ből ismerek/ismertem 14 éves példányokat.
2022. dec. 12. 22:28
 16/25 anonim ***** válasza:
100%
Pulijaink mind 13-15 évig éltek, 11 éves korukig nem is őszültek, azért egy 10-12 átlagot kijelenteni erős.
2022. dec. 12. 22:30
 17/25 anonim ***** válasza:
98%
Nagy termetű kutyák és keverékeik élnek 10-12 évig. Kis termetűek akár 16 évig is.
2022. dec. 12. 22:43
 18/25 anonim ***** válasza:
79%

Komondorom idén távozott. 13 éves volt. Ismertem 16 éves komondort is. Kuvaszból is 15 évest. Persze ezek azért ritkább esetek.

Inkább az a furcsa, hogy míg a legtöbb állatnak, példaként hozom a lovakat jelentősen megnőtt az utóbbi évszázadban az átlagéletkora, addig ezzel szemben a kutyáké csökkent. Egy egész iparág épült a kutya köré, és olyan betegségek jelentek meg a körükben, amik régen szinte nem is léteztek. Lehet konteóval vádolni, de én úgy látom, hogy az állatorvosok, a gyógyszercégek, a kutyatápgyártók, a küllemtenyésztők ha nem is mindegyik tudatosan, de összejátszanak. A céljuk az, hogy minél több beteg kutya legyen, mert a gazdik vagyonokat költenek rájuk.

2022. dec. 13. 06:15
 19/25 anonim ***** válasza:
75%

Visszatérve az átlagéletkorra. Szerintem nagyon sokat számít, hogy a kutyát mennyit mozgatják és mennyire hízlalják el. A kövér kutyának években lehet számolni, hogy mennyivel fog kevesebbet élni.

Komondor és kuvasz többnyire vidéken él, ahol az emberek nem sétáltatnak, és általában láncon vagy elkerített kicsi részben, ne adj isten kennelekben tartják őket.

Az én komondorom 12 éves korában még 8-10km-t sétált heti szinten 4-5 alkalommal. És nem a szíve vitte el, hanem lebénult a hátsó fele, és el kellett altatni.

Szóval a recept, hogy egy kutya sokáig éljen: megfelelő táplálás, sok mozgatás, szikáran tartás (kutyám fénykorában 69kg volt, félhosszú szőrben). Láttam 90kg-os komondort, szegény nem tudott felállni szinte. A 80kg-os kaukázusi pedig 3 lábára is sántított, rengett a háj az oldalán.

Sajnos rengeteg az elhízott kutya. Kiskutyák is. Láttam 50kg-os labradort. 28kg-os beaglet. Stb-stb-stb...

2022. dec. 13. 06:22
 20/25 NTBS ***** válasza:
100%
Szerintem keveset mozognak, ezért látod őket ritkán.
2022. dec. 13. 06:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!