SEGÍTENÉTEK? Találtam valamit - amit senki ne próbáljon ki. Érdemes végigolvasni a kutyásoknak! Hihetetlen – véletlen - etológiai kísérlet.
Jó szakember Szinák János, de ezt (számomra) elég „hülyén” fogalmazta meg, valahogy nem jött át egy vagy néhány pillanata az itt működésbe lépő folyamatnak. :(
Előzetesen köszönöm a fáradságot mindenkinek, aki megbirkózik a szöveggel!
És annál is hálásabb vagyok azoknak, akik megpróbálják kibogozni, és leírni érthetően a dolgot, úgy, hogy a lényeg és a hozzá tartozó részletek ne vesszenek el.
A KÉRDÉSEM: TULAJDONKÉPPEN MI IS TÖRTÉNT? ÉS FŐKÉPP HOGYAN, MIÉRT?
Idézet, Dr. Szinák János: Őse a farkas – a kutya igazi arca c. könyvéből:
A kutya / Érzékelés / Látás
„A kutyánál – kísérlet során – kialakítottak a látási ingeren alapuló feltételes reflexet, azaz vászonra egy kört vetítettek, s nyomban utána táplálékot adtak. Kis idő után létrejött a feltételes reflex, és a kör látására a kutya nyálelválasztása megindult. Ezek után kidolgoztak egy másik feltételes reflexet is: a kutya szeme elé nem kört, hanem ellipszist vetítettek, de ezt nem kísérte táplálék adása.
A következőképpen folytatták tovább a kísérletet: váltogatva vetítették a kört, ami a kellemes inger, a táplálék jelzése, és az ellipszist, ami nem jelezte a táplálékot. Csakhogy nem az eredeti ellipszist vetítették, hanem olyant, amelyik egyre jobban megközelítette a kör alakját. Elkövetkezett az a pillanat, amikor az ellipszis annyira elérte a kör formáját, hogy a kutya már nem volt képes megkülönböztetni a körtől. És ekkor egyes kutyákon különösen érdekes reakció alakult ki: eltűntek a feltételes reflexek! Nem jelent meg sem a körre a pozitív, sem az ellipszis vetítésére a negatív reakció. Sőt! Kialudtak más, már előbb kialakított feltételes reflexek is, néha mindegyik. A kutyák viselkedése teljesen megváltozott: volt olyan egyed, amelyik agresszívvé vált, megtámadta többi társát – akikkel előtte a legjobb barátságban volt -, sőt, a saját gazdáját is; előfordult olyan is, amely félelmében szűkölt. Ez a meglehetősen furcsa állapot nemcsak a kísérlet idejére szorítkozott, de néha hetekig vagy néhány hónapig is eltartott.
Minden bizonnyal az egyes kutyák idegrendszerének a különbözősége okozta ezt az elütő viselkedést, de elsősorban a két alapvető idegfolyamat – az ingerület és a gátlás – eltérő erőssége és azok kölcsönös viszonya. Némely kutyán mindkét idegfolyamat erős, másikon pedig sérülékeny. Néha ezek a folyamatok egyensúlyban vannak, máskor hol az egyik, hol a másik kerül fölénybe. Ettől függően változnak a kutyák: vannak ingerlékenyebbek, kevésbé mozgékonyak, kiegyensúlyozottak és bizonytalanok. Előfordulnak tehát olyan egyedek, amelyeknél idegzavarok esetén inkább az ingerületi folyamatok kerekednek felül: ezek a kutyák felbőszülnek, támadóvá válnak, míg vannak olyanok, amelyeknél a gátlás dominál – ők a sarokba bújnak, és reszketnek. Tehát kísérleti úton kialakítható a neurózis, amely a túlságosan nehéz differenciálás miatt keletkezik.”
Ijesztően érdekes eredmény kerekedett egy egyszerű látástesztből, nem? :)
Nekem valami olyasmi jött le ebből a szövegből, hogy a kutyával megtanítottak valamit: kör=kaja, ellipszis=semmi.
És a kaja gondolom elég fontos a kutyáknál. :)
Aztán szép lassan összezavarták, hogy elkezdett körösödni az ellipszis. Így a végén amit megtanult a kutya, annak nem vette semmi hasznát. Látta hogy van ott egy kör/ellipszis, de már nem volt képes megkülönböztetni, ez felteszem idegesítő lehet. Pl mintha, először kiírnák neked hogy 8kor jön a következő vonat aztán kiírnák hogy 12/2-kor, aztán gyök(234)*8^4*0.0045kor. A végén már az lenne benned hogy rá se nézel arra a k*va táblára mert úgyse tudod hogy mikor fog jönni.
Meg az hogy, lehet hogy a kutya rájött hogy dek*vajó, kör-kaja, ellipszis - nem kaja. Aztán pedig depressziós/idegbeteg lett hogy nem is működik ez a módszer, és amiatt mert nem tudja hogy az ábrán kör van vagy ellipszis. pedig a múltban tök jól működött. Lehet önértékelési problémái lettek, vagy megutálta a környezetét emiatt.
Meg lehet hogy minden, hasonló módszerrel megtanult dolgot gyűlölni meg ignorálni kezdett.
A kaja komoly dolog, nem játék! főleg a kutyáknál :)
Szerintem ettől én is megőrülnék, ha velem csinálnák.
Lehet, én vagyok a hülye, de valahogy nem látom mi a jó ebben a kísérletben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!